Just another WordPress.com weblog

“Veel medische publicaties zijn PR die als wetenschap wordt gepresenteerd” (MD mei 2011)

Een reactie plaatsen

Soms bereikt je informatie waarvan je het gevoel hebt ‘dit kán niet waar zijn’. Het overstijgt je voorstellingsvermogen en je zou het liefst vasthouden aan het idee dat het zó erg toch niet kan zijn.

Dat had ik toen ik dit weekend het mei nummer  van “Medisch Dossier” las. Onder de bovenstaande kop maakt het doorgaans uitstekend geïnformeerde en onderbouwde tijdschrift melding van de schokkende ontdekking dat er een grootschalige fraude in de Pharmaceutische wereld is blootgelegd. Een fraude die bestaat uit het publiceren in toonaangevende medische vakbladen van artikelen die een ander (beter!) beeld geven van de werking van reguliere medicijnen dan op basis van wetenschappelijk onderzoek is gerechtvaardigd of, erger nog, artikelen over studies die nooit zijn uitgevoerd maar die zijn geschreven door zogenaamde Spindoctors.

Zogenaamd wetenschappelijke studies die moeten onderbouwen hoe geweldig effectief bepaalde geneesmiddelen zijn. De bureaus die dit soort artikelen schrijven worden er dik voor betaald en de patiënt wordt willens en wetens bedrogen, ter meerdere eer en glorie van de groot-aandeelshouders van de Big Pharma.

Volgens schattingen zou het tussen 1997 en 2009 wel over ca. 90.000 (!) artikel kunnen gaan.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s