Just another WordPress.com weblog

Jodiumtekort – een onderschat probleem

107 reacties

Algemeen wordt altijd aangenomen dat we in Nederland geen jodiumtekort meer hebben sinds de invoering van het JOZO-zout en sinds bakkers hun brood bakken met gebruikmaking van dit jodiumhoudend zout. Voordien kwam in Nederland ‘kropziekte’ veel voor. De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor jodium is sindsdien vastgesteld op 150 mcg (=0,15 mg) per dag. De WHO (World Health Organization) heeft evenwel vorig jaar gerapporteerd dat jodiumtekort een wereldwijd gigantisch probleem is. Voor de Nederlandse situatie is becijferd dat meer dan 6 miljoen mensen dagelijks minder dan 100 mcg. jodium binnenkrijgen. Zie: www.jodiumtekort.nl

Terecht stelt de wetenschap dat de ADH aangeduid kan worden als de minimaal noodzakelijke dosis om geen gebreksziekte (kropziekte) te krijgen maar dat dit een verre van optimale dosis is. Vermoedelijk ligt de optimale dosis meer in de buurt van wat de Japanners dagelijks via de voeding binnen krijgen, circa 12 mg, dat is dus 80x meer). Doordat de Japanse keuken dagelijks gebruikmaakt van producten afkomstig van zeewier (een zeer rijke jodiumbron) behoren ze tot de bevolking met de hoogste jodiuminname.
•      Wanneer het jodium depot in het menselijk lichaam voor 90% of meer is gevuld onttrekt de schildklier daarvan 10% voor de eigen functie. Dat betekent dat 90% beschikbaar is voor de overige functies, en dat zijn er veel. De meeste mensen koppelen jodiumgebruik alleen aan de schildklierfunctie. Op het moment dat het jodiumdepot te laag is schakelt de schildklier over op een verbruik van die te lage voorraad van maar liefst 80%. Dat heeft te maken met de hiërarchische betekenis van de schildklier binnen het lichaam. Is er een tekort dat gaat de schildklier vóór.
Een aantal belangrijke functies van jodium in ons lichaam:
•    Jodium is absoluut noodzakelijk voor een gezonde schildklierfunctie.
•    Maar ook voor een gezonde functie van de borstklieren, de eierstokken en de prostaat. Vrouwen met een te laag jodiumdepot hebben een aanzienlijk grotere kans op borstkanker. In Japan is borstkanker een veel minder voorkomend probleem dan in de rest van de westerse wereld.
•    Jodiumtekort leidt tot een grotere kans op schildklier kanker.
•    Jodium heeft een belangrijke beschermende werking tegen bepaald veelvoorkomende giftige substanties als fluor, broom en in mindere mate helpt het bij de ontgifting van kwik en lood.
•    Jodium is een belangrijke antioxidatieve stof (gaat vrije-radikalen schade tegen).
•    Jodium is een zogenaamde ‘apoptose-inductor’. Apoptose is ‘geprogrammeerde celdood’ een normale en noodzakelijke functie die er voor zorgt dat een cel een bepaalde levenscyclus heeft en na verloop van tijd plaats maakt voor een nieuwe cel. Kankercellen staan erom bekend dat ze de apoptose-genen blokkeren en daardoor een soort ‘onsterfelijkheid’ bereiken. Daarmee heeft jodium dus belangrijke anti-kanker effecten.
•    Jodium heeft belangrijke anti-atherosclerose (hart- en vaatziekten) werking.
•    Jodium is belangrijk voor een optimale functie van het immuunsysteem.
•    Er is een relatie aangetoond tussen jodiumtekort en mastopathia fibrosa cystica (een goedaardige woekering met cystevorming in borstklierweefsel, soms overgaan in borstkanker).
•    Jodium heeft een effect tegen uitzaaiingen van een bestaande tumor.
•    Jodium is het beste natuurlijke antibioticum, antivirale middel en antisepticum dat we hebben. Daarom wordt er bij operaties nog altijd gebruik van gemaakt om de huid rond het te opereren lichaamsdeel grondig te ontsmetten. Jodium heeft de breedste werking, de minste bijwerkingen en ontwikkelt geen resistentie bij de bacteriële ziekteverwekkers.
•    Symptomen die samenhangen met een jodiumtekort zijn o.a.
o    Spierkramp
o    Koude handen en voeten
o    Neiging tot gewichtstoename
o    Slecht geheugen
o    Constipatie
o    Depressie
o    Hoofdpijn en migraine
o    Oedeem (vocht vasthouden)
o    Spierpijn
o    Fibromyalgie
o    Zwakte
o    Droge huid
o    Breekbare nagels
•    Moeders die tijdens de zwangerschap onvoldoende jodium binnenkrijgen hebben een aanzienlijk grotere kans op het krijgen van kinderen met ADHD
•    Jodium is essentieel voor de functie van alle hormoonreceptoren en de receptoren van diverse neurotransmitters. Een hormoon heeft pas een functie als het kan aanhechten aan een specifieke hormoonreceptor. Er kunnen klachten ontstaan door een tekort aan het hormoon (bv. Diabetes Type I) of door een verminderde gevoeligheid van de hormoonreceptor (bv. Diabetes type II).
•    Jodiumtekort kane en rol spelen bij het ontstaan van aandoeningen als speekselstenen, ziekte van Dupuytren (contractuur van pezen in de handpalm).
•    Jodium is effectief ingezet om chronische overmatige slijmvorming in de luchtwegen tegen te gaan.
•    Jodium wordt (normaal gesproken) in grote hoeveelheden aangetroffen in de hersenen, met name ook in die delen die betrokken zijn bij ziekte van Parkinson.
•    Jodiumtekort is mogelijk een factor bij het ontstaan van glaucoom (staar).
•    Jodium kan corrigerend werken op verstoorde cholesterol en triglyceriden waarden en hartritme stoornissen.
•    Jodium is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het I.Q. bij baby’s.
•    Kinderen met ADHD en autisme hebben veelal een jodiumtekort.
•    De vorming van histamine (een stof die verantwoordelijk is voor de typische verschijnselen bij allergische klachten) wordt geremd door jodium. Jodiumtekort stimuleert op deze manier het optreden van allergische verschijnselen.
•    Jodium is betrokken bij de productie van diverse enzymen in de darm waaronder lactase, het enzym dat we nodig hebben om lactose (=melksuiker) te kunnen verteren. Lactose intolerantie komt erg veel voor tegenwoordig.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

107 thoughts on “Jodiumtekort – een onderschat probleem

 1. hallo voor iedereen die dit wil lezen, ik en mijn vriendin en tal van andere jodium intolerantie patiënten zijn, niet blij met deze beslissing zeker nu het zeezout als standaard wordt aanschouwd. Het ergste van deze naïeve gedachtegang resulteert zelfs in het niet vermelden van dit schadelijke product voor deze patiënten, voor ons mag het bewieroken van zeezout in de voedselketen stoppen, het is voor ons alleen maar kommer en kwel.

 2. Het is wel belangrijk om helder te definiëren waar we het over hebben. Een allergie of intolerantie t.o.v. anorganisch jodium is erg onwaarschijnlijk. Het lichaam heeft namelijk jodium nodig net zoals het tal van andere mineralen nodig heeft. Zonder jodium kan het lichaam niet functioneren. Vermoedelijk bedoelt u dat u gevoelig bent voor bepaalde jodiumverbindingen. Het komt bijvoorbeeld voor dat mensen allergisch reageren op contrastvloeistof in het ziekenhuis waarbij vaak gebruik gemaakt wordt van jodiumverbindingen. De overgevoeligheid betreft dan specifiek voor deze vorm. Ik ken mensen die bijna in shock zijn geraakt nadat deze contrastvloeistof werd gebruikt terwijl ze inname van hoge doseringen anorganisch jodium zonder problemen verdroegen. Daarnaast bevat zeezout maar relatief weinig jodium. Er worden hier m.i. dus een aantal zaken door elkaar gehaald.

  • Ja, forum, ik denk i d d ook dat hier vanalles doorelkaar wordt gehaald. Jodiumallergie–natuurlijk jodium– of intolerantie bestaat niet, wel de allergie van contrastjodium, dat is een heel ander verhaal.

 3. Ik wil graag een korte reactie geven op dit artikel naar aanleiding van een eigen ervaring op de suppletie van jodium. Vorig jaar, in juni 2008, ben ik om algehele gezondheidsredenen ( o.a. op grond informatie van de jodiuminname in Japan via zeewier), en niet met 1 speciaal doel, begonnen met de inname hiervan. Aanvankelijk 2 tbl. van 12.5 mg. per dag. Op het moment dat ik hiermee begon had ik zeer veel last van hooikoorts, niezen, jeukende ogen etc.. Voor mij geheel onverwacht, omdat ik dit van de inname van de jodiumtbl. niet specifiek verwachtte, verdween deze heftige allergie binnen een uur volledig. Blijkbaar is de inname van jodium ook van invloed op ons immuunsysteem c.q. allergische aandoeningen.

 4. Klopt, feitelijk is Jodium één van de belangrijkste natuurlijke antihistaminica die we hebben. M.a.w. een hoge Jodium spiegel gaat op een natuurlijke manier de overmatige vorming van Histamine (=kenmerkend voor allergische reacties) tegen. Leuke ervaring.

 5. Na jaren van dokteren, bloedonderzoeken en homeopatische capsules zijn wij nu uitgekomen dat als ik geen jodium tot mij neem via brood en zout, ik veel minder moe ben, en juist afval ipv aankom ( wat ik al jaren deed). heeft iemand hier ervaring mee, want het komt niet overeen met de algemene werking van jodium op het lichaam.

  • Late reactie maar het kan ook aan het zout liggen. Keukenzout is niet zo geweldig, ik reageer er in ieder geval niet zo goed op.

   • Jodium in keukenzout is toch geen natuurlijk jodium ? of ik moet me vergissen. echt pure jodium zat vroeger in landbouwgrond, daarom is kasgroente funest voor onze schildklier. Ook zitten er veel minder andere mineralen in onze uitgeputte landbouwgrond helaas. En er zijn heel veel mensen die geen brood(toegevoegd jodium, of is deze wet ook al weer verdwenen?) meer eten, low carb enz. crackers, natuurbroden(die bevatten geen jodium) Zoutloos eten is ook killing voor de schildklier.Neem dan wat kelptabletten. Krop struma cystes komen alleen voor bij jodiumtekort(eigen ervaring, ik had 12 cystes in de linkerlob,die moest er dus uit) de cystes of vergrootte schildklier proberen door hun grootte, jodium “te vangen”uit de bloedstroom naar de hersenen. Onvoorstelbaar allemaal. Ik weet ondertussen wel , ook nu ik euthyrox gebruik;natuurlijk jodium is van levensbelang !

   • Jodium komt in de natuur in verschillende vormen voor. In keukenzout wordt kaliumjodide toegevoegd, daar is op zich niets mis mee, zij het dat de opname vanuit zout laag is, slechts ca. 10%.
    En inderdaad we moeten minder keuken(!)zout eten en veel mensen eten minder brood. Dat leidt er toe dat velen nog minder jodium binnen krijgen.
    Ja, jodium is van levensbelang, voor alle lichaamscellen en niet alleen voor de schildklier (wat velen nog schijnen te denken).

    Mvg. Wim

 6. Beste Erika,

  Dat is inderdaad een bijzonder vreemde reactie. Onze lichaamscellen hebben jodium nodig, dus het enige wat ik me kan voorstellen is dat er een bepaalde antagonistische relatie met een ander mineraal of een andere stof is die hiervoor verantwoordelijk is. Een antagonistische relatie betekent dat wanneer je meer krijgt van de ene stof je daardoor een tekort krijgt van de andere (antagonist). Bijvoorbeeld: Koper en Zink zijn antagonisten. Wanneer je teveel koper binnen krijgt leidt dit onvermijdelijk tot een tekort aan zink en vice versa. Ik zal eens kijken of ik hier een verklaring voor kan achterhalen. Mogelijk is een optie om een breed profiel van de mineralen in je lichaam te maken, bijvoorbeeld middels een haaranalyse.

 7. Ik heb hieromtrent ook een vraag:
  wanneer ik aan zee verblijf ben ik ’s morgens vrij snel wakker en monter.
  Wanneer ik thuis opsta, duurt het veel langer
  (het 1ste uur ben ik niet aanspreekbaar)

  Het makkellijk ontwaken is enkel wanneer ik in een straal van 100m van zee verblijf, dus niet op enkele km’s, dan heeft dit geen effect.
  Ik weet dat dit te maken heeft met het jodium in de zeelucht, maar wil dit dan zeggen dat ik te weinig jodium in mijn lichaam heb?

  • Beste Danny,

   Uit wat je beschrijft zou afgeleid kunnen worden dat hier inderdaad sprake is van een Jodiumtekort. De m.i. enige manier om dat betrouwbaar te bepalen is het bepalen van het Jodiumdepot d.m.v. een 24uurs urine test.
   We zouden dat via CCG voor je kunnen regelen.

   Met vriendelijke groet,

   Wim.

 8. Ik wil graag mijn jodiumgehalte laten bepalen, maar de huisarts kan dit niet bepalen zegt hij. Hoe kan ik het dan wel laten bepalen & door wie.
  Reden voor mij is, dat ik al een tijdje biologisch brood eet (zonder bakkerszout) en zeezout gebruikte (ipv JOZOzout). En enkele klachten heb. Nu ben ik inmiddels al wel overgestapt op JOZOzout.
  urine-test zou minder betrouwbaar zijn….
  haartest? huidtest met verkleuring?

  • De beste test, hoewel in Nederland relatief onbekend, is toch de zogenaamde Jodium-belastingtest. Een test die ontwikkeld is door de Jodium-expert prof. Abraham.
   Deze test wordt in Nederland door het CCG met regelmaat uitgevoerd. Je kunt contact opnemen via het volgende nummer: 036-5224145.

   Mvg. Wim

 9. Beste Wim,

  ik slik nu kelp en heb het idee of ik meer energie heb, ik was namelijk steeds futloos. Ik las een artiekel van een arts, die dit ook had meegemaakt en had een jodium tekort.

  Er word nogal tegen gewaarschuwt om kelp te slikken (lees: extra jodium), omdat er daardoor schildklier problemen ontstaan.

  Nu is mijn vraag hoeveel kan ik veilig slikken per dag, daar ik hier lees, dat wij veel meer nodig hebben als de 150 mcg per dag.
  Eén tablet met kelp bevat ook 150mcg.

  Mvg,

  Géza

  • Het probleem met kelp is dat het geen betrouwbare bron van Jodium is. Daarnaast kan het zijn dat de Kelp ook heel veel Broom bevat, een ander element uit de groep van Halogenen, en Broom gaat een competitie aan met Jodium. Daarnaast is het van groot belang waar de kelp vandaan komt. Onze wereldzeeën zijn niet zelden dermate vervuild dat we die vervuiling in de Kelp extracten kunnen tegenkomen. Er is bv. Kelp die besmet is met arseen, en dat is een uiterst giftige stof. Om die reden maken wij alleen gebruik van een gestandaardiseerd Jodiumpreparaat.

   Het is overigens een onterechte angst om te denken dat je van inname van extra Jodium (in de juiste vorm) schildklierklachten krijgt.

   Mvg. Wim

 10. Beste Wim,

  allereerst danjewel voor jou antwoord. Ik ben gelijk internet opgedoken om een product te vinden, die aan jou advies voldoet.
  Maar elk gestandaardiseerd Jodiumpreparaat die ik gevonden heb is gemaakt op basis van kelp. Kan jij mij a.j.b. een product aanraden?

  Mvg,

  Géza

 11. Beste Wim,

  vraagje, ik ben al 3 maal na contrastvloeistof werkleijk ondersteboven gegaan, lag iedere keer in shock op een afdeling, nu kan ik helemaal niet tegen zout, hoe kan dit nou, ik wil helemaal geen zout, maar nu is denken we de schildklier te snel en ben hondsziek, nu durf ik geen contrastvloeistof meer, kon niet praten en lag werkelijk om, zout nee, we snappen het niet, we gaan nu naar een internist en zal dit zeggen, wat is een oplossing voor jodium, is er een ander middel zout, want dit wordt zo niet en even laten onderzoeken, want waarom moeten mesen met een te snelle schildklier dit melden, en nee staat bij mij nergens geschreven van omgaan van contratvleistof, maar lag wel 3 maal op een afdeling en ze snapte er niks van, ga dit nogmaals de huisarts voorleggen, nu word ik bang,

  gr Bianca

  • Beste Bianca,

   Door alle drukte heeft het even geduurd, maar hier is dan toch m’n reactie.
   Je beschrijft een allergische reactie op een Jodiumhoudende contrastvloeistof. Dit komt vaker voor maar mag niet zondermeer verward worden met een allergie voor anorganisch Jodium zoals we dat voor suppletie gebruiken. Jodium is een voor het leven onvervangbare stof en het is dus heel erg onwaarschijnlijk dat je allergisch zou zijn voor die vorm van Jodium.
   Gewoon keukenzout bevat geen Jodium, alleen als het er aan wordt toegevoegd (JOZO-zout).
   Als je nog meer vragen hebt dan hoor ik het wel.

   Mvg. Wim

 12. Beste Wim,

  Ik heb een traagwerkende schildklier en slik hiervoor medicijnen. Nu is mij verteld dat je dan geen jodiumtabletten mag gebruiken.
  Is dit juist?

  mvrg Riet

  • Beste Riet,

   Nee, in z’n algemeenheid gesproken is dat niet juist. De reguliere geneeskunde heeft een soort fobie voor Jodium.
   Overigens moet je ook weer niet zonder deskundige begeleiding zondermeer aan de Jodium. Er zijn natuurlijk wel allerlei voorwaarden.
   Maar de meeste mensen met een traagwerkende schildklier hebben sowieso een tekort aan Jodium.

   Mvg. Wim

 13. Beste wim,

  Al meer dan 15 jaar probeer ik van mijn meer dan 30 kg overgewicht af te komen, maar het enige wat er gebeurt als ik ga dieten is dat ik ziek wordt.
  Ik krijg dan griep, en laatst zelfs een blaasontsteking.
  Zodra in dan weer normaal (1800-2200cal) gaat eten, is mijn lichaam voortvarend in het bestrijden van de ziekte.
  Dit betekent echter dat mijn lichaam niet in staat is het overtollige vetreserve aan te spreken.
  Door mijn geleidelijk ontstane overgewicht gebruik ik momenteel megadoses insuline, die onvoldoende effect hadden.
  Ook een jaarlang dagelijks sporten van 3 uur had geen effect (terwijl anderen maar liefst 12 kg / kwartaal afvielen)
  Na starten van het toevoegen van een TZD is mijn glucosespiegel in evenwicht gekomen.
  Mijn vraag is, of er een relatie bestaat met jodiumtekort.
  Mijn schildklier werkt normaal.
  Als ik dus meer jodium zou gaan gebruiken, kan dit dan op termijn een positieve werking hebben op mijn stofwisseling, c.q. kan mijn lichaam dan makkelijker aanspraak maken op mijn vetreserve ?

  Groet, Rene

  • Beste Rene,

   Het probleem is dat de gezochte oplossing bijna altijd te fragmentarisch is. Wanneer je de stofwisseling niet in samenhang met het hele neuro-hormonale systeem en de mineralen/vitaminen-balans en de spijsvertering etc. bekijkt, dan is het veelal gedoemd te mislukken. De toename van infectiegevoeligheid tijdens een dieet doet vermoeden dat ook de bijnieren erbij betrokken zijn.
   Nogmaals, naar onze stellige ervaring lukt de gewichtsafname alleen succesvol en duurzaam wanneer er vanuit het totaal een duidelijke strategie ontwikkeld wordt.
   Gebruik je Insuline omdat je Diabetes type I hebt of vanwege type II. In dat laatste geval is het bijna altijd een onterecht inzetten van insuline en dat maakt gewichtsverlies bij voorbaat kansloos.
   Neem even contact met me op als je meer specifieke informatie wil (wim@ccgonline.eu).

   Mvg. Wim

 14. Erg leerzaam om dit te lezen. Ik heb het laatste jaar erg last van overgewicht gekregen, slik anti-histamines.De schildklierwaarden in mijn bloed waren goed, maar toch is mijn lichaamstemperatuur iedere ochtend beneden de 36 graden. Deze week ben ik met kelptabletten begonnen van 150 microgram. Volgens Solgar is dit zuivere kelp.Als dit goed zou werken na hoeveel tijd zou ik dan wat gaan merken? En als jodium ook belangrijk is voor enkele neurotransmitters zou dit dan fobieën kunnen laten verminderen?

  Met vriendelijke groet,

  Ilse.

  • Beste Ilse, het is nooit alleen maar Jodium en Kelp is lang niet altijd een verstandige Jodium-bron omdat het doorgaans ook veel Broom bevat en dat gaat een competitie aan met de Jodium in het lichaam. De informatie op de weblog is niet bedoeld voor zelf behandeling, daarvoor is gezondheid en ziekte een veel te gecompliceerde zaak. Mijn advies is, zoek een deskundige arts of therapeut en laat je dan goed begeleiden.

   Mvg. Wim

 15. Hallo Wim,

  ik heb al eens eerder een mail ingestuurd, waarin ik aangaf dat ik na inname van jodiumtabl. mijn hooikoortsaanval, voor mij onverwachts, totaal gecoupeerd werd inname van de jodiumtbl., op advies van mijn dochter die medicijnen studeert. Ik ben toen gestart met 2 tbl. van 12.5 miligram (25), dus niet microgram. Inmiddels ben ik 2 jaar verder en gebruik ik tot volle tevredenheid dgls. nog steeds organisch jodium, 12.5 miligram dgls, nu in de vorm van druppels, solutio lugoli. Ik schrijf dit wegens de angst voor organische jodiumsuppletie, en de m.i idiote lage advies waarden in microgrammen omdat meer gevaarlijk zou kunnen zijn voor de schildklier. Ik ben hier na die zeer pos. fysieke reactie absoluut niet bang voor, heb al veel over jodium gelezen, jodium wordt al snel weer uitgescheiden, het verdampt ook vrij snel. Veel organen (klieren) hebben jodium nodig, de schildklier distrubueert, zij moet eerst voldoende hebben, hierna zijn de andere organen aan de beurt. In Afrika werd jodium in zeer, zeer hoge doses vroeger als antibioticum gebruikt, was veel goedkoper dan antibiotica waar men geen geld voor had.
  In Japan krijgt men ook miligrammen (en geen microgrammen) organisch jodium binnen bij het eten van zeevoedsel, zij zijn, waren voor de kernramp zeer gezond,
  Ik wilde deze info als pos. bijdrage aan deze site, aan de lezeers, graag even kwijt,
  groet,
  Robert

 16. Hallo Wim,
  ik woon sinds juli 2010 aan de kust. Ik heb sinds die tijd heel erge last van tranende en branderige, jeukende ogen. Een zuster van mij blijkt allergisch te zijn voor jodium in de lucht en krijgt dan ook last van haar ogen. zou ik dat ook kunnen hebben en zo ja wat doe ik daar aan?

  • Dag Yvonne,

   Ik ben heel benieuwd hoe die allergie is vastgesteld. Jodium is een voor het leven essentieel mineraal en ik kan me niet voorstellen dat je allergisch bent voor een anorganisch mineraal. Een allergie voor radioactief jodium zoals dat in contrastvloeistof in het ziekenhuis wordt gebruikt is voorstelbaar en komt regelmatig voor.
   Laat even wat horen a.u.b.

   Mvg. Wim

 17. Hallo Wim,

  Lees deze site nu voor het eerst. Ik heb een te traag werkende schildklier, tevens maak ik antistoffen aan. Ik slik schildkliermedicatie. Daarbij neem ik iedere dag 1 druppel jodium (voorgeschreven door natuurarts, uit een test is gebleken dat ik een te laag jodium gehalte heb). Mijn internist heeft liever dat ik geen extra jodium slik. Mijn vraag is, kan het kwaad dat ik de jodium toch gewoon blijf innemen, ik heb het idee dat ik mij er beter bij voel. Ik heb het een paar maanden laten staan, het bleek toen dat mijn TSH weer omhoog was gegaan.

  M.vr.gr.
  Jo

  • Beste Jo,

   Er is binnen de reguliere geneeskunde een hardnekkig misverstand over de relatie tussen Jodium en schildklieraandoeningen.
   Vaak is er wel degelijk een relatie tussen een jodiumtekort en een autoïmmuun thyreoiditis (er zijn dan antistoffen tegen de schildklier, we spreken van Hashimoto). Er kunnen echter ook een aantal andere oorzaken zijn maar dat zal nader onderzoek moeten uitwijzen.
   Het simpele feit dat je je beter voelt als je jodium suppletie gebruikt doet vermoeden dat jodiumtekort wel degelijk een belangrijke rol speelt.
   Als je nog vragen hebt, hoor ik het wel; (wim@ccgonline.eu).

   Mvg. Wim

 18. Hoi Wim,

  ja ik had het aangegeven en ja ik was bang, maar zeiden ze, is zo weinig, komt
  goed, was voor een schildklier onderzoek,

  en raar, ik blij, dacht o is een drankje, dus lief opgedronken en nou houd het kort,
  ging weer helemaal fout, heb alles geloof bij elkaar gekreund, pijn nieren, ze zijn
  een hele nacht zoet met me geweest,

  bleven komen, hart op hol, pijn bij de nieren, kreunen en shock. Geen uitslag nee
  complete shock,

  nu ben ik echt na ct scan, mri scan, dit drankje voor schildklieronderzoek 4 maal
  ondersteboven geslagen. En hoe, begint al tijdens het toedienen. Normaal mag
  je naar huis, maar ik lag 4 maal een nacht in een ziekenhuisbed van wat is dit,

  nou apatisch, shock, urine laten lopen, verlamd, en de dag erna kan ik iedere keer piepend
  praten, wat zit er dan in contrastvloeistof, of is er een ander middel, ik durf echt
  nooit meer en artsen zijn heel lief, maar snappen ook niet wat hier gebeurd,

  we geven het echt aan van aub niet. Vragen wat er gebeurd en ja hoor, lIg ik
  weer. Is er een andere methode want dit is ernstig, dacht ik zout, jodium,

  misschien heb je hier een verklaring voor, mocht ik weer moeten vraag ik denk
  cortisonen. Want echt dit is ernstig !!!

  Groetjes Bianca

  • Hallo Bianca,
   Ik raad je aan om eens bij een NAET gecertificeerde therapeut langs te gaan om je allergiën te achterhalen. Daarna kan je met 1 simpele behandeling per allergie geholpen zijn. Heb zelf ook een aantal allergiën hiermee voorgoed de deur uit gedaan. Het kunnen namelijk ook lichaamseigen stoffen zijn waar je een intolerantie voor hebt ontwikkeld die wel heel belangrijk zijn om te tolereren.
   Ik hoop dat je hiermee geholpen bent c

 19. Hallo Wim,

  Bedankt voor je reactie.
  A.d.h.v. verschillende onderzoeken/ testen is naar voren gekomen dat ik in de morgen te weinig cortison aanmaak, vandaar dat ik ’s morgens 1 cortisonacetaatcapsule inneem. De hypofyse was oké. Ik kreeg van mijn internist het advies om een half tabletje meer in te nemen. Ik ben bang, wanneer de dosis steeds verhoogt wordt, mijn schildklier straks helemaal geen hormonen meer aanmaakt of zie ik dit verkeerd?
  Voorts heb ik nog de vraag of het alleen aan de schildklier kan liggen wanneer al je spieren en gewrichten pijn doen. Ik moet half augustus naar een reumatoloog (voor evt. fybro).
  Alle daarbij behorende klachten heb ik ook.

  M.vr.gr.,
  Jo

 20. Ik heb een erg lage lichaamstemperatuur, 34,5 in de ochtend en avond. Heb het daardoor ook altijd ontzettend koud. Schildklier laten onderzoeken, normale waarden vastgesteld. Kan jodium helpen om mijn lichaamstemperatuur weer te laten stijgen?

  mvg

  Anneke

  • Bij een dergelijke temperatuur en kouwelijkheid weet je in elk geval zeker dat er een tekort is aan effect van schildklier hormonen. Je weet dan nog niet direct of dat door een jodium tekort komt, een probleem met de omzetting T4 (=Pro-hormoon) naar T3 (=actieve hormoon), de gevoeligheid van de hormoon receptoren e.d. Dat de gemeten waarden bij de huisarts geen schildklier probleem hebben aangetoond kan kloppen, dat komt omdat de reguliere geneeskunde ten onrechte alleen geïnteresseerd is in de TSH waarde en de T4. Daar komt bij dat men voor de TSH waarden volgens de wetenschap te ruime referenties hanteren. Volgens de strengere wetenschappelijke normen mag een TSH waarde niet hoger zijn dan 2.
   Om te bepalen waar het precies mis gaat is nader onderzoek vereist.

   Mvg. Wim

 21. Veel schildklier patienten voelen zich pas goed bij een TSH waarde lager dan 1.
  Het natuurlijk schildklierhormoon met T4 en T3 is een goede aanvulling voor veel schildklierpatienten.

  • Dat klopt, maar beter nog dan het voorschrijven van het natuurlijk schildklierhormoon (T4 en T3) is het achterhalen van de feitelijke oorzaak waarom de schildklier niet goed functioneert. Een oorzakelijke behandeling is in verreweg de meeste gevallen goed mogelijk en heeft wat mij betreft altijd de voorkeur.

   Mvg. Wim

   • Beste Wim,
    Als er sprake is van Hashimoto is er toch niet veel meer te behandelen aan de schildklier. (Selenium kan de antistoffen omlaag brengen) maar een afgebroken/kapotte schildklier is niet meer aan het werk te zetten. Ook Jodium help dan niet meer.
    Tegen dit probleem lopen veel van de bij VGNS aangesloten schildklierpatienten aan. In dat geval helpt het natuurlijk schildklierhormoon in veel gevallen erg goed.

   • Ik ben het niet met je eens dat er bij Hashimoto niets meer te repareren valt. Misschien in een vergevorderde Hashimoto, maar in de meeste gevallen, zeker met de inzichten die we het laatste jaar hebben kunnen toepassen, geldt dat zeker niet.

    Mvg. Wim

 22. Ontzettend complex, de jodiuminname en schildklierfunctie . Ik weet alleen dat ik m’n levenlang ’n erge zoutbehoefte had, dit wijst toch op instinctieve jodiumbehoefte. Ik vind dat huisartsen ook ’n jodiumtester moeten krijgen. Daar zouden héél veel ziektes mee bespaard kunnen blijven,en tig klachten verholpen. Er zijn mensen die op korte tijd kilo’s aankomen, meestal ligt dit aan ’n verstoorde schildklierfunctie door jodiumtekort.

  • Ja dat klopt, maar die enorme zoutbehoefte verwijst doorgaans sterker naar een probleem op het niveau van de bijnieren. Deze belangrijke kliertjes o.a. voor de stressreactie van het lichaam zijn vaak in eerste instantie verstoord en de schildklier ontregelt dan in tweede instantie.
   Maar zeker, een Jodium tekort komt schrikbarend veel voor.

   Mvg. Wim

   • Beste Wim. We zijn een paar jaar verder, en i.d.d. bleek ’t ’n langdurige fikse bijnieruitputting te zijn. 4 x burnout gehad. Nog aan het bijtanken. Flink wat operaties, darm,colectomie, schildklier , breukmatten ,prolapsen enz. enz enz , het kon echt niet op. Ik leef nog Godzijdank***. Maar ik moet zeggen; wat ’n sukkels van artsen ben ik tegengekomen !!! Onvoorstelbaar, wat ’n fouten zijn er gemaakt. Ellendige grove fouten. Maar ik leef nog ! En ben intens dankbaar voor de Goddelijke Kracht van Boven. Ik lees nu na jaren weer deze prachtige site, en Uw antwoord. Bedankt, groeten,kim.

 23. Beste Wim,

  In mijn linkerkant van de schildklier zit een verdikking van ongeveer 4 cm, je gaat hem ook zien aan de buitenkant en soms volet het wat naar maar niet pijnlijk. twee jaar geleden een punctie laten doen deze was goed. m`n bloedwaardes zijn ook goed. in juli augustus een echo laten doen en in november weer en voor zover ze het kunnen zien is de knobbel 2 millimeter gegroeid.
  Nou vertelde de internist dat ik uiteindelijk er toch wel een keer iets aan moet laten doen omdat het groter blijft groeien en toen dacht ik dan nu meteen maarlaten opereren. iv.m. kinderwens op zeer korte termijn was dat geen probleem ook in tegenstelling tot bijv. de slok. ik sta nu op de lijst voor een oproep en voel dat ik toch wat weerstand heb omdat het zo onduidelijk is watde gevolgen zijn na de operatie. Neemt de rechterkant het over? of werkt ie na de operatie te langzaam en moet ik aan de medicijnen. hoe groot is de kans als ik de knobbel laat zitten dat ie langzamer gaat werken in de toekomst.
  De oorzaak van m’n struma is niet bekend dat kon komen door m`n zwangerschap, sinds twee jaar zie je een bult in m`n nek en dat is rond m`n zwangerschap daarvoor is het me niet opgevallen maar misschien zat het er toen ook al wel een beetje.

  Hoop dat je me misschien wat duidelijkheid kunt geven en wijsheid.
  Voor m`n gemoedsrust denk ik wel eens derruit met dat ding omdatik me er niet prettig bij voel het is een knobbel en hoe lang is dat goedaardig? dat maakt wel eens wat onrustig. maar omdat ie goed werkt voor alsnog voel ik een drempel.

  veel groeten,
  Edith

  • Beste Edith,

   De voorgestelde behandeling is op geen enkele wijze oorzakelijk en houdt inderdaad tal van onzekerheden in over de toestand en de functie van de schildklier na die tijd. Natuurlijk is er een oorzaak c.q. zijn er oorzaken. Dat die regulier niet gevonden worden kan ook te maken hebben met de reguliere manier van kijken. Op grond van onze ervaring acht ik de kans groot dat we die oorzaak wel boven water krijgen. Meer specifiek kan ik nu niet zijn omdat ik dan meer gedetailleerde informatie nodig zou hebben.

   Mvg. Wim

   (desgewenst kun je me direct benaderen via wim@ccgonline.eu)

 24. Hoi, ik heb schildklierkanker maar mag doordat mijn gehele schildklier verwijdert is zo weinig mogelijk jodium.
  Hoe ga ik de symptomen die hierbij horen van een tekort aan jodium bestrijden.
  Ik herken mij in het plaatje hierboven van droge huid tot vocht vasthouden en slecht geheugen.

  Mvg John

  • Dat is een te gecompliceerde situatie om zonder verdere kennis van de gezondheid een verantwoord advies te geven. daarvoor zou echt een grondige analyse van de ziektegeschiedenis en gezondheidstoestand nodig zijn.

   Mvg. Wim

 25. Hallo,
  Ik gebruik alleen zeezout en eet geen brood. Nu heb ik een verdikte schildklier. Kan dit komen door te weinig jodium in al die jaren?
  Mvg. Wen

 26. Hoi Wim
  erg intresant allemaal om dit hier te lezen, Ik blijk te weinig maagzuur aan te maken en heb ook te weinig jodium.
  Hierdoor kreeg ik ws een opgezwollen borst.

  Kan het zijn dat ik en te weinig histamine binnen krijg om maagzuur te helpen aanmaken en te weing jodium opneem omdat ik geen maagzuur aanmaak?

  of is dat niet mogelijk.
  Ik eet door een nieuw voedingspatroon in ons huis veel minder histaminerijke produkten zag ik na wat verdieping en sinds de verandering kreeg ik diverse klachten.waaronder dus veel problemen met de spijsvertering door het te weinige maagzuur.
  Nu heb ik dus ook te weinig jodium en lees ik hier dat histamine juist jodium afbreekt terwijl ik het niet veel eet uit mijn voeding , puur toevallig, niet omdat we een histamininerijk dieet volgen.
  ikhoor het graag.
  bedankt
  albert

  • Beste Albert,

   Het ligt doorgaans iets ingewikkelder. Jodium is o.a. nodig voor een adequate maagzuur productie. Verder is jodium een belangrijk anti-histamine mineraal. Een te laag maagzuur niveau, wat heel veel voorkomt is doorgaans het resultaat van een combinatie van factoren waarbij onvoldoende rustmomenten (met name tijdens de maaltijd) een belangrijke rol spelen. Additioneel kan een jodiumtekort het probleem bemoeilijken. Ook hier geldt dat alleen een goede totaal benadering in diagnose en therapie de meeste kans van slagen heeft.

   In je volgende mail bericht je van een bijnierprobleem. Dat komt meer in de richting als een oorzakelijke factor naast een mogelijk tekort aan inname van jodium. Veel mensen lijden tegenwoordig aan een vorm van bijnierzwakte door de veel te hoge stress-druk. Het lichaam gaat dan in de “overlevings-stand” en daardoor wordt o.a. het spijsverteringssysteem onvoldoende geactiveerd. Dit resulteert o.a. in een laag maagzuur niveau waardoor de opname van Vit. B12 en de mineralen verstoord is, etc.

   Een haar-mineralen analyse (CCG) is een uitstekend middel om zich te krijgen op de achterliggende toestand van het lichaam en op basis van deze systeem diagnose is een gerichte totaalbehandeling mogelijk.

   Mvg. Wim

 27. ik moet er trouwens bij zeggen dat ook de bijnieren verstoord zijn volgens de metingen, ik lees net dat dat een achterliggend probleem kan zijn hierboven in de vele reacties, heb jij tips?

 28. Hoi wim,
  Mijn moeder heeft een traagwerkende schildklier en krijgt daar medicatie voor. Tevens heeft zij parkison, zou het kunnen zijn dat zij een tekort aan jodium heeft. Slaap problemen kunnen die ook een oorzaak van een tekort aan jodium zijn??
  Mvgr ria

  • Beste Ria,

   Volgens het WHO hebben ten minste 6 miljoen van alle Nederlandse een jodium-tekort. Voor veel mensen met schildklierproblemen geldt dat zeker, maar je kunt het niet zonder gedegen kennis van de totale gezondheidstoestand voorschrijven. Parkinson valt onder de Auto-immuunziekten en daarvoor geldt dat er als regel een bijnierzwakte aan ten grondslag ligt. Veel schildklierproblemen hebben een primair bijnierprobleem dat er aan voorafgaat. Bijnierproblemen uitten zich heel vaak in slaapproblemen en functionele klachten van hart en bloedsomloop: bloeddruk problemen, hartkloppingen etc.

   Mvg. Wim

 29. Beste Wim,

  Met veel interesse lees ik de artikelen op deze website. Het zit zo veel ingewikkelder in elkaar dan we meestal bevatten.
  Zelf heb ik de laatste tijd vreemde klachten gekregen: vermoeidheid, allergieën, mijn conditie is wat verslechterd, mijn (korte termijn) geheugen ook, spierpijn, ik heb stemmingswisselingen en het belangrijkste: ik heb vreemde plekken op mijn been gekregen. Mijn dokter nam die plekken totaal niet serieus, dus na enig onderzoek op het internet zelf achtergekomen dat het zeer waarschijnlijk erythema nodosum is. Na nog meer uitpluizen besloten aan de vitamine b12 te gaan (methylcobalamine zuigtabletten, ik ben al meer dan 10 jaar vegetariër en gebruik relatief weinig zuivel). Nu is er al veel verbetering opgetreden: de plekken op mijn benen zijn aan het weggaan, ik voel me minder moe en heb wat minder last van allergie.
  Maar rest de vraag: zou een tekort aan jodium of misschien foliumzuur ook een rol kunnen spelen in mijn klachten, of zijn die alleen veroorzaakt door die b12 waarden?

  • Nutriënten spelen nooit een ‘enkelvoudige’ rol maar altijd in een complexe samenhang met andere nutriënten. Prachtig om te lezen hoe je op suppletie van Methylcobalamine reageert. Veelal zijn er dan ook tekorten in de hele B-complex range maar zeker ook foliumzuur zul je in de gaten moeten houden. Daarnaast is het heel goed mogelijk dat er een tekort aan Jodium is en bij vegetariërs weet je vrijwel zeker dat er ook een tekort is aan zink. Dit mineraal is weer nodig om de B-vitamines in de darm op te kunnen nemen. Voor een totaalplaatje is een Haar-mineralenanalyse een absolute aanrader (info@ccgonline.eu).

   Mvg. Wim

 30. Beste Wim,
  Ik ben Belg en ik betwijfel of onze bakkers jodiumhoudend zout gebruiken.
  Ik denk dat mijn tekstje sommige diabeten kan helpen, niet genezen, maar helpen.
  Mijn probleem : begin dit jaar stelt men bij mij een sprong in cholesterolwaarden en hoge suikerwaarden vast bij een routinecontrole. Ik leen bij een vriendin een bloedprikker om dit probleem in kaart te kunnen brengen. Aan mijn voeding kon het niet liggen, ik eet en leef erg gezond en net dat jaar had ik bijzonder goed opgelet om een paar kilootjes te kunnen verliezen.
  Ik stel vast dat ik `s avonds met lage suikerwaarden (rond 100) ga slapen en pieken van 130 tot 140 maak tussen 4 en 5 uur `s nachts, terwijl ik wel zeker weet dat ik niet slaapwandel naar de ijskast. Ik zit dan ook recht in mijn bed met hartkloppingen en de herinnering aan vreselijke nachtmerries. Mijn huisarts haalt de schouders op en zegt dat ze het niet weet wat mij overkomt, ze vindt de waarden niet allarmerend genoeg. Ik eis verder onderzoek bij een specialist endocrinoloog. Die stelt vast dat ik pre-diabeet ben en alvast mijn liederlijk leven (het suikerloos en vetarm dieet) moet opgeven. Ik moest maar met mijn armen over elkaar zitten wachten tot ik echt diabeet was en dan kon ik een pilletje krijgen. Ik pas wel niet in het hokje dat hij voor mij gereserveerd heeft want met 1.73m lengte en 68kg ben ik niet zwaarlijvig. Ik jog ook 3x per week.
  Overtuigd van zijn ongelijk zoek ik mij te pletter op het internet, veelal Amerikaanse sites omdat ik weet dat diabetes daar een groter probleem is. Ik vind uit dat ik Fight or flight syndroom heb, tengevolge van vermoedelijk stress.
  Hoe meer ik mezelf test, hoe hoger de waarden worden. Mijn echtgenoot neemt mij mee op vakantie in Bretagne (Frankrijk) voor een maand, we eten daar over andere dag vis, doen ons tegoed aan alle producten die daar met zeewier gemaakt worden. Want alles even lekker, ze maken er zelfs koekjes met zeewier. De bloedprikker blijft thuis.
  Na een maand test ik mijn waarden opnieuw. Ik blijk volledig terug in orde te zijn. Mijn waarden `s morgens zijn terug lager dan `s avonds. Ik slaap na een jaar, `s nachts terug door. Ik laat de suiker niet meer en laat mij testen, en het onmogelijke bleek waar. Ik ben geen pre-diabeet meer. Maar een fout toegeven is moeilijk want ooit zal ik het volgens hen wel worden!
  Kan het dat mijn stress veroorzaakt werd door te lage jodium? Ik heb nooit eerder in mijn leven stress of depressie gekend. Ik wist dus niet wat mij overkwam, mijn echtgenoot nam het initiatief voor een lange vakantie in Bretagne, nooit gedacht dat ik gezond en wel terug zou komen. Of is dit larie en apekool en heeft het helemaal niets met de jodium maar wel met de ontspanning aan zee te maken dat ik terug normale suikerwaarden heb?
  Ik beantwoord wel aan 70% van de door U opgesomde gebreken bij een jodiumtekort. Uw antwoord gaat bepalend zijn voor mijn voedingspatroon voor de rest van mijn leven. Want dokters…daar heb ik voorlopig de buik van vol!
  Vriendelijke groeten, Christiane

  • Beste Christiane,

   Dank voor je uitvoerige reactie. Een veelzeggend verhaal. Het klopt dat Jodium tekort heel veel vaker voorkomt dan gedacht en een belangrijke factor kan zijn in het ontstaan van insuline resistentie en daarmee pre-diabetes II.Jodium is o.a. betrokken bij de functie van álle hormoonreceptoren.

   Mvg. Wim

 31. Beste Wim,

  Geldt het nadeel van Kelp, nl. de aanwezigheid van Broom ook voor zeewier en zeevis? Hoe weet ik hoeveel jodium hierin zit? Kan ik zonder raadplegen van een arts een druppel jodium aan mijn zelfgebakken brood met zeezout toevoegen?

  • Beste Helene,

   Zeker kun je zonder raadpleging van een arts één of enkele druppels Jodium aan het brooddeeg toevoegen. Wij werken met vloeibaar Jodium van Biotics.
   Om eerder genoemde redenen ben ik geen voorstander van Kelp. Hoewel ik eerlijkheidshalve moet zeggen dat de Japanners hun hoge dagelijkse Jodium-inname wel uit zeewier en zeevruchten halen.

   Mvg. Wim

 32. Hallo Wim,

  In september is mijn halve schildklier verwijderd omdat er verdenking van kwaadaardigheid bestond. De knobbel bleek goedaardig maar mijn schildklierfunctie is nu niet goed. De TSH waarde (11.5) en FT4 (onderkant normaalwaarden) geven aan dat deze te traag werkt (FT3 is normaal) ; zodanig dat de endicrinoloog wil dat ik medicijnen ga slikken. Ik heb voor de operatie nooit klachten gehad welke overeenkomen met een verstoorde schildklierfuncte (ben sportief en energiek)
  Ik heb na de operatie mijn eetpatroon aangepast en ik eet geen brood meer uit de winkel maar maak dit zelf. Ik eet nagenoeg geen bewerkte producten. Ik maak mij nu zorgen dat ik onvoldoende jodium tot mij neem en ben bang dat dat de test-waarden wellicht beïnvloed. Ik wil niet om de verkeerde redenen medicijnen gaan slikken. Is het veilig om extra jodium te gaan gebruiken in mijn situatie en zo ja in welke vorm? Heb ik dezelfde ADH nodig nu ik een halve schildklier heb?

  Ik vind het lastig de juiste keuze te maken.

  • Beste Adrienne,

   Een goedaardige knobbel in de schildklier kan veroorzaakt worden door een jodiumtekort. In dat geval is de operatieve ingreep een paar bruggen te ver geweest. Maar goed, gedane zaken….
   De kans is groot dat je een jodium tekort hebt. Als je wilt kunnen we dat via het lab met een zogenaamde jodium-depot test laten bepalen.
   De opbouw van jodium zal in jouw geval zeker zorgvuldig en onder deskundige begeleiding moeten gebeuren omdat de capaciteit van de schildklier is afgenomen door de operatie.

   Desgewenst kun je nader contact opnemen (wim@ccgonline.eu).

   Mvg. Wim

 33. Jodium tekort, indien aangetoond moet behandeld worden.
  Maar laat het nog werkende deel van je schildklier niet over de klink jagen met zomaar extra jodium supplementen.
  Dan span je het paard achter de wagen.
  Veel informatie is hierover te vinden op de site van een schildklier patiëntenvereniging bv de vereniging gebruikers natuurlijk schildklierhormoon VGNS de patiëntenvereniging voor schildklier patiënten die verder kijken dan de labwaarden.
  Je vind er een schat aan informatie waar je je voordeel mee kunt doen.

  • Beste Giny,

   Ik heb het niet over ‘zomaar extra jodium supplementen’, ik heb het over deskundige begeleiding volgens de spelregels van onze stofwisseling en dan jaag je geen schildklier over de kling. Volgens dé jodium specialist in de wereld, professor Abraham (VS) lijd de reguliere geneeskunde aan een zogenaamde “jodium-fobie”. Ook de door jou genoemde verenigingen zijn daar niet vrij van.

   Mvg. Wim

   • Wim medisch goed onderbouwde jodium suppletie kan een aantal problemen oplossen. Mits voorzichtig en goed gecontroleerd gebruikt. Dat ben ik met je eens.
    Ik vind het wel jammer dat je alle schildklierpatentenverenigingen over een kam scheert.
    Het klopt dat er bij schildklierpatiëntenverenigingen wordt gewaarschuwd voor kelp en jodium gebruik: “omdat de schildklier wat opgepept moet worden”. Het wordt geslikt als zijn het snoepjes, en je valt er soms ook nog van af, wouw, totdat die klier kapot is.
    Wij horen wekelijks de schrijnende problemen.
    De grote problemen die daar uit voort zijn gekomen en nog steeds voortkomen zijn toren hoog. Patiënten met een kapotte over de kling gejaagde schildklier en bijbehorende zeer ernstige problemen, blijven zoeken en komen gelukkig ook bij onze patiëntenvereniging terecht.
    Niet omdat wij bij voorbaat tegen kelp en jodium zijn, maar wel tegen het ongecontroleerde gebruik daarvan.
    Een schildklier patiënt met een compleet kapotte schildklier heeft niets aan kelp of jodium voor de werking van de schildklier.
    Want een schildklier die kapot is door Hashimoto, of operatie na bv kanker gaat het niet weer doen, nooit meer.
    Een alternatieve behandeling van een schildklierprobleem is prima wanneer deze meetbaar resultaat heeft, en de patiënt zich daadwerkelijk beter voelt.
    Gelukkig zijn er orthomoleculaire behandelaars en natuurartsen en gelukkig één internist die het belang van natuurlijk T3(met sporen van T2 en T1) voorschrijven aan die patiënten zonder, of slecht werkende, schildklier die niet, of niet voldoende op reguliere medicatie of alternatieve behandelingen reageren.
    Schildklierpatiënten die onvoldoende reageren op reguliere en/of alternatieve behadelingen, waarvan ik er een ben, reageren vaak erg goed op het (alternatieve)Natuurlijk Schildklier hormoon.
    Het bevorderen van samenwerking in behandeling tussen regulier en alternatief is een zaak waar ook door VGNS veel tijd in wordt gestoken.
    Op de site http://www.vgns.nl lees je een schat aan informatie.

   • Beste Giny,

    Als je mijn reactie goed leest dan kun je niet stellen dat ik alle schildklierpatiëntenverenigingen over één kam scheer. Ik beweer wel dat ze ‘niet vrij zijn van’ de genoemde jodium fobie.
    Ongecontroleerd gebruik van enig nutriënt is nooit verstandig. Als je me kent zou je weten dat ik daar bepaald ook geen voorstander van ben. Dat mensen, zoals jij zegt, hun schildklier over de kling jagen komt niet door de jodium maar door ondeskundig gebruik van jodium. Niet in de laatste plaats omdat de meeste mensen verzuimen om bij extra jodium ook extra selenium in te nemen. Daar komen brokken van, dat klopt, maar dat kun je niet op het conto van jodium schuiven.
    Ik weet niet wat jij met een ‘compleet kapotte schildklier’ bedoelt. Jou stelling dat een schildklier die door Hashimoto is aangetast nooit meer normaal zal werken is een aperte onjuistheid. In tegendeel, één van de mogelijke oorzaken van Hashimoto is juist een jodium-tekort. Ik heb in het verleden ook gewerkt met de door jou genoemde natuurlijke schildklier hormonen, maar kan je inmiddels verzekeren dat ik ze nooit meer nodig heb door een andere, meer oorzakelijke manier van behandelen. Suppletie therapie, hoe natuurlijk ook van herkomst, is geen oorzakelijke therapie.
    Verder juich ik uiteraard de bevordering van samenwerking tussen regulier en complementair toe.

    Mvg. Wim

 34. Dag Wim,
  Mijn schildklier is door een (tientallen?)jaren lang niet onderkende Hashimoto weg. Mijn schildklier doet het niet meer. Niet met wat voor medicijn dan ook.
  Dat was waarschijnlijk de reden dat met de alternatieve behandeling destijds mijn gezondheid niet verbeterde.
  Nu ik het natuurlijk schildklier hormoon slik voel ik mij goed en heb weer energie en zet mij in voor een goede voorlichting voor Schildklierpatiënten.
  Vriendelijke groeten
  Giny Leijssenaar

  • Dag Giny,

   Ieder ziekteproces heeft ergens een ‘point of no return’ en als je dat gepasseerd bent is er geen weg meer terug en zijn suppleties een uitkomst.
   Fijn te lezen dat je daardoor nu goed functioneert.

   Mvg. Wim

 35. Haha ben ook blij met men schildklier med thirax
  En
  Af en toe sushi zeewier

  http://www.healingfoods.nl/voeding/94-jodium

  De test die er staat heb ik zelf nooit gedaan.

 36. Wat zijn de gevolgen van een teveel aan jodium?

  Bij een normaal functionerende schildklier kan het lichaam een teveel aan jodium goed verdragen. Wanneer de schildklier onvoldoende functioneert(hypothyroïdisme), kan een teveel aan jodium zorgen voor een schildkliervergroting. Bij sommige individuen heeft de hoge jodiumbelasting een overstimulering van de schildklier tot gevolg waarbij een teveel aan schildklierhormonen wordt geproduceerd (hyperthyroïdisme). Hierdoor kunnen klachten ontstaan als slapeloosheid, nervositeit, toename van eetlust en gewichtsverlies. 

  Wees allerd

  • Voor alles geldt dat er een ‘teveel’ genomen kan worden, zelfs voor water.
   Het therapeutisch gebruik van nutriënten dient altijd onder deskundige begeleiding te gebeuren.
   De door u voorgestelde situatie i.g.v. jodiumsuppletie bij een hypothyreoïdie klopt feitelijk niet. En daarmee illustreert u het voorgaande. Alleen jodiumsuppletie i.g.v. schildklier aandoeningen is fysiologisch onjuist en kan inderdaad risico’s met zich meebrengen. Maar die risico’s hangen niet samen met het gebruik van jodium maar met het ondeskúndig gebruik van jodium. Zo is jodiumsuppletie zónder aanvulling van een adequate hoeveelheid selenium de meest voorkomende oorzaak van de door u genoemde ‘bijwerkingen’.

   Mvg. Wim

 37. Ik heb een vraag over de huid.
  Kan de huid zo droog worden door jodium gebrek dat je op je voorhoofd allemaal witte puntjes ziet?
  Door glutenintolerantie bak ik mijn eigen brood en gebruik hiervoor keltisch zeezout.
  Daar zit maar in heel,klein beetje jodium in dus ik bedacht me dat jodium tekort mogelijk een oorzaak zou kunnen zijn van deze witte puntjes. Als ik over ide puntjes wrijf is het gewoon superdroge huid.
  Verder zou ik willen weten of huiduitslag in het gezicht ook een jodium tekort kan zijn?
  Met dank!

  • Ja dat kan, maar vermoedelijk is dat dan een indirecte relatie. Jodium is essentieel voor de schildklier functie en een verlaagd jodium depot leidt heel gemakkelijk tot (niet-klinische) schildklier disfunctie.
   Een te trage schildklierstofwisseling geeft weer heel gemakkelijk een droge huid.
   Zout, ook zeezout niet, is geen goede bron voor het op peil brengen van je jodium depot.

   Mvg. Wim

 38. Sinds een jaar volg ik een dieet wat mij helpt om de pijnen van mijn ziekte (endometriose) minder te laten worden. Ik eet bijvoorbeeld geen brood en vlees meer omdat mijn darmen daar niet bepaald vrolijk van worden. Maar op een gegeven moment had ik het idee dat mijn lichaam iets miste en ik ging op internet aan het zoeken. Ik kwam toen uit bij jodiumtekort en heb daarvoor kelptabletten aangeschaft. Ik slik deze nu zo’n vijf dagen maar ik weet niet of het een toevoeging voor mijn lichaam is. Ik heb last van mijn darmen en ik word er niet energieker van. Is er een bepaalde gewenningsperiode voor deze kelptabletten of kan het zijn dat deze niet voor mij geschikt zijn? Maar hoe kan ik dan mijn eventuele tekort aanvullen?

  • Beste Andrea,

   Jodium suppletie is meer dan alleen maar extra jodium gaan slikken. Er zijn wel degelijk een aantal belangrijke randvoorwaarden die individueel bekeken dienen te worden. Daarom kan ik niet standaard adviseren dat iedereen maar jodium moet suppleren.
   De meest optimale en objectieve route is on in 24uurs ruïne een zgn. jodiumdepot te laten bepalen en op basis daarvan een gericht advies te volgen.
   Daarnaast is het zeker zo dat jodium opbouw tijd nodig heeft omdat gelijktijdig broom door het lichaam uitgescheiden wordt.

   Mvg. Wim

 39. Beste Wim,

  Bedankt voor je reactie!
  Alleen is mij niet duidelijk wat jij, met een 24uurs ruïne een zgn. jodiumdepot te laten bepalen, bedoelt. Kan je mij dat uitleggen?

  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Andrea

  • Beste Andrea,

   Dat is het nadeel van spellingscontrole, dan krijg je, als je niet oplet, de grootst mogelijke onzin. Excuses.
   Ik doelde op een 24uurs urine test om je jodium depot te bepalen.
   Via CCG (info@ccgonline.eu) kun je die test laten uitvoeren.

   We weten dan objectief wat het lichaam aan jodium tekort komt. Daar kun je dan vervolgens de suppletie op afstemmen.

   Mvg. Wim

 40. Hoi Wim,

  Mijn urine is onlangs gemeten en toont een waarde van 38 ug/l (waarbij referentie waardes tussen 100-199 liggen). Ik woon in Frankrijk dus weet niet of dat dezelfde waardes zijn als in NL.
  Domme vraag; maar is dat dan een jodium tekort of juist overschot?

  Ik heb sinds 2 jaar last van pijn in mijn been (niveau tybia, rechterbuitenkant onder knie). Alleen bij staan en lopen, niet bij zitten/liggen. Hoe langer ik sta/loop, hoe meer pijn (kan niet langer staan/bewegen dan een uur ongeveer).
  Hele medische circuit al doorgeweest, niets helpt (in t begin medicijnen maar mee gestopt want geen verandering). IRM toont gedegenereerde tussenwervel in rug (L5) en artrose op wervel waardoor ischias zenuw soms duwtje krijgt (uitstralingspijn van rug helemaal naar voet). Doktoren hier zeggen dat t allemaal uit mijn rug komt, maar volgens mij komt die specifieke pijn in been door iets anders. Als ik op houding let, rugoefeningen doe, pilates, stretchng heb ik nl geen last van die uitstralende pijn (waarbij de chiropractor overigens de ergste ischias pijn eruit heeft gehaald) .

  Een kennis (ook dokter) zei: lijkt op chronische ontsteking. Probeer eens 2 maanden glutenvrij, lactosevrij en suikervrij (moeilijkste!) te eten …. Gedaan en guess what? Dat gaf voor t eerst pijn vermindering!
  Nu bij ‘nutriotioniste’ geweest en slik nu suplementen; anti oxidanten, vitamine D, omega3, en nog een paar dingen met moeilijke namen in t Frans. Gaat langzaam steeds beter.

  Anyway, dat was achtergrond waarom urine test gedaan was (naast bloedanalyse). Als die jodium niet goed is, zal ik daar ook wel wat mee moeten doen. Heb binnenkort afspraak weer met de nutritionniste. Vond deze site en alle vragen en antwoorden erg informatief!

  Groet, Esther

  • Beste Esther,

   M.i. is alleen de jodium-belastingstest een betrouwbare maat voor je jodium depot. Je neemt dan eenmalig 50 mg van een speciaal jodium mengsel in en er wordt dan gekeken hoeveel je in 24 uur uit plast.
   De door jouw aangegeven referentiewaarden ken ik niet en het lijkt me bepaald niet betrouwbaar.
   Je ervaring is treffend. Moderne gluten en suiker en veelal ook de fabrieksmelk(-producten) bevorderen ontstekingsprocessen in het lichaam.

   Mvg. Wim

 41. Dag Wim,

  Ik heb het artikel met aandacht gelezen. Ik heb het vermoeden van een jodiumtekort; ik voel me de laatste weken moe en lamlendig, heb een aanhoudende zeurende pijn in mijn benen en hou wat vocht vast. Ik eet glutenvrij en bak/kook alles zelf. Gebruik enkel zeezout. Op internet las ik dat je een zelftestje kunt doen dat een aardige indicatie zou geven van een mogelijk jodiumtekort. Ik heb gisteravond eens de proef op de som genomen en twee plekjes op mijn onderarmen ingesmeerd met wat betadine. Binnen het tijdsbestek van twee uur waren de vlekken volledig verdwenen. Klopt het nu dat ik rekening moet houden met een jodiumtekort of is de betadinetest een broodje-aap-verhaal?

  vriendelijke groet,

  Suzan

  • Dag Suzan,

   De Betadinetest is zeer zeker niet vergelijkbaar met een lab onderzoek, het is niet meer dan een grove indicatie. Als de vlek zo snel verdwijnt als je beschrijft heb ik bij lab testen alleen nog maar een te laag jodium depot aangetroffen.
   De genoemde lab test heeft ten alle tijde mijn voorkeur. Maar houd rekening met een sterk tekort aan jodium.

   Mvg. Wim

 42. Hoi Wim,

  Dank voor je reactie. Ik ben onlangs- om verscheidene redenen, waaronder extreme vermoeidheid na een operatie- begonnen met een hoog gedoseerde multivitamine waar 150 microgram jodium in zit. Bij onlangs uitgevoerd bloedonderzoek bleek ineens dat mijn schildklier -die voorheen keurig binnen de referentiewaarden scoorde- een fractie (ècht een fractie, dwz 0,08) te hard werkt. De T4 is nog normaal. Is het mogelijk dat dit komt doordat ik nu ineens meer jodium binnen krijg? De huisarts wil voorlopig niets doen, ik moet over enkele weken weer opnieuw prikken om te kijken hoe het ervoor staat. Overigens was ook mijn cholesterol te hoog. Gezien mijn voedingspatroon is dat eigenlijk heel gek, maar dat zou dus kunnen komen- zo begrijp ik uit het artikel- omdat ik te weinig jodium in mijn systeem heb om dat te kunnen reguleren.

  Nu vraag ik me ook af hoe lang het gemiddeld duurt voor een jodiumdepot is aangevuld. Ik begrijp dat dit altijd afhankelijk zal zijn van persoonlijke omstandigheden, maar ik hoop dat je daar toch iets over kunt zeggen.

  Dank!

  Mvg,

  Suzan

  • Beste Suzan,

   Stijging van TSH na start met extra inname van jodium tot een half jaar daarna is normaal en zegt niets over een vertraging van je schildklierfunctie. TSH is nl ook verantwoordelijk voor de aansturing van de productie van het jodiumtransport eiwit. Meer jodium inname betekent meer behoefte aan transport. Artsen weten dit niet en trekken dus steevast de verkeerde conclusies. Met deze doseringen duurt het eindeloos lang om het depot op peil te krijgen. Daar zijn veel hogere doseringen voor nodig, zeker in de beginfase. Maar áltijd samen met adequate hoeveelheid Selenium!

   Mvg. Wim

 43. Het effectief ophogen van het Jodium depot dient m.i. altijd onder deskundige begeleiding plaats te vinden.

  Mvg. Wim

 44. Hoi Wim,

  Ik ervaar juist een daling van de TSH…. Kun je iets zeggen over een goede verhouding jodium-seleen? Ik zie dat mijn multivatimine 25 microgram selenium op 150 microgram jodium bevat. Is dat een goede verhouding?

  • We hebben gemiddeld 200 mcg goed opneembaar Selenium per dag nodig. Maar jodium suppletie (mits in de juiste vorm: bepaalde verhouding tussen elementair jodium en jodide) kan in het begin wel oplopen tot zelfs 50 mg/dag o.a. om ervoor te zorgen dat het lichaam broom gaat uitscheiden.

   Mvg. Wim

 45. En uiteraard begrijp ik dat ophoging onder deskundig toezicht moet plaatsvinden, ik ben gewoon nieuwsgierig…

 46. Heel interessant artikel, dank je wel.
  Misschien een leuke aanvulling is dit artikel over jodium in zout en brood, met name voor degenen die hun eigen brood bakken.
  http://www.waterlily-unlimited.nl/brood/jodium_in_zout_en_brood.html

 47. Ik ben begonnen met een jodium supplement. Ik eet heel weinig brood, al jaren en gebruik ook al jaren zeezout. Alle symptomen van een tekort komen me bekend voor. Als ik een hele kleine hoeveelheid neem (minder nog dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 150 mcg), lijkt het of ik mijn schildklier voel en of mijn lymfeklieren in mijn hals een beetje opzetten. Na heel lang zoeken vond ik als mogelijke oorzaak dat mijn schildklier een enorme ‘dorst’ naar jodium kan hebben en er daarom zo heftig op reageert. Een andere reden die gegeven werd is dat de schildklier met behulp van jodium andere stoffen uit de schildklier duwt die het als vervanging heeft gebruikt, als fluoride en bromide. Weet u hier meer over? Ik weet niet zo goed of ik nu beter kan stoppen, het lijkt me qua energie wel goed te doen en ook zijn mijn voeten minder koud dan normaal.

  • Jodium suppletie dient deskundig begeleid te worden omdat we over een complexe stofwisseling spreken. Om te beginnen is maatwerk vereist in dosering en de benodigde co-factoren (andere nutriënten die noodzakelijk zijn wil de schildklier en de rest van het lichaam om een juiste manier met de aangeboden jodium overweg kunnen). Een ander aspect is de ontgifting van toxische halogenen die op gang komt bij jodium suppletie.
   Daarom kan ik via de weblog geen adviezen geven.

   Mvg. Wim

 48. Beste Wim, valt Dupytren inderdaad te genezen met jodium aanvulling ?

 49. Wim v.h. forum, ik heb bovenstaandevragen en antwoorden in één ruk gelezen. Mag ik U een compliment maken wat betreft Uw perfecte uitleg over natuurlijk jodium ! Ik , als schildklier en (ex)colitispatient–de dikke darm is er nu uit– weet ondertussen dat jodium ,maar ook natrium ,kalium en noem maar op, ontzettende belangrijke mineralen zijn. i d d wat U zegt van levensbelang. Ook natrium, zout dus, is net als jodium zo belangrijk voor t hele lichaam. Alle mensen die zoutloos eten voor hun hart en of bloedvaten weten niet dat door zoutloos eten de aders nog meer dichtslibben. Zo triest ook dat huisartsen en specialisten dit niet weten. We komen allemaal uit de zee(dat weet ik wel bijna zeker, als je kijkt naar de menselijke mineraalhuishouding) en mensen zoals ik, met stoma en dikke darm gekortwiekt, hebben extra zout nodig, dat is dan wel weer bekend bij de reguliere. Als ik nog even iets mag zeggen en dan stop ik, zout zit in de verdomhoek, maar suiker mag je nog iedere dag legaal gebruiken ! Als suiker nou ‘ns in de verdomhoek kwam, dan zaten we in de hele goede richting. p.s. Addissonpatienten gaan dood zonder zout. ok Wim , succes verder ***gr.kim.

 50. Suiker zit _ en terecht _ al jaren in de verdomhoek !!!

 51. Beste Wim,
  Je zegt dat een allergie voor jodium niet voorkomt, maar op het moment dat ik contrast vloeistof heb gekregen tijdens een hartcatheterisatie, heb ik een allergische reactie gekregen op jodium en jodiumverbindingen. Ik kan zelfs geen zeezout verdragen. Nu heb ik een rapport gelezen waarin staat dat mensen met atopie kunnen reageren op jodium in de vorm van systemische contact dermatitis. Ik vrees dat dat bij mij inderdaad hezt geval want ik reageer dus met uitslag mn in mijn gezicht op jodiumhoudende voedingsmiddelen. Als ik jodium binnen krijg bv in de vorm van suppletie krijg ik het ijs en ijskoud, erge haaruitval en uitslag in mijn gezicht. Maat zoals gezegd reageer ik dus ook op zzezout, en ook op himalayazout ( nog meer jodium) op zuivel, op eieren, op te veel vlees inname, op kraanwater, en noem maar op. Maar ook op jodium ( betadine) in cosmetica.
  Wat zou het beste zijn om re voor te zorgen dat ik geen jodium tekort krijg, want nu vermijd ik logischerwijs zoveel mogelijk jodiumhoudende producten!
  Met dank!

  • Dat is een heel bijzondere situatie. Ik betwijfel of dat een klassieke allergische reactie is, want zonder jodium is leven niet mogelijk. Er moet een andere verklaring voor zijn.
   Mogelijk heb je een ernstig tekort aan één of meerdere essentiële co-factoren.

   Mvg. Wim

 52. Wim!
  In de inleiding (januari 2009) wordt verwezen naar http://www.jodiumtekort.nl
  Deze door reumatoloog Verheesen opgezette site is echter al geruime tijd “uit de lucht”.

  “Vermoedelijk ligt de optimale dosis meer in de buurt van wat de Japanners dagelijks in de voeding binnen krijgen, circa 12 mg, dat is dus 80x meer”.
  Die 12 mg (anderen spreken/schrijven van 13,8 of 14 mg), is een gemiddelde, getrokken uit:
  1) ook weer een gemiddelde van het aantal per dag geconsumeerde grammen zeewier.
  2) ook weer een gemiddelde van het –zeer uiteenlopende- gehalte aan jodium in de diverse wieren.
  In werkelijkheid varieert de inname van jodium in Japan enorm. Van een paar milligram tot enkele tientallen milligrammen.
  Maar:

  a) een paar milligram is altijd nog een veelvoud van wat ons indirect door het Voedingscentrum wordt aanbevolen, namelijk 150 microgram. Indirect omdat ‘wij’ dat zelf niet uitgezocht hebben, maar omdat we dit van de Scandinaviërs hebben overgenomen (op advies van de Gezondheidsraad, overigens).
  b) er zijn 127 miljoen Japanners. Je zou kunnen stellen dat 17 miljoen Japanners relatief weinig jodium, zo’n één tot twee milligram, binnenkrijgen en dat anderzijds 17 miljoen Japanners twintig of meer milligram binnenkrijgen. De rest zit er tussen in.

  Nu zijn wij, Nederlanders met 17 miljoen mensen. De conclusie dat 12 milligram de optimaal na te streven dosis zou zijn, hangt vooralsnog volledig in de lucht.
  Met andere woorden: traditioneel weet het niet, en complementair weet het ook niet.

  “Wij werken met vloeibaar jodium van Biotics” (17 dec. 2013, 6,26 am).
  Volgens de fabrikant http://www.bioticsresearch.com/node/1523 is dit ‘vloeibaar jodium’ potassium iodide, dus kaliumjodide. Prima voor de schildklier, borsten, speekselklieren en huid, maar minder voor de prostaat en de maag die meer voelen voor iodine, jodium. En dit is ook nog eens extra goed voor de borsten.

  Mvrgroet,
  Wim z

  • Ik heb n.a.v. je reactie tot mijn verbazing inderdaad kunnen vaststellen dat die website uit de lucht is. Ben benieuwd naar de werkelijke redenen.
   Ik ben het met je eens dat er geen harde uitspraken mogelijk zijn over jodium behoefte. Echter de jarenlange therapeutische ervaringen van enkele artsen in de VS en mijn eigen ervaringen maken het op z’n minste uiterst waarschijnlijk dat de werkelijke behoefte vele malen hoger ligt dan de gehanteerde ADH waarde.
   De nadelen van alleen kaliumjodide heb ik al uitvoerig genoemd, ik blijf bij dat standpunt op goede gronden.

   Mvg. Wim

 53. Ik ben vier weken op Vlieland geweest en had tot mijn genoegen vier weken lang DUNNE enkels. Vanaf dag één heb ik thuis weer walgelijk gezwollen voeten en enkels. Ik legde de link met jodium in de lucht aan zee en kwam zodoende op uw site terecht.
  Mijn vraag is: zou dit op te lossen zijn met het dagelijks eten van Japans zeewier? Of kan ik beter iets anders doen?

  • De vraag is natuurlijk wel of die verandering door de Jodium in de lucht komt, of heb je misschien veel meer beweging gehad dan in de thuis situatie.
   Het probleem is dat de meeste mensen in Nederland niet alleen een te laag jodium depot hebben maar tevens een te hoge belasting met de toxische halogenen (broom-, fluor- en chloorverbindingen).
   Die gaan een competitie aan met jodium. Zeewater bevat meer broom dan jodium en daarom is het maar de vraag of zeewier zo’n geschikte bron is voor het suppleren van jodium.

   Je zou eerst een jodium 24uurs urine test kunnen doen (www.biocoherence.eu) om vast te stellen wat de status van het jodiumdepot is.

   Mvg. Wim

   • Heel hartelijk dank voor de reactie!

    Met het eten van zeewier en kelp is de situatie inderdaad niet verbeterd. U zal gelijk hebben. Bovendien at ik op Vlieland bijna dagelijks zeekraal en andere wadgroenten en dan zou het jodiumgehalte in principe opgevijzeld moeten zijn.
    Ik vroeg me af wat er nog meer voor verschillen waren met thuis. Ja, minder beweging, maar het leek me stug dat dat al na één dag aantoonbaar was aan mijn enkels.
    Ik kom uit op computergebruik. Ik zoek veel op op internet en gebruik een laptop van apple. Ik las dat die broom gebruikt in het ventilatiesysteem. Bingo? Ik weet niet of het kan dat er dan broom vrijkomt die ik dan inadem.

    Het lijkt me ook erg moeilijk om het computergebruik te minimaliseren. En misschien moet ik van de laptop afstappen en naar een gewone PC van apple overstappen?

    Hier is de link naar de gevonden informatie: https://www.fonteine.com/chemicalien.html

    hartelijke groet,
    Hanna

 54. Dag Wim, ik val maar met de deur in huis: is er na 15 jaar Thyrax-gebruik nog iets van een schildklier te verwachten? Ik weet niet of leeftijd hier een rol speelt, ik ben 76 jaar. Kijk uit naar je reactie, waarvoor bij voorbaat dank.
  Marry

  • Beste Marry,

   Dat is maar zeer de vraag. De schildklier is dan wel heel lang ‘buitenspel’ gezet en er is een kans dat de schildklier niet meer in staat is tot 100% functie.
   Overigens zou dat jodium suppletie niet moeten weghouden want jodium is voor heel veel andere processen erg essentieel.
   Ik heb tal van patiënten gehad waarbij door de jodium-behandeling het totale functioneren enorm verbeterde terwijl ze niet altijd van de Thyrax af konden komen.

   Mvg. Wim

 55. Broomverbindingen worden als vlamvertragers ingezet in o.a. de kunststoffen van computers. Dat is niet merkafhankelijk. Met een laptop waarvan de behuizing van metaal gemaakt is, heb je wat minder kunststof, maar inwendig, o.a. de ventilator, is nog altijd kunststof aanwezig.
  Verder worden de vlamvertragers ook toegepast in allerlei huishoud apparatuur, bekleding van meubilair, kunststof textiel (o.a. gordijnen) enz.
  Goed ventileren zal het broomgehalte in de lucht binnenshuis verlagen en is ook om andere redenen een goed idee.

 56. Dag Wim, uit bovenstaande berichten begrijp ik dat je bij een jodiumsupplement beter een combinatie kan gebruiken van jodium en (kalium)jodide. Maar op de flesjes of potjes worden nogal verschillende namen gehanteerd, zoals iodine, jodide en jodium. Best wel ingewikkeld, u kunt mij vast wel een goed advies hierover geven.
  Vriendelijke groet, Paulien

  • Dag Paulien,

   Iodine is de Engelse benaming van Jodium, de elementaire stof dus. Jodide betekent dat we te maken hebben met jodium afkomstig uit een verbinding, veelal kaliumjodide (KI). En ten overvloede wil ik er ook hier opnieuw voor waarschuwen niet zelfstandig aan de slag te gaan met de inzet van hogere doseringen jodium, zonder deskundige begeleiding. Jodium is een zeer veilig mineraal maar voor het herstel van een optimale jodiumstatus van het lichaam zijn anno 2017 hoge(re) doseringen nodig en dit kan alleen verantwoord plaats vinden als er een evenwichtige inname van diverse zogenaamd co-factoren plaats vindt.
   Wanneer dit laatste niet gebeurd kan de inname van extra jodium een verstoring van de schildklierfunctie geven.

   Mvg. Wim

   • Ik neem een multivitaminen waarin kaliumjodide zit (150 mcg) en selenium. Daarnaast twee paranoten en een L-Tyrosine 500 mg tablet.

    Ik ben ruim een jaar geleden door hoofdpijnklachten (continue drukkend gevoel met bonzen) bij de huisarts terecht gekomen en er werd toen een subklinische hypothyroïdie ontdekt, maar daar hoorde volgens de huisarts geen hoofdpijn bij. Om te proberen heeft hij mij toen wel op schildklierhormonen gezet (laagste dosis Euthyrox) maar het bonzen in mijn hoofd nam enorm toe. Mijn schildklierwaardes waren toen wel goed. Via de neuroloog (geen neurologische afwijkingen op de MRI) doorgestuurd naar de endocrinoloog. Inmiddels was ik gestopt met de schildklierhormonen en voorzichtig gestart met kaliumjodide. De endocrinoloog was jammer genoeg snel klaar met mij, ze deed niet in hoofdpijn. Mijn TPO waarde bleek verhoogd (666) dus Hashimoto, daarom moest ik stoppen met het innemen van jodium. Ik mocht wel weer starten met de Euthyrox, maar voorlopig durf ik dat nog niet. Voor mijn hoofdpijn moet ik binnenkort weer terug naar de neuroloog. Zelf denk ik dat jarenlang stress, oorontstekingen en mijn overgang mijn ziekzijn heeft veroorzaakt.

    Gelukkig kan ik tegenwoordig wel weer beter denken en heb ik weer warme handen en voeten. De jodium lijkt juist mijn hoofdpijn iets te verlichten, dus ik denk dat ik het er toch maar op waag om zo door te gaan.
    Hartelijk dank, Paulien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s