Just another WordPress.com weblog

Tamoxifen verhoogt kanker risico in gezond borstweefsel

3 reacties

De behandeling van Tamoxifen (=anti-oestrogeen) bij de behandeling van borstkanker is al bijna 30 jaar de standaard. Dit middel wordt ingezet na de reguliere behandeling (bestraling en/of chemotherapie) om herhaling van de kanker in de aangedane borstklier te voorkomen. Hoewel Tamoxifen met succes het risico op een herhaling van de borstkanker in de aangedane borst kan verminderen hebben onderzoekers nu aangetoond dat het middel een agressieve en heel moeilijk te behandelen vorm van kanker in de andere (gezonde) borst veroorzaakt. Onder vrouwen die het middel langere tijd gebruiken (langer dan 5 jaar) is het risico dat zich in de andere borst deze vorm van borstkanker manifesteert zelfs 440%. Het betreft een recentelijk gepubliceerde studie in het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Research.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

3 thoughts on “Tamoxifen verhoogt kanker risico in gezond borstweefsel

 1. ik slik nu anderhalf jaar tamoxifen na een borstamputatie.heb ik nu eerder kans op borstkanker aan de nu nog gezonde borst

  gr anja

  • Beste Anja,

   Zoals je hebt kunnen lezen in mijn blog doet de studie alleen uitspraak over langdurig gebruik en dat wil volgens de onderzoekers zeggen, ‘langer dan 5 jaar’. Hoe de risico’s liggen bij korter gebruik is m.i. niet in kaart gebracht. Aan de andere kant is het niet logisch om te denken dat het risico ineens na het 5e jaar gebruik toeneemt tot 440% terwijl het bijvoorbeeld na 2 of 3 jaar nog geheel niet aanwezig is.
   Er zijn echter ook natuurlijke methoden om de kans op een herhaling aanzienlijk te verlagen en deze benadering heeft geen ongewenste bijwerkingen. Zo staat onderzoek naar je Vitamine D status hoog genoteerd (moet ten minste 60 ng/ml zijn) en ook onderzoek naar je Jodium depot en gehalte aan Selenium en Zink zijn erg belangrijk. Daarnaast kennen we binnen de groep van Oestrogenen ‘goede’ en ‘slechte’ varianten. De balans in het voordeel van de ‘goeden’ herstellen is een natuurlijke en effectieve methode en verdient m.i. de voorkeur boven het massaal onderdrukken van alle oestrogenen. Voor dat herstel van de natuurlijke gezonde balans zijn uitstekende natuurlijke oplossingen.

   Mvg. Wim

 2. Beste Wim,

  mijn diagnose is HER2-neu negatief

  Dit volgende heb ik in het boekje van kwf gelezen die ik in het ziekenhuis heb ontvangen.

  Als er gen receptoren worden aangetoond, spreekt men van hormoonreceptor-negatief of hormoonongevoelige borstkanker. De kans op verbetering van de ziekte wordt dan erg gering.
  Hormoonale therapie wordt alleen gegeven aan patiënten met hormoonreceptor-positieve borstkanker.

  Het volgende gesprek bij de verpleegkundige zal gaan over de hormoontherapie die ze zullen gaan voorschrijven. En dat zal Tamofixcen zijn om mee te beginnen.

  Wat is hier in jou visie?

  Ik moet een aantal vragen bedenken waar ze niet direct een antwoord op weet!! dat zou voor haar een uitdaging zijn vertelde ze me, nou ik ben benieuwd.

  Groeten
  Annelies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s