Just another WordPress.com weblog

Oxytocine, weeënopwekkers & herstel

4 reacties

De gevolgen van het gebruik van weeënopwekkers op de gevoeligheid voor de eigen oxytocine is uitvoerig elders op deze blog beschreven. Daarnaast blijkt een onbekend deel van de mensen met een hechtingsstoornis vanwege stress in de zeer vroege levensfase een verlaagde oxytocine gevoeligheid te hebben. Naar schatting zou 1 op de 3 mensen in ons land daar last van hebben. Alles met elkaar is het reëel om te veronderstellen dat een groot aantal mensen in ons land een verlaagde gevoeligheid voor oxytocine hebben.

De manier waarop zich dat uit is zeer divers en lang niet altijd gemakkelijk te herkennen.

Oxytocine is samen met Vasopressine op hersenniveau o.a. verantwoordelijk voor de aansturing van de Nervus Vagus. Deze zenuwbundel is een zeer belangrijke component van het parasympatische (PS) deel van het autonome zenuwstelsel ( ANS balans.pages ). De PS stuurt processen aan die te maken hebben met herstel, regeneratie, slaap (als het goed is onze belangrijkste regeneratie periode), uitscheidingen etc. Een verlaagde Oxytocine gevoeligheid vanaf de vroege kindertijd kan zich manifesteren in een blijvend slechte functie van de N. Vagus en daarmee een blijvend tekort op de balans aan de zijde van herstel.

Dit betekent concreet dat iemand versnelt inteert op de lichamelijke reserves. De grote vraag is dan vervolgens hoe toereikend die reserves zijn. Sommige mensen houden dat heel lang vol anderen veel minder. Maar vroeg of laat geeft dit problemen. Plat gezegd leidt het tot een versnelde biologische veroudering waardoor ook de ongemakken van het ouder worden jaren eerder, en soms vele jaren eerder, zullen optreden, inclusief het risico op chronisch degeneratieve ziekten.

Ageing

Mensen met een slechte N. vagus functie en dus met een slecht herstel hebben als regel een lage gemiddelde hartslag variatie (HRV) in de nacht. Middels een HRV meting is dat inzichtelijk te krijgen. Hieronder een voorbeeld van een persoon met een bijzonder lage gemiddelde HRV (RMSSD) in de nacht (periode met blauwe lijn eronder).

N. Vagus 1

Ter vergelijk hier een profiel van iemand met een uitstekend herstel in de nacht:

RMMSD hoog

De 72uurs (of langer) HRV meting geeft een gedetailleerd beeld van het functioneren van het Autonome Zenuwstelsel gedurende de hele meetperiode, tijdens het leven van alle dag (werken, vrije tijd en nachtrust).

bbf633_d0c4eb35b8b04b07a77af68e574debc5mv2-jpg_srz_694_268_85_22_0-50_1-20_0-00_jpg_srz

Een paar belangrijke statements op basis van voornoemd onderzoek:

  1. Slapen en herstellen zijn helaas geen synoniemen. Mensen kunnen aangeven voor hun besef prima geslapen te hebben terwijl het herstel toch onvoldoende of misschien zelfs slecht is.
  2. Mensen met een slecht herstel gedurende de slaap zijn niet per definitie vermoeid. Denk maar aan de al eerder gebruikte metafoor van de zalm (https://ccgforum.com/category/stressvolle-beroepen/) lange tijd kunnen mensen die in een zgn. sympaticus dominante toestand verkeren heel veel doen zonder dat ze geconfronteerd worden met de gevolgen van een slecht herstel. De metafoor van de zalm bewijst dat ‘prestatieniveau’ en ‘energie-beleving’ geen betrouwbare graadmeters zijn voor vitaliteit en gezondheid.
  3. Wanneer mensen een slecht herstel gedurende de slaap hebben waarbij dat níet terug te voeren is op het gedrag ’s avonds (of overdag) is er per definitie een storing in de functie van het centrale zenuwstelsel waardoor het lichaam niet reageert conform het gedrag. Als een auto waarvan de chauffeur zich wellicht correct gedraagt in het verkeer alleen reageert de auto niet conform dat gedrag, er is bijvoorbeeld een slecht functionerende rem.
  4. Het gevoel hebben ‘goed te kunnen ontspannen’ komt lang niet altijd overeen met de werkelijkheid. Een belangrijke groep mensen herstelt overdag niet, zelfs niet wanneer ze daarvoor wel het juiste gedrag vertonen (pauzeren, een middagslaapje, zelfs yoga of meditatie).

Voor meer informatie: wim@ccgforum.com

 

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

4 thoughts on “Oxytocine, weeënopwekkers & herstel

  1. Beste Wim, na het lezen van vele verhalen over oxytocine herkende ik veel dingen, nl. 60 jaar geleden ben ik geboren in het ziekenhuis. Mijn moeder heeft toen ook iets gekregen zodat de geboorte makkelijker ging. Als kind voelde ik mijzelf altijd anders dan anders, mijn 2 broers idem dito! 24 jaar geleden ben ik zelf ook ingeleid. Ik was 10 dagen ‘over tijd’ en toen via een infuus met weenopwekkers is na 4 uur Esmee geboren. Het voelde echt niet fijn om zo te moeten bevallen. Onze 1e dochter is gewoon thuis geboren zonder gedoe. Esmee was echt een huilbaby, de hele dag door kon zij huilen maar door de vermoeidheid sliep zij ,s nachts gelukkig door! nu even terug naar mijzelf. Als ik terug kijk naar mijn eigen jeugd heb ik een moeder gehad die totaal geen aandacht kon geven en vaak ‘ziek’ was, vooral psychisch. Hetzelfde is mij overkomen. Voor de bevalling was ik een vrolijk mens mar vooral tijden de zwangerschap voelde ik mij zeer goed. hormonen denk ik! Na de bevalling in het ziekenhuis behoorlijk ziek geweest en erge rugpijn. Mijn huisarts zei toen, jij zou altijd zwanger moeten zijn, je bent dan een heel anders mens! Daar dacht ik ineens weer aan. Ik heb mij nooit echt een moeder gevoeld, ik kon Esmee niet de aandacht geven die zij nodig had! Er was een leven voor de bevalling en na de bevalling. Had zelf toen het idee dat ik een postnatale depressie had. Was vaak depressief en kon het totaal niet vinden en nog steeds niet. Toen ik 40 werd kreeg ik een longembolie en moest stoppen met de pil die ik al heel wat jaren innam toen nog 1 keer een bloeding gehad en daarna nooit meer. Heftige overgangsverschijnselen gehad die zo’n 10 jaar duurden! 10 jaar geleden baarmoederverzakking wat nog steeds speelt. ik wilde me niet laten opereren maar prettig is anders. 5 jaar geleden weer een longembolie gehad maar die heb ik zelf opgelost dus niet naar het ziekenhuis gegaan. Sinds enkele jaren ben ik op de hoogte van de Germaanse Geneeskunde, vandaar. Psychisch nog steeds niet in orde. Zou ontstoren o.i.d. voor mij nog iets doen?

    • nog even iets. ADHD, Fibromyalgie, een vorm van autisme kreeg ik te horen, schildklier, bijnieren. Heb toen destijds 3 maand thyrioidium voorgeschreven gekregen van een natuurarts, en zo ineens was ik er weer. Ik voelde me goed, geen angsten meer, rustig maar door toedoen van een internist in het ziekenhuis er weer mee gestopt. Zij ging tekeer dat ik naar een natuurarts was geweest, ik zou een hartaanval krijgen want mijn TSH was nog meer 0,02 zei ze dus ik kreeg de angst maar na het stoppen zakte ik weer in en durfde niets meer in te nemen.

    • Beste Janka,

      Het is me niet duidelijk vanaf welk jaar synthetisch oxytocine werd gebruikt als geneesmiddel om de bevalling op gang te brengen (weeënopwekker), wel weet ik dat de wetenschapper Du Vigneaud de nobelprijs heeft gehad in 1955 voor zijn werk waardoor oxytocine synthetisch kon worden gemaakt. Het ‘ontstopren’ is niet leeftijd gebonden. Wel moet je er rekening mee houden dat er bij het ouder worden in het kielzog van een verlaagde Oxytocine gevoeligheid niet zelden ook andere ontregelingen ontstaan. Hierdoor het is het beeld bij volwassen niet zelden complexer dan bij jonge kinderen of baby’s. Overigens zijn er veel meer onnatuurlijke prikkels, waaronder ook de anti-conceptie pil e.a. hormonale anticonceptiva, die een ontregeling van receptor gevoeligheid van hormonen en/of receptoren kunnen geven. Voor specifieke vragen over het proces van Oxytocine receptor-herstel: stuur een mail naar wim@ccgforum.com

      Mvg. Wim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s