Just another WordPress.com weblog

Wat heeft échte rust met kanker te maken?

1 reactie

Zwanenpaar in rust

Wat is rust? Echte rust, dat wil zeggen, rust die ook daadwerkelijk bijdraagt aan herstel? Voor dieren is dat geen issue want het ligt ingebed in het leven en gedrag van dieren in het algemeen.

Iemand die dat bijzonder goed begrepen en verwoord heeft is Lucienne van Eck. Haar artikel “Het nut van niksen” is een aanrader!

Voor mensen is dat in onze moderne, hectische samenleving steeds meer een issue.

Maar wat is de relatie met kanker? Met kankerpreventie en zelfs met kankergeneeskunde? Daarover gaan de volgende serie blogs waar dit stukje de vooraankondiging van is.

De wetenschap heeft namelijk overduidelijk aangetoond dat die relatie er is. Daar gaan we het over hebben. Hoe is die relatie? En, niet onbelangrijk, hoe kunnen we die relatie objectief en betrouwbaar op individueel niveau in kaart brengen?

Wordt vervolgd dus.

 

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

One thought on “Wat heeft échte rust met kanker te maken?

  1. Is het goed om naar je lichaam te luisteren wanneer het rust nodig heeft? Als we vooral in de winter zonder elektrisch licht zouden leven, lagen we veel vroeger op bed dan nu. ’s Avonds na het eten krijg ik slaap, maar om dan naar bed te gaan terwijl de rest van het gezin nog van alles aan het doen is, dat lukt meestal niet. Nu ga ik ’s avonds om acht uur nog mails ophalen en versturen en dan word ik weer wakker van het licht op het scherm en van het nadenken. Uit het oogpunt van rust, niet slim dus. Is een soort winterslaap houden een goed idee? Met lange nachten bedrust en korte dagen van activiteit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s