Just another WordPress.com weblog

Huid & Haar

Een reactie plaatsen

De huid van de mens is meer dan een verpakking. Het is een zeer belangrijk orgaan dat tevens een barrièrefunctie heeft en ervoor zorgt dat zaken die vooral buiten moeten blijven, niet zomaar het lichaam kunnen binnendringen. Het is een orgaan en volgens tal van bronnen zelfs het grootste orgaan, omdat de gehele huid meer weegt dan alle andere interne organen. Ook is de huid een spiegel van ons innerlijk, dat is al heel erg lang bekend.

De huid heeft tal van functies, waaronder zintuigelijke functies, uitscheidingsfuncties (de huid wordt wel de derde nier genoemd) en de functie van bescherming. Maar de huid heeft ook een belangrijk vermogen om stoffen op te nemen. Het is bepaald niet zo dat we alles maar op de huid kunnen smeren in de veronderstelling dat het aan de buitenkant blijft.

Zoals we kritisch dienen te zijn op wat we in het lichaam stoppen aan chemicaliën, zo dienen we even kritisch te zijn op wat we op de huid smeren of erger nog in de huid aanbrengen (tattoos). Onderzoek heeft uitgewezen dat we ca. 64% van de chemicaliën in water via de huid opnemen. Voor het gezicht, de onderarmen en de genitale streek is dat zelfs 100%.

Tegenwoordig loopt vrijwel iedereen rond met een depot aan aluminium in het lichaam. Aluminium is een bijzonder belastend metaal als het in ons lichaam terecht komt. Voor een deel komt dat door opname via de huid. Verreweg de meeste deodoranten bevatten aluminiumverbindingen. We brengen dat dagelijks aan op hele gevoelige dunne huid (de oksels) en de huid neemt dat op. Tal van huidverzorgingsproducten als zeep, douche- en badmiddelen bevatten genoemde aluminiumverbindingen. Om maar één van de lange reeks aan schadelijke stoffen te noemen.

Het seizoen waarin de huid het extra te verduren krijgt, de zomer, loopt weer ten einde. Iedereen weet inmiddels wel dat intensieve zonnestralen de huid kunnen beschadigen met alle gevolgen van dien (snelle veroudering, huidkanker e.d.). Maar wie weet dat dat de zonnebrandcrèmes die veelal gebruikt worden niet zelden nog veel schadelijker zijn dan datgene waartegen de marketeers beweren dat ze ons beschermen?

In een cultuur waar het uiterlijk meer dan ooit een belangrijk communicatiemiddel is, wordt veelal niet of nauwelijks nagedacht over de interne gevolgen van wat we met de huid en onze haren doen. Haren? Ja, ook voor de haren geldt dit. Het behoeft weinig betoog dat haarverzorgingsmiddelen in direct contact komen met de hoofdhuid en daarom op dezelfde zeer kritische wijze beoordeeld dienen te worden.

Door producenten wordt vaak het oneigenlijke argument gebruikt dat het om lage onschadelijke doseringen gaat. Maar, het oude gezegde dat een gestage druppel de steen ook uitholt, gaat ook hier op. Regelmatig gebruik van ogenschijnlijk kleine prikkels kunnen op den duur tot dramatische gevolgen leiden.

In een eerder blog heb ik al gewezen op de ontdekking dat de schadelijkheid van een stof niet alleen bepaald wordt door de dosering en de concentratie, maar ook door de tijd dat de stof in het lichaam aanwezig is.

Behandel huid en haren met zorg, dat komt de gezondheid ten goede.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s