Just another WordPress.com weblog

Vragen over de gevolgen van Oxytocine-gebruik 4:

6 reacties

Vraag 5: Mag ik ontstoren tijdens mijn zwangerschap? En tijdens het geven van borstvoeding? De adviezen van homeopaten verschillen op dit vlak.

Onder ‘ontstoren’ wordt verstaan het resetten van de gevoeligheid van de oxytocine receptoren. Erg is geen enkele reden om te denken dat het níet tijdens de zwangerschap zou mogen. Als er indicaties voor zijn zullen moeder én ongeboren baby daar voordeel van hebben. Ook tijdens de periode van de borstvoeding is dat geen enkel probleem.

Vraag 6: Als ik borstvoeding geef (en ik mag ontstoren), moet mijn baby of kind dan apart onstoord worden of gebeurt dat via de borstvoeding?

Zie het antwoord op vraag 5. Er wordt wel beweerd dat de behandeling via de borstvoeding ook op de baby zou werken. Ik acht het niet uitgesloten maar harde bewijzen heb ik er nooit voor gezien. Ik prefereer de directe behandeling waarbij de baby zelf de behandeling ondergaat.

Vraag 7: Ik gebruik syntocinon in een neusspray voor het opwekken van een toeschietreflex. Heb ik daar dan ook last van, of extra last van in combinatie met weeënopwekkers? Zou het schelen als ik daarmee stop? Krijgt mijn kindje ook iets van die syntocinonneusspray binnen?

Het gebruik van synthetisch oxytocine raad ik in principe in alle gevallen af, tenzij er sprake is van een noodsituatie (dit ter beoordeling aan de gynaecoloog). Het gebruik van oxytocine neusspray om de toeschietreflex te reguleren valt daar zeker ook onder. In de eerste plaats voor de baby. De gevoeligheid voor verlies van gevoeligheid van de receptoren is bij hen extreem in vergelijking met de moeder. De combinatie oxytocine om de weeën op te wekken gevolgd door het gebruik van de oxytocine neusspray acht ik derhalve buitengewoon ongewenst.

Vraag 8: Maakt het uit of je veel of weinig weeënopwekkers hebt gekregen tijdens je bevalling? Of zijn de effecten bij beide nagenoeg hetzelfde?

Die vraag is moeilijk te behandelen omdat daar geen systematisch onderzoek naar is. Een basaal gegeven is dat de gegeven dosering per definitie hoger is dan wat er van nature in het lichaam van de vrouw plaats vindt en, niet in de laatste plaats, dat de natuurlijke afgifte van oxytocine bij de vrouw rond de bevalling pulserend van karakter is. Oxytocine toediening per infuus is dat allesbehalve en daarin zit ook een belangrijk tegennatuurlijk element. Ik heb heftige verstoringen gezien naar toediening van slechts een kortstondige toediening van weeënopwekkers. Ontegenzeggelijk speelt ook de gevoeligheid van de baby een rol. Het ene kind zal bij een bepaalde dosering sterker ontregelt raken dan het andere kind.

Vraag 9: Als ik last heb van de weeënopwekkers, heeft mijn kind dat per definitie dan ook? 

Ik denk dat je er van moet uitgaan dat ieder kind dat met de hulp van synthetisch oxytocine geboren wordt in meer of mindere mate daar een verstoring aan overhoud, ongeacht de hinder die de moeder van de weeënopwekkers heeft gehad.

Vraag 10: Ik herken me hier helemaal niet in, ik lijk me beter te voelen na deze bevalling mét weeënopwekkers dan na de drie vorige bevallingen zonder. Moet ik het dan toch laten ontstoren?

Zie het antwoord op vraag 9. Wat u beschrijft is zondermeer een interessante observatie die ongetwijfeld iets zegt over de toestand van uw eigen lichaamsfysiologie, maar dat staat los van de invloed die de weeënopwekkers op de baby zullen hebben gehad. Met opnieuw de kanttekening dat die invloed ook mee afhankelijk is van de gevoeligheid van het kind.

-wordt vervolgd-

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

6 thoughts on “Vragen over de gevolgen van Oxytocine-gebruik 4:

 1. mijn eerste kind is ook zo geboren en heeft problemen met voor zichzelf op te komen in haar jeugd gehad en daardoor veel gepest, nu is ze volgzaam naar haar partner toe, tot het absurde af zeg ik , ze zegt zelf dat ze iets mist in haar hoofd, een stofje noemt ze het maar wil gelukkig geen medicatie gebruiken, kan dit ook zijn van dit spul oxytocine

 2. Hoe werkt het ontstoren? Ik heb weeenopwekker gekregen vanwege een zwangerschapsvergiftiging. Mijn dochter inmiddels 14 heeft sinds haar vroege jeugd last van ADD en heftige angststoornis. Sinds een jaar gebruikt zij antidepressiva dat heel goed werkt, maar zal daar binnenkort mee moeten afbouwen. Kunnen we het afbouwen combineren met het ontstoren?

 3. Ik heb al vrij snel, twee maanden na de bevalling een ontstoringskuur gedaan nadat ik oxytocine toegediend heb gekregen. Alleen ik heb de kuur genomen, omdat mijn homeopaat zei dat het via de bortvoeding ook bij mijn kindje terecht zou komen. Ook heb ik de kuur maar 1 malig gedaan. Zou dit genoeg kunnen zijn? Mijn dochter is heel relaxt en ontspannen, kan heel goed ook zelf in slaap komen en huilt eigenlijk nooit. Behalve als ze wakker wordt, dan huilt ze meestal even kort, totdat ze wordt opgepakt. Hoe weet ik of ik nu alles goed heb ontstoord?

  • Om te beginnen is het functioneren van je kindje wat mij betreft leidend. Zijn er geen indicaties voor een verminderde Oxytocine gevoeligheid (zie eerdere blogs) dan is er ook geen reden om er verder aandacht aan te besteden. Ik ben niet overtuigd van het effect via de borstvoeding, maar wellicht dat het werkt.
   Normaal gesproken is het “niet meer reageren” op de kuur de indicatie dat de ontstoring afgerond is.

   Mvg. Wim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s