Just another WordPress.com weblog

De mythes rond visolie

1 reactie

fish-oil

Visolie wordt alom aangeprezen als een onmisbare component in onze dagelijkse voeding. Er worden tal van heilzame effecten aan toegekend, op bijvoorbeeld hart- en vaataandoeningen, reuma, maar ook A(D)HD. Om de noodzaak hiervan te benadrukken, heeft men het over essentiële vetzuren. Het lichaam kan ze kennelijk niet zelf maken en ze zijn belangrijk. De werkelijkheid is iets gecompliceerder.
Laatst zag ik de indrukwekkende en tegelijk schokkende documentaire ‘Sea the Truth’. Een film die op indringende wijze laat zien hoe omvangrijk en desastreus de roofbouw is die de moderne mens pleegt in zeeën en oceanen. Zonder enig respect voor dit uiterst diverse en kwetsbare ecosysteem worden de wereldzeeën met man en macht leeggevist. De schade is enorm en het is nog maar de vraag, alle van overheidswege opgelegde visbeperkingen ten spijt, of herstel mogelijk is.
Tegen deze achtergrond dringt de vraag zich des te meer op hoe het nu eigenlijk zit met die noodzaak voor de consumptie van visolie.
Hiervoor is een klein stukje theorie nodig. Uit de wereld van de aardolie kent u wellicht het onderscheid tussen ruwe aardolie (het basisproduct) en zogenaamde derivaten. Derivaten zijn producten die afgeleid zijn van aardolie, zoals benzine of kerosine. Ook bij vetzuren spreken we over basis essentiële vetzuren en daarvan afgeleide derivaten. Belangrijke basis essentiële vetzuren zijn linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3). Beiden van plantaardige herkomst. De twee belangrijkste derivaten van de omega-3 familie zijn de in visolie voorkomende EPA en DHA.
De roep om het gebruik van visolie, waarbij het veelal om derivaten gaat, is gebaseerd op twee vooronderstellingen. De ene is dat we vooral de derivaten nodig hebben en de ander dat de omzetting van linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3) naar de derivaten bij veel mensen moeizaam verloopt. Hiervoor is echter geen goede wetenschappelijke onderbouwing. In tegendeel. Onderzoek wijst uit dat het lichaam in werkelijkheid wel twintig keer zoveel basis essentiële vetzuren nodig heeft dan derivaten. Van alpha-linoleenzuur wordt slechts ongeveer vijf procent omgezet in de derivaten EPA/DHA. De juiste verhouding dus, door het lichaam zelf geregeld. Andersom werkt het niet zo; het lichaam kan uit de derivaten kan geen basisproduct meer maken. Teveel (ingenomen) derivaten kunnen dus niet worden omgezet in basis essentiële vetzuren.
Dit hardnekkige misverstand leidt ertoe dat veel mensen onbedoeld continue overdosering krijgen van de genoemde derivaten. Dit kan onder andere de kans op het ontstaan van kanker verhogen. Basis essentiële vetzuren, in de juiste verhouding tussen omega-6 en omega-3, hebben juist een anti-kankerwerking. Toen ik een aantal jaren geleden kennis maakte met het baanbrekende werk van de Amerikaanse hoogleraar prof. Brian Peskin over dit onderwerp, zijn we in onze praktijk direct gestopt met het voorschrijven van visolie en overgegaan op het uitsluitend voorschrijven van de basis essentiële vetzuren.
Dat de basis essentiële vetzuren een plantaardige herkomst hebben is een prettige bijkomstigheid. Daar hoeft dus geen vis voor gevangen te worden.

(Eerder gepubliceerd in “Blik op Zeewolde” jan. 2015.)

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

One thought on “De mythes rond visolie

  1. Pingback: De mythes rond visolie - GriJo Health

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s