Just another WordPress.com weblog

Schildklier: meest onderzocht en minst begrepen (1)

2 reacties

De komende tijd volgt er een serie blogs over de schildklier. Waarschijnlijk de meest onderzochte hormoonklier binnen de wetenschap maar medisch gezien de minst begrepen klier. Dat is ook de reden dat er zo ontstellend veel mensen zijn in  de Westerse wereld die allerlei klachten hebben die passen binnen het beeld van een schildklierdisfunctie, terwijl de (huis)arts dit vaak niet signaleert. Niet voor niets is vermoeidheid de meest voorkomende klacht in Nederland. Voor een belangrijk deel is de schildklier daar, als hoofdverantwoordelijke voor de energie huishouding, op de één of andere manier bij betrokken.

De eerste blog gaat over een globale beschrijving van de schildklierstofwisseling. Een stukje fysiologie dus. Niet ingewikkeld en noodzakelijk voor een goed begrip van het thema ‘Schildklier’.

 

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

2 thoughts on “Schildklier: meest onderzocht en minst begrepen (1)

  1. Meest onderzocht? Dat is niet echt mijn indruk. Waar maak je dat uit op?

    • Het is een stelling, niet meer dan dat, maar die baseer ik op de hoeveel fundamenteel onderzoek binnen de endocrinologie en de fysiologie en de indruk die ik bij diverse wetenschappers verneem. Maar je kunt de stelling uiteraard betwisten.
      Ik elk geval bespeur ik een grote discrepantie tussen enerzijds de hoeveelheid fundamentele kennis die er is over de schildklierstofwisseling en de wijze waarop hiermee in de reguliere geneeskunde wordt omgegaan.

      Mvg. Wim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s