De komende tijd volgt er een serie blogs over de schildklier. Waarschijnlijk de meest onderzochte hormoonklier binnen de wetenschap maar medisch gezien de minst begrepen klier. Dat is ook de reden dat er zo ontstellend veel mensen zijn in de Westerse wereld die allerlei klachten hebben die passen binnen het beeld van een schildklierdisfunctie, terwijl de (huis)arts dit vaak niet signaleert. Niet voor niets is vermoeidheid de meest voorkomende klacht in Nederland. Voor een belangrijk deel is de schildklier daar, als hoofdverantwoordelijke voor de energie huishouding, op de één of andere manier bij betrokken.
De eerste blog gaat over een globale beschrijving van de schildklierstofwisseling. Een stukje fysiologie dus. Niet ingewikkeld en noodzakelijk voor een goed begrip van het thema ‘Schildklier’.
augustus 14, 2014 om 9:04 am
Meest onderzocht? Dat is niet echt mijn indruk. Waar maak je dat uit op?
augustus 14, 2014 om 9:30 am
Het is een stelling, niet meer dan dat, maar die baseer ik op de hoeveel fundamenteel onderzoek binnen de endocrinologie en de fysiologie en de indruk die ik bij diverse wetenschappers verneem. Maar je kunt de stelling uiteraard betwisten.
Ik elk geval bespeur ik een grote discrepantie tussen enerzijds de hoeveelheid fundamentele kennis die er is over de schildklierstofwisseling en de wijze waarop hiermee in de reguliere geneeskunde wordt omgegaan.
Mvg. Wim