Just another WordPress.com weblog

Hypothyreoïdie type 2

2 reacties

De ochtendtemperatuur in rust, dus na de slaap en voordat er lichamelijke activiteit heeft plaats gevonden, is een goede graadmeter van het niveau van onze verbranding, ook wel ruststofwisseling genoemd. Dit is weer een belangrijke afgeleide van de schildklier stofwisseling. Niet te verwarren met de schildklierfunctie, want die vormt slechts een bescheiden onderdeel van de hele schildklier stofwisseling.

Type 1 en type 2:
Bij Diabetes mellitus (suikerziekte) maken we in de klinische geneeskunde onderscheidt tussen type 1 en type 2. Diabetes type 1 wordt ook wel insuline-afhankelijke diabetes genoemd omdat er een verminderde insuline productie is in de alvleesklier. De zogenaamde ouderdomssuiker wordt Diabetes type 2 genoemd omdat hier sprake is van een verminderde gevoeligheid van de insulinereceptoren.
Er is een groep artsen/wetenschappers in de VS die er voor pleiten om ook bij een te trage schildklierstofwisseling hetzelfde onderscheidt te maken, dus een Hypothyreoïdie type 1 en type 2. De reguliere geneeskunde heeft binnen dat onderscheidt dan alleen beperkt aandacht voor type 1 maar geen enkele aandacht voor type 2. Analoog aan Diabetes type 2 is er in het laatste geval een verminderde gevoeligheid van de receptoren voor de schildklierhormonen met als gevolg een verminderd effect. Er is steeds meer reden om aan te nemen dat dit laatste niet onderkende probleem epidemisch voorkomt.

Advies:
Het is belangrijk dat een advies om te komen tot een optimalisering van de schildklierstofwisseling altijd moet worden beschouwd als een aanvulling op of een onderdeel van een breder behandeladvies.
Er is een hele reeks van nutriënten noodzakelijk voor een goed functioneren van de stofwisseling, dat geldt ook voor de schildklierstofwisseling. Daarom is een breedspectrum multi vitamine/mineraal onontbeerlijk. Voorwaarde is dat deze ten minste voldoende zink en selenium bevat. De hoeveelheid van 200 mcg selenium is noodzakelijk aangezien verantwoorde jodium suppletie alleen kan plaats vinden bij aanwezigheid van voldoende selenium.
Jodium is het eerste en belangrijkste mineraal als het gaat om de productie van de schildklierhormonen, maar ook allerlei andere schakels in de uitgebreide keten de we als schildklierstofwisseling aanduiden zijn jodium afhankelijk. Jodium tekort is een epidemisch probleem, afgaande op schattingen van de WHO (World Health Organization).

Naast een passend advies op het vlak van nutriënten  hebben we een unieke aanpak om de receptoren van de schildklierhormonen weer te resetten.

Zoals gezegd dient ook de behandeling van Hypothyreoïdie type 2 altijd binnen een individuele totaalbenadering plaats te vinden. U kunt hierover contact opnemen met CCG (info@ccgonline.eu).

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

2 thoughts on “Hypothyreoïdie type 2

 1. Bedankt voor uw uiteenzetting, heb ook op http://wp.me/pjhhg-ju gekeken en was erg onder de indruk. Ik heb type II en gebruik de med. Metformine HCI 500mg. ’s morgens 2 tabl. en ’s avonds laat 2 tabl.; en ’s morgens Glimepiride 6 mg 1 tabl. (ong. 17 jaar lang)
  Ik las ook iets over de schildklier, waar ik toch mee zit, soms aardig normaal, dan weer traag, heb dit wel in het verleden goed na laten kijken en is inderdaad wisselend.
  Met tussenpozen heb ik ook flink last van jeuk, rondom de enkels, eerder ook op mijn rug en onderarmen. Brokkelige, scheurende nagels is mij ook niet onbekend en het lijkt wel erger te worden, dit komt de laatste 5 a 6 jaar voor. Ook heb ik sinds een jaar droge ogen, geen oogtraan (kan er ook mee te maken hebben)…? Mag geen lenzen meer in en draag nu een bril en druppel mijn ogen regelmatig (bijhouden).
  Graag zou ik meer willen weten over een beter/gezonder alternatief.
  Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

  • Beste Elsje,

   We spreken niet voor niets van een hormoonstelsel. Het is fundamenteel onjuist om alleen maar naar de functie van 1 klier te kijken. Het gaat om de samenhangende werking van alle regelsystemen, waaronder het neuro-hormonale systeem.
   Er zijn allerlei patronen bekend waarbij er een verstoring is van de schildklier, de insuline receptoren (Diabetes type 2) en de bijnieren.
   Alleen aanpak van het totaal kan tot een oorzakelijke oplossing leiden. Echter dit betreft altijd maatwerk en daarover kan ik dus zonder gedetailleerde informatie over je persoonlijke situatie geen zinvol advies geven.
   Desgewenst kun je een afspraak maken (info@ccgonline.eu).

   Mvg. Wim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s