Ccgforum's Weblog

Just another WordPress.com weblog

“Voedingssupplementen kunnen schadelijk zijn” (ND 11-10-11)

Een reactie plaatsen

Onder deze kop maakt het ND van vanmorgen melding van een publicatie in het medische tijdschrift Journal of the American Association. Nu is het helaas ook in de wetenschap altijd van belang om te zien uit welke bron iets komt. Ik heb nog geen gelegenheid gehad om de studie zelf te bekijken, dat zal zeker gebeuren. Maar de AMA (American Medical Association) is het reguliere medische bolwerk in de VS. Als zij zich met enthousiasme op zo’n studie werpen maakt me dat voorzichtig.

Maar goed, stel dat de studie deugdelijk is uitgevoerd en dat de vraagstelling juist was geformuleerd, dan geeft de conclusie inderdaad te denken. Kennelijk ging het in de onderzochte groep vrouwen om het gebruik van voedingssupplementen op eigen initiatief. En daar ligt precies het belangrijke punt waar de onderzoekers terecht op wijzen. Teveel mensen denken dat voedingssupplementen per definitie ‘gezond’ zijn en dat je daar dus best zelf wat mee kan ‘rommelen’. Onder het mom van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ slikken heel veel mensen zo maar wat supplementen op basis van geruchten of folders van de fabrikant.

Ik deel de conclusie van de wetenschappers dat de meeste voedingssupplementen eigenlijk alleen ingezet zouden moeten worden op basis van een deskundige advies. Afgestemd op de individuele situatie dragen voedingssupplementen zeer zeker bij aan een betere levenskwaliteit en een hogere levensverwachting.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Verder nog actief binnen een tweetal andere bedrijven die primair gericht zijn op gezondheid, gezondheidsbevordering en verbetering van vitaliteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s