Just another WordPress.com weblog

Arts Ruud v.d. Veen over Acupunctuur

Een reactie plaatsen

Occult of niet?

Het is weer eens zo ver. De term ‘occult’ wordt gebruikt om de alternatieve geneeskunde in de verboden hoek te zetten. Althans de oosterse therapieën “die zijn gebaseerd op onzichtbare energiebanen” aldus Ruud van der Ven, in een interview in het ND van 03-10-11.

De interviewer Petra Noordhuis doet er nog een schepje bovenop door in haar vraagstelling de cliché “Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van aanvullende behandelingen…” van stal te halen. Bepaald geen indrukwekkend staaltje journalistiek, moet ik zeggen.

Niet gehinderd door kennis van zaken en wel door (bij)geloof wordt de acupunctuur in de hoek van occulte methoden gezet. Onderbouwing met argumenten is er niet in het artikel in het ND, mogelijk komen die in het boek voor, maar ik waag dat te betwijfelen. De subjectieve beleving van Ruud v.d. Ven inzake de ellende die hij in z’n leven heeft meegemaakt en zijn persoonlijke overtuiging dat dit te wijten is aan een vroeg opgelopen occulte belasting, mag nauwelijks een serieus argument genoemd worden.

Kennelijk is Ruud v.d. Ven, evenmin als de interviewster, op de hoogte van de stapels aan fundamenteel wetenschappelijke studies inzake het bestaan en de eigenschappen van de verguisde energiebanen.

Onwetendheid is niet erg, maar dat etaleren als ‘inzicht’ is een houding die m.i. beter vermeden kan worden.

Er zijn wel eens mensen die wél kennis van zaken hebben die me vragen of ik niet eens moe wordt van al dat eindeloze geklets over de niet-reguliere geneeskunde. Om eerlijk te zijn, ja dat wordt ik. Na 30 jaar kom ik nog steeds dezelfde flauwekul verhalen tegen terwijl de sprekers totaal niet op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de fundamentele wetenschappen op dit vlak. Het bewijst alleen maar dat veel gepraat niet is gebaseerd op inhoudelijke argumenten maar op een hardnekkig ‘menen’. Ik noem het bijgeloof en dat heeft niets met wetenschap te maken. Maar kennelijk zijn er nog steeds uitgevers die boeken met deze onzin vullen en op de markt brengen. Maar ja, zolang er een lezerspubliek is dat kritiekloos onzin absorbeert kan ik ze commercieel gezien geen ongelijk geven.

 

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s