Just another WordPress.com weblog

Supplementen-gebruik geeft grotere overlevingskans en minder kans op herhaling bij borstkanker.

Een reactie plaatsen

Het gebruik van voedingssupplementen is in verband gebracht met een grotere overlevingskans en een verlaging van de kans op recidive (=herhaling) bij borstkanker. Dit is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention Het betreft een onderzoek dat is uitgevoerd door de Vanderbilt University School of Medicine en het Shanghai Center for Disease Control en Prevention. Wanneer gedurende 6 maanden na de diagnose borstkanker een vitamine supplement werd gebruikt verlaagde dat de kans op terugkeer van de ziekte en de kans op overlijden in vergelijking met een groep die geen supplementen gebruikten.
De studie omvatte 4.877 Chinese vrouwen met invasieve borstkanker die deelnamen aan de Shanghai Breast Cancer Survival Study.

Tijdens een gemiddelde follow-up periodevan 4,1 jaar, hadden 532 deelnemers een herhaling van hun ziekte, 389 deelnemers overleden aan borstkanker en 55 vanwege andere oorzaken.
Het gebruik van een vitamine was in verband gebracht met een lager risico op borstkanker recidief of overlijden gedurende de follow-up periode. Degenen die vitamine C gebruikten gedurende meer dan 3 maanden hadden een 38 procent lager risico op een recidief en een 44 procent lager risico te sterven dan degenen die geen melding maakten van het gebruik van de vitamine, en voor vitamine E gebruik gedurende meer dan 3 maanden, was het risico van recidief en dood respectievelijk 48 en 43 procent lager.
“Er is een algemene bezorgdheid dat het gebruik van anti-oxidanten supplementen tijdens de behandeling van kanker tumorcellen kunnen beschermen tegen oxidatieve schade geïnduceerd door kanker therapieën, waardoor de effectiviteit van de behandeling vermindert en er een toenemend gevaar van sterfte zou zijn,” schrijven de auteurs. “Wij vonden geen bewijs dat vitamine gebruik tijdens de eerste zes maanden na de diagnose een nadelig effect op de behandeling had.”

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s