Just another WordPress.com weblog

Hypothese: Er is een relatie tussen jodium inname als oorzaak van hart- en vaatziekten.

4 reacties

In een overzichtsartikel in “Journal of the American College of Nutrition, Vol. 25, No.1 1-11 (2006)” beschrijft Stephan A. Hoption Cann, PhD de hypothese dat een tekort aan jodium inname een belangrijke oorzakelijke factor kan zijn bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.

In het artikel wordt de literatuur besproken die suggereert dat jodium tekort een schadelijk effect kan hebben op het hart- en vaatsysteem en dat een hogere inname van jodium een gunstige uitwerking kan hebben op de conditie van hart en bloedvaten. De laatste decennia zijn we bestookt met berichten dat we vooral minder zout moeten eten (zie ook weblog ‘zoutarm is niet gezond’). Aangezien voor de meeste mensen in Europa gejodeerd keukenzout de belangrijkste jodioumbron is, is daardoor de inname van jodium duidelijk teruggelopen.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

4 thoughts on “Hypothese: Er is een relatie tussen jodium inname als oorzaak van hart- en vaatziekten.

  1. Heeft de overheid niet de taak te waken en op te treden als het gaat om onze jodiuminname. Allerlei producten gaan steeds minder zout gebruiken in reactie op het modeverschijnsel zoutarm.
    En de AkZo heeft keukenzout zonder jodium die nu prominent in de supermarktrekken staat. Zout met jodium, dan moet je goed kijken.
    Waar is het Ministerie van “volksgezondheid” in deze?

    • Beste Mario,

      In principe heb je natuurlijk gelijk, maar het zeer omvangrijke onbegrip t.a.v. jodium gebruik stopt niet bij de overheid, ook daar zijn adviseurs en die komen weer uit de reguliere hoek.
      Helaas is op tal van punten waar de overheid beleidsmatig grote stappen zou kunnen zetten t.b.v. gezondheidsbevordering en ziektepreventie de overheid in geen velden of wegen te bekennen.
      Het is een tragisch feit. Er zouden vele, vele miljoenen te besparen zijn, om nog maar te zwijgen van menselijk leed, de kennis is voorhanden, maar er wordt niet of nauwelijks iets mee gedaan.

      Mvg. Wim

  2. Net een antwoord van Akzo binnen:

    “JOZO is een merknaam dus is het voor u beter om zout te gebruiken waar jodium aan is toegevoegd en dat is het JOZO zout met een rode sleeve om de bus of een wikkel met de rode bedrukking 1 kg “.

    Je kan dus concluderen dat de overige zoutproducten verkocht als JoZo geen jodium bevatten. Beetje misleidend. Die met rode wikkel moet je zoeken in de winkel.
    Kan je je jodium ook uit mineraalzouten halen?

    Ik zal eens wat meer gegevens proberen te verzamelen en voorleggen aan politieke partijleden met volksgezondheid in de portefeulle.

    • Beste Mario,

      Zout is van nature geen geschikte bron van jodium. Bij JOZO zout wordt het toegevoegd maar ook dat is geen ideale manier omdat we daarvan slechts max. 10% effectief opnemen en omdat de algemene opinie is dat we minder (keuken)zout moeten eten.
      Terecht overigens, we eten met z’n alleen het verkeerde zout.

      Mvg. Wim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s