Just another WordPress.com weblog

Vitaminetekort door Diabetesmedicijn (ND 3/6/2010

Een reactie plaatsen

Onder die kop maakt het ND van vandaag (3 juni 2010) melding van de uitkomst van een studie uitgevoerd door Maastrichtse en Drentse onderzoekers. “Tot nog toe namen artsen aan dat dergelijke klachten (verwijzend naar vermoeidheid, bloedarmoede en geheugenproblemen) door de diabetes kwamen en dat er niets aan te doen zou zijn” zo meldt het bericht.

Verrassend. Niet zozeer door de conclusie van de onderzoekers, maar wel vanwege de indruk die gewekt wordt als zou het hier een nieuw inzicht betreffen. Het is al heel lang bekend dat het gebruik van Metformine een depletie van B12 veroorzaakt. Er zijn diverse wetenschappelijke studie’s die aangeven dat het gebruik van dit anti-diabetes medicijn zowel een tekort aan Vitamine B12 als Foliumzuur veroorzaakt. Overigens geeft dit op zijn beurt weer een stijging van de Homocysteïne concentratie in het bloed, wat een serieuze risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Ook dit is al heel lang bekend. In dit verband mag het paradoxaal genoemd worden dat Metformine ‘gebruikt wordt om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen’.

Feitelijk is het probleem nog vele malen groter dan de onderzoekers suggereren omdat echte B12-onderzoekers al lang hebben aangegeven dat de standaard B12 bepaling in het bloed een slechte indicator is van B12 tekort in de stofwisseling. Sterker nog, ik heb mensen met een ernstig B12 tekort gezien die een volgens de medische richtlijnen ‘normale’ B12 status in het bloed hadden.

Naast Metformine zijn er maar liefst 108 andere geneesmiddelen die een B12 depletie geven, waaronder de zeer veel gebruikt anticonceptiepil. Niet al deze geneesmiddelen zijn in Nederland op de markt, maar voor een lijst van geneesmiddelen op de Nederlandse markt die een B12 depletie geven verwijzen we nu naar Depletie B12. Het belang van B12 in de stofwisseling van de mens kan nauwelijks overschat worden. Onderzoekers geven hiervan blijk door B12 de ‘master key’ (=sleutel die op alle deuren past) van de stofwisseling te noemen.

Het zou wenselijk zijn als artsen zich bewust zouden zijn van de depletie-effecten van geneesmiddelen in het algemeen.

Zeewolde

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s