Just another WordPress.com weblog

Koper/Zink balans 1

7 reacties

Er zijn factoren in onze moderne tijd die een immense invloed hebben op de volksgezondheid en desondanks door veel artsen en therapeuten over het hoofd worden gezien. Eén van die factoren is de koper/zink balans. Klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, depressies, obsessief compulsieve stoornissen, huiduitslag, leer en/of gedragsstoornissen, premenstruele klachten, uitblijvende bevalling (zwangerschap), ongewenste kinderloosheid, hoge bloeddruk, spierkrampen, slechte weerstand, premenstrueel syndroom etc. kunnen samenhangen met c.q. veroorzaakt worden door een verstoring van de koper/zink balans.

Koper en zink zijn zogenaamde antagonisten, dat wil zeggen dat een tekort aan zink automatisch het risico inhoud van een teveel aan het element koper in ons lichaam. Je zou kunnen zeggen dat beide mineralen in het lichaam elkaar in balans moeten houden. Verstoring van deze balans is een extreem veel voorkomende onbalans bij de mens, en zoals gezegd, het wordt veelal gemist. Gedeeltelijk komt dit uit onwetendheid en voor een ander deel doordat het probleem lastig te detecteren is.

Koper is een essentieel spore-element in het menselijk lichaam en het is van vitaal belang voor zowel lichamelijke als psychische gezondheid. Er ontstaan echter problemen wanneer er teveel koper in de weefsels in het lichaam blijft, we noemen dat koperstapeling. Zinktekort speelt hierbij o.a. een belangrijke rol. Een tekort aan het mineraal zink is een zeer wijdverbreid probleem. Hier zijn allerlei redenen voor aan te geven als medicijngebruik (bv. de anticonceptiepil), gebruik van geraffineerde suikers (volgens het CBS in Nederland gemiddeld 70 kg/hoofd v.d. bevolking/jaar), verminderde inname met de voeding etc.

De komende periode zal ik in een reeks van blogs dit thema bespreken.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

7 thoughts on “Koper/Zink balans 1

  1. l.s.,

    Oesterextract sluit hier naadloos op aan. Oesterextract bevat o.a. van nutere een juiste verhouding in zink en koper en zijn door de natuurlijke vorm biologisch beschikbaar.

    Meer informatie? w.finkers@healthcarepro.nl

    • Er is alleen één ‘maar’, veel mensen hebben al een koper overschot en een zinktekort en dan is het niet verstandig om naast zink ook koper te suppleren. Daarnaast is voor het herstel van een normale koper/zink balans doorgaans een veel hogere inname van zink gewenst dan middels oesterextracten kan worden aangeleverd.

      Mvg. Wim

  2. Wow, nooit geweten! Vitaminen, Omega-3, zelfs magnesium, ja, maar het belang van koper/zink kende ik nog niet.

  3. Wat is dan de juiste of ideale koper/zink verhouding? En wanneer ga je erboven of eronder en moeten er stappen ondernomen worden?

    • Die vraag is gemakkelijker gesteld dan beantwoord.
      De uitslag van een haarmineralen analyse zoals ontwikkeld door ARL in de VS is een belangrijke indicator en verder is het fumnctioneren van de persoon in kwestie natuurlijk een belangrijke leidraad. Je hoeft pas stappen te ondernemen als iemand een vorm van klachten of dysfunctioneren heeft.

      Mvg. Wim

  4. Beste Wim, ik slik nu al 3 jaar de beste prenatal multi die ik kon vinden, die van Solgar. Heb ondertussen een mooie zoon gehad en 3 jaar borstvoeding gegeven aan hem. Nu wilde ik weer zwanger worden en ben gaan uitzoeken of het wel goed was om deze multi zo lang door te blijven slikken. Alle advisears zeiden natuurlijk dat het geen kwaad kon. Maar ik ben zelf alle ingredienten gaan uitpluizen. Ik zocht naar juiste verhouding koper en zinc en kwam zo hier uit. Ik hoop dat je kan helpen. De ADH voor zwangeren (ben het nog niet) is koper 1,5 – 3,5 mg en voor zinc 15 mg. Volgens http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/koper/ In de prenatal pil zit 1 mg koper en 7,5 mg zink. Is dit een goede verhouding of gaat het om zulke kleine hoeveelheden dat het allemaal verwaarloosbaar is? Ik las ook op je site dat koper overschot veel voorkomt, daarom was ik een beetje ongerust erover dat er dus koper in zit.
    Alvast bedankt.
    Mvg. Neelke

    • Beste Neelke,

      Om te beginnen zijn de ADH referenties van weinig waarde. Deze richtlijnen liggen veelal ver af van de Optimale Dagelijkse Hoeveelheid.
      Koper is een apart verhaal. Je vraag illustreert het probleem met standaard multi’s. Er zijn (veel) mensen die een te hoog koper hebben en dit stijgt in de zwangerschap bij de vrouw ook nog eens tot het dubbele. Die vrouwen moeten zeker niet zomaar extra koper slikken of het moet om zeer lage hoeveelheden gaan. Ook hier geldt dat maatwerk eigenlijk het beste is. De Haarmineralen analyse waar we binnen CCG mee werken is de enige manier om dit op individueel niveau te bekijken. Ik zou nooit adviseren om een koper-bevattende multi langdurig te slikken.

      Mvg. Wim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s