Just another WordPress.com weblog

Vitamine D speelt een rol in de preventie van Colon Carcinoom (Dikkedarmkanker)

Een reactie plaatsen

De laatste cijfers zijn me niet bekend, maar in 2007 bleek dat er in Europa ieder jaar meer dan 400.000 nieuwe patiënten met colon carcinoom (=dikkedarmkanker) worden gediagnosticeerd. Jaarlijks overlijden er 212.000 aan deze vorm van kanker. Kanker van de dikkedarm en het rectum zijn daarmee de tweede meest voorkomende vorm van kwaadaardige kanker in Europa. Veel mensen krijgen bij het ouder worden darmpoliepen. Een colon poliep is een gesteelde goedaardige slijmvliestumor in de dikke darm. Naar schatting 50% van alle mensen boven de 60- jaar hebben ten minste één colon poliep. Sommige van die poliepen kunnen verder groeien en ontaarden in een kwaadaardige dikke darm kanker. Dit gebeurd naar schatting in 75% van de gevallen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Vitamine D een belangrijke preventie rol in dit proces kan spelen. De American Cancer Society heeft in 2003 al gepubliceerd dat hogere Vitamine D niveaus gerelateerd kunnen worden aan een lager risico voor het optreden van colon poliepen. Daarbij is dan nog gebruik gemaakt van de relatief conservatieve referenties. Het is op dit blog al vaker genoemd maar de door de reguliere geneeskunde gehanteerde normaalwaarde voor 25(OH)Vitamine D (30-100 nmol/L) is volgens de actuele stand van kennis in de wetenschap zondermeer achterhaald. Onderzoekers pleiten nu nadrukkelijk voor een waarde van 200 nmol/L.

Het risico op dikke darmkanker neemt al meer dan 50% af bijeen bloedwaarde van 150 nmol/L, dit percentage zal alleen nog maar toenemen als de recente referenties uit de wetenschap worden aangehouden. Periodieke screening op Vitamine D status zou een absolute must zijn voor iedereen en zeker voor alle mensen boven de 50 jaar.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s