Just another WordPress.com weblog

Vitamine D gehalte in moedermelk: hebben zuigelingen extra Vitamine D nodig?

Een reactie plaatsen

Ik kreeg vandaag een vraag van een jonge moeder inzake de noodzaak van extra vitamine D inname t.b.v. haar dochtertje van een paar maanden die borstvoeding krijgt.

Een interessante kwestie die zeker gezien de lawine aan literatuur over de gezondheidsaspecten van voldoende vitamine D alle aandacht verdient. Vitamine D is een noodzakelijke factoor voor de aanmaak van botweefsel en de groei van tanden bij kinderen. Daarnaast is inmiddels overtuigend bewezen dat vitamine D een sleutelrol vervuld bij de preventie van verschillende soorten kanker, hoge bloeddruk, Diabetes type I en II en het is noodzakelijk voor een goed functionerend immuunsysteem. Lage vitamine D spiegels zijn in relatie gebracht met tal van auto-immuunziektes zoals MS, ziekte van Sjögren, reumatoïde artritis, schildklierontsteking en ziekte van Crohn.

De concentratie vitamine D3 in moedermelk is een directe afspiegeling van de vitamine D status van de moeder. Omdat vitamine D tekort, zeker op het noordelijk halfrond eerder regel dan uitzondering is, zullen er maar weinig zogende moeder zijn die een optimale vitamine D status hebben. Het is hier nogmaals van belang om het verschil uit te leggen tussen ‘optimale’ doses en de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). De ADH voor vitamine D3 voor volwassenen heeft lange tijd op 400IU (=internationale eenheden) per dag gelegen en is recentelijk op advies van de Gezondheidsraad o.i.v. van de grote stroom aan literatuur over vitamine D opgeschroefd naar 800IU. De ADH van 400IU is niet gebaseerd op de hoeveelheid vitamine D3 die je echt nodig hebt voor een optimale gezondheid, maar is gebaseerd op de hoeveelheid vitamine D in één theelepel levertraan, omdat dit voldoende is om te voorkomen dat kinderen Rachitis (=Engelse ziekte) krijgen. Echter, net zoals er een groot verschil is tussen het minimaal noodzakelijke inkomen per maand om in leven te kunnen blijven en een gewenst inkomen om plezierig te kunnen leven is er een groot verschil tussen de minimaal benodigde hoeveelheid van een voedingsstof om daarmee te voorkomen dat we bepaalde gebreksziekten krijgen én de optimale dosis. De dosis die gewenst is om alle processen soepel en optimaal te laten verlopen. Ook de verhoogde ADH van 800IU per dag is bij lange na niet voldoende om in een optimale gezondheid te voorzien.

Het is zeker niet overtrokken om te stellen dat de meeste volwassenen, zeker in de wintermaanden, tussen de 3000-5000IU vitamine D3 per dag nodig hebben voor een optimale gezondheid. Onderzoek in Finland heeft uitgewezen dat een extra inname van 1000IU vitamine D3 door zogende moeders niet in staat was om het gehalte aan vitamine D in moedermelk significant te laten stijgen. Dit gebeurde pas vanaf een extra inname van 2000IU vitamine D3 per dag.

Tegen deze achtergrond is het bepaald niet overbodig om zogende moeders extra vitamine D3 te laten innemen. Het meest optimaal is om de actuele waarde eerst even te laten bepalen in het bloed. Dit kan eenvoudig via de huisarts. Vraag dan wel expliciet de uitslag op van de 25(OH) vitamine D in serum, want artsenlaboratoria hanteren hier nog steeds de achterhaalde lage referenties van 30-100 nmol/L.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s