Just another WordPress.com weblog

“Borstkanker risico is ‘mogelijk te elimineren’ door Vitamine D spiegels te verhogen”, zeggen wetenschappers:

7 reacties

Borstkanker is zo sterk gerelateerd aan Vitamine D tekort dat het risico dat vrouwen lopen op deze ziekte mogelijk geëlimineerd kan worden door de vitamine D status te verhogen tot het niveau dat door wetenschappers als de optimale natuurlijke waarde wordt beschouwd.

Dit is de boodschap van Dr. Cedric Garland, vitamine D onderzoeker en pionier op een in Canada gehouden conferentie over “Diagnose en Behandeling van Vitamine D tekort”.   Deze conferentie was georganiseerd door de Geneeskunde faculteit van de Universiteit van Toronto. Op deze conferentie was de grootste groep Vitamine D onderzoekers van Noord-Amerika dit jaar verzameld. Het researchveld inzake Vitamine D is een uiterst actief terrein binnen de wetenschap. Het leverde alleen dit kalenderjaar al meer dan 3000 academische publicaties op. Dat maakt Vitamine D veruit het meest vruchtbare onderzoeksterrein binnen de geneeskunde van het afgelopen jaar. De studies geven aan dat er relaties zijn tussen Vitamine D tekort en kanker, hart- en vaatziekten, MS en vele andere ziekten.

Al eerder op deze webblog heb ik gemeld dat de Nederlandse artsen stellen dat een Vitamine D status (25[OH]VitamineD in serum) tussen de 30 en 100 nmol/L moet liggen.

Dr. Reinold Vieth, professor aan het ‘Departement of Laboratory Medicine and Pathobiology’ van de Universiteit van Toronto en directeur van het “Bone and Mineral Laboratory’ verbonden aan Mount Sinaï Ziekenhuis, benadrukt dat zoogdieren die in de open lucht leven in zonnige klimaten bloedconcentraties hebben van deze vorm van Vitamine D tot 200 nmol/L. Garland presenteerde tijdens de conferentie met zijn lezing onder de titel “”Borstkanker als een Vitamine D deficiëntie ziekte” gegevens om aan te tonen dat het verhogen van de Vitamine D status naar omstreeks dit niveau (200 nmol/L) het risico van borstkanker zelfs met meer dan 77% kan verlagen.

Onderzoek heeft aangetoond dat de Canadese bevolking in 97% van de gevallen een Vitamine D deficiëntie heeft. In Nederland krijgt momenteel ongeveer één op de tien vrouwen borstkanker.

Wij pleiten ervoor dat iedere Nederlandse vrouw van boven de 18 jaar haar Vitamine D status laat bepalen. Feitelijk zou dit standaard onderdeel van een in de basisverzekering opgenomen preventieve maatregel moeten zijn ter preventie van ten minste borstkanker. Mensen kunnen dit via de huisarts laten bepalen, vraag dan wel nadrukkelijk om de bepaling van 25(OH)Vitamine D in serum en vraag ook de waarde van de uitslag op. De vermelding dat het goed is, geeft geen juiste informatie vanwege de veel te lage referentiewaarden.

Voor hen wiens huisarts niet wil meewerken geven we de mogelijkheid om via CCG in Zeewolde (info@ccgonline.eu) voor 32 euro de bepaling te laten doen, inclusief het advies.

Wanneer u zelf de bepaling hebt laten doen kunt u bij ons voor 10 euro terecht voor een op maat advies wat u zou moeten doen om de vitamine D status binnen redelijk tijd op het gewenste niveau van 150-200 nmol/L te brengen.

Wacht niet tot het te laat is, voorkomen is beter en aanzienlijk goedkoper dan genezen’

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

7 thoughts on ““Borstkanker risico is ‘mogelijk te elimineren’ door Vitamine D spiegels te verhogen”, zeggen wetenschappers:

 1. Geachte heer, mevrouw,
  bij mij is sinds kort de diagnose gesteld dat ik Mastitis Carcinomatosa heb, behandeling: chemo, operatie, bestraling en hormoon gedurende 5 jaren.
  Wat is u voorstel in zake vitamine D, is het voor mij van nut?
  met vriendelijke groet,
  Annelies Kusmic

  • Beste Annelies,

   Zeker is dan bepaling van je Vitamine D status van belang. Een gericht ondersteunend programma inclusief hoog vitamine D kan hier een belangrijke rol vervullen.

   Sterkte met alles. Mocht je meer persoonlijke vragen hebben dan kun je me direct mailen (wim@ccgonline.eu)

   Wim

 2. weetje mijn vitamine D is al 3 jaar te laag en of veel te laag in combi met te hoge bloedruk en te hoge monocyten daarnaast is mijnebv ook hoger dan mag volgens richtlijn en zo nog een paar afwijkende waardes

  Alleen mn huisarts weigert me nog te helpen/onderzoeken en trust me ik voel me al 3 jaar echt heeeeeeeeeeel k#t ik ben van actief naar zeer passief gegaan zit enkel thuis t enige wat ik doe is honden uitlaten en supermaktr verder kom ik niet meer heel social life gone!!

  wil ik wel iets doen heb ik gelijk 38.7 krijg ik blaren en verdikte klieren en verkrampingen tanden breken af en verdwijnen artsen konden ondanks vele afwijkende waardes niets vinden en omdat zij t niet meer weten helpen ze me niet meer 😦 ik ben veel afgeballen ben hoop ‘vrienden’kwijt maar ja hoor t zit tussen mn oren joehoe bloeduitslagen liegen niet .. mn arts moetelke maand bloeddruk meten en prikken gebeurt dit? NEE tis schandalig!

 3. bytheway heb wel vitamine D gehad via apotheek maar mn lichaam neemt t niet op helaas

  • Als het lichaam Vitamine D niet goed opneemt is daar een verklaring voor en dat is op te lossen.

   Mvg. Wim

   • beste Wim,

    Dat lijkyt mij ook hoor, maar mn huisarts zegt/denkt van niet en KIJKT ook niet meer verder, de neuroloog en internist kunnen ook niks doen (zeggen ze) Uiteraard zal er een oplossing zijn , daarnaast zijn er meer afwijkende waardes in bloeduitslagen waarvan k denk er moet een verband zijn, Maar goed na 2,5 jaar ‘vechten’zonder gehoor omdat men t niet weet ben ik gestopt met actief naar oplossing zoeken heb ik geen energie meer voor, en mn dokter WEIGERT letterlijk dus tja dan houdt het op voor nu dan

    groetjes

 4. ik heb perongeluk bij t verkeerde vitd topic gereageert excuses

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s