Het betreft een man van omstreeks 79 jaar met een complexe voorgeschiedenis van bipolaire stoornis (manische depressie), gevolgen van ernstig auto-ongeluk enige jaren geleden, cardiovasculaire klachten, MD (Macula Degeneratie), maagbloeding, blaaspoliepen, eczeem, longemfyseem e.a.
De man maakt een zorgwekkend uitgebluste indruk, is afwezig, apatisch en versuft. Meting van de axillaire ochtendtemperatuur (=gemeten onder de oksel op het moment van wakker worden en voor het opstaan, volgens het protocol van Dr. Barnes) levert een gemiddelde waarde op van 35,6 graden Celsius. Volgens het onderzoek van Dr. Barnes, en meer dan 100 gevallen in de eigen praktijk hebben dit volledig bevestigd, duidt dit ondubbelzinnig op een T3 tekort. T3 is het biologisch actieve schildklierhormoon dat in het lichaam gevormd moet worden uit het door de schildklier geproduceerde pro-=hormoon T4.
Gezondheidseffecten van het biologisch actieve schildklierhormoon T3
- T3 is het echt actieve schildklierhormoon in tegenstelling tot T4, dat vaak wordt aangeduid als het ‘voorraad hormoon’. T3 is drie tot tien keer actiever dan T4.
De schildklierhormonen:
- Versnellen de bloedcirculatie in de bloedvaten en zorgen ervoor dat het bloed ook de cellen die het verst van het hart verwijderd liggen, bereikt. Op deze manier bevorderen ze de voedingsstoffen- zuurstof-, water- en hormoonbevoorrading van de cellen.
- Zorgen voor betere doorbloeding van de huid, ze hydrateren en verzachten de huid door de vetproductie aan het oppervlak te bevorderen
- Verbeteren het uiterlijk (gelaat)
- Versoepelen spieren en gewrichten en verhogen de bloedtoevoer naar de organen
- Geven alle cellen en organen energie door de activering van de mitochondriën, de energiecentrales in de cellen die warmte en energie vrijmaken.
- Activeren van de hersenen die daardoor betere prestaties leveren en meer energie tot hun beschikking hebben.
- Verwarmen het lichaam tot in de uiteinden (puntje van de heus, voeten, handen, oren) met een aangename, weldadige warmte.
- Bevorderen het opruimen van afvalstoffen die zich rond de cellen ophopen.
- Lossen vetten en cholesterol op, ontlasten zo de bloedvaten en beschermen tegen hart- en vaatziekten
- Verfijnen de gelaatstrekken en maken het gezicht slanker, evenals de romp en de kuiten. T3 is een belangrijke factor in gewichtsvermindering (naar een optimaal gewicht).
Laboratoriumonderzoek naar z’n Vitamine D status en Jodiumdepot leverde op dat er sprake is van een extreem tekort aan vitamine D en een zo mogelijk nog veel extremer tekort aan Jodium. Nog nooit zagen we een patiënt met zo’n lage Jodiumwaarde.
Vanwege deze extreem lage waarden worden een suppletie programma ingezet met o.a. hoog Vitamine D3 en Jodium (in de vorm van Iodoral). De ervaring leert dat dit tijd nodig heeft. Ik zie hem 6 maanden later terug. Het verschil is meer dan opmerkelijk. Hij ziet er veel beter uit, z’n energie is aanmerkelijk verbeterd. Behandeling wordt gecontinueerd en op een later moment worden de laboratoriumwaarden opnieuw bepaald om de voortgang te objectiveren.
Bij sommige auteurs over schildklier hypofunctie kom je de opmerking tegen dat een vertraging van de stofwisseling als gevolg van een ernstig T3 tekort een beeld oplevert alsof iemand langzaam dood gaat. In dit geval had het er in elk geval alle schijn van en in die zin is deze man opnieuw aan het terugkeren naar het ‘land der levenden’. Geweldig om te zien, schrijnend dat dit soort zaken kennelijk zo gemakkelijk over het hoofd worden gezien.
mei 4, 2010 om 11:27 am
Vit D tekort heb ik ook… en mijn moeder, en mijn zus.. mijn zoon en ik hebben allebei de diagnose ADHD, aangezien ik benieuwd ben of dat bij ons verband houdt met jodiumtekort vroeg ik me af welk bloedonderzoek je dan moet laten doen… weet jij dat?
Groetjes,
K
mei 4, 2010 om 2:43 pm
Voor de Jodium depot test verwijs ik u naar het CCG (info@ccgonline.eu). Zij kunnen u verder informeren over de procedure.
Mvg. Wim
augustus 9, 2010 om 1:12 pm
ik hou vocht vast overal,heb sinds 2 jaar zeren voeten ik zeg zelf het zijn mijn voeten niet die het probleem zijn,ik slaap veel,moet er van de arts niet aan toegeven,wordt er beroerd van zo moe,drogen huid,stofwisseling traag heel traag,ben druk aan het lijnen,kan ik beter laten val niet af ben al zeker 6 weken bezig,stem veranderd,heb schildklier med,maar geen t3 extra er bij de gewonen med,ik ben het zo moe ik weet het niet meer ,heb spec gebed maar kan pas de 17 terug bellen!!! moet het zo lag duren als je je niet goed voeld???gr e
augustus 11, 2010 om 6:50 am
Beste Erika,
Uit je korte beschrijving maak ik in elk geval op dat het niet goed met je gaat. Het probleem is dat veel mensen met dergelijke klachten ook een probleem hebben met de omzetting van het prohormoon T4 naar het actieve hormoon T3. Als je ochtendtemperatuur (gemeten onder de oksel, op het moment van wakker worden en vóórdat er enige fysieke activiteit is, voor vrouwen die menstrueren gemeten op dag 2 t/m 5 van de menstruatie) structureel onder de 36,4 graden is heb je sowieso een T3 tekort. Het vocht vasthouden doet vermoeden dat je mogelijk een tekort hebt aan vitamine B6, ook belangrijk voor de omzetting T4/T3. Maar voor een goede beoordeling c.q. advies is uiteraard gedetailleerde informatie over je gezondheidstoestand noodzakelijk.
Mvg. Wim
november 25, 2016 om 12:02 pm
Beste Wim,
Al bijna 5 jaar heb ik een vaag ziektebeeld waar de artsen eigenlijk de vinger niet op kunnen leggen. Na zwangerschap erg afgevallen, menstruatieproblemen en zware handeczeem, daarvoor dexamethason moeten slikken. Na die periode is mijn lichaam veel vocht gaan vasthouden en ben ik fors in gewicht aangekomen. Daarbij veel klachten als darmproblemen, zweetaanvallen spontaan en altijd bij inspanning, pms, druk in het hoofd voelen, spieraanspanning etc. De schildkier is vaak geprikt zoals meerdere zaken als cortisol ed. Toch blijft de vraag waar het massale vocht vandaan komt.
Graag uw mening/advies waar ik het nu eens in zal moeten zoeken.
november 25, 2016 om 12:14 pm
Beste Mariëlle,
De vraag is gemakkelijker gesteld dan beantwoord. Uit de korte beschrijving die je geeft in je vraag blijkt wat mij betreft overduidelijk dat er sprake is van een ontregeling van diverse regelsystemen in het lichaam. Onder de belangrijke regelsystemen versta ik: (1) de hersenen met o.a. de neurotransmitters, (2) het autonome zenuwstelsel en de hormonen (neurohormonaal systeem), (3) het immuunsysteem en (4) het spijsverteringsstelsel. De regelsystemen worden hier weliswaar afzonderlijk genoemd maar dat wil niet zeggen dat ze afzonderlijk functioneren, samenhang is ook hier het sleutelwoord.
Dit soort ontregelingen worden regulier medisch vaak als ‘vaag’ bestempeld en zijn in veel gevallen klinisch niet te duiden. Wanneer je niet naar die verstoorde samenhang zoekt (of ‘laat zoeken’) worden dit soort klachten doorgaans niet opgelost. Ik wilde wel dat het eenvoudiger was, maar dat is het niet helaas.
Mvg. Wim