Van de beruchte maagbacterie H.pylori (Helicobacter pylori) weten we al heel lang dat deze maagzweren kan veroorzaken en tevens verantwoordelijk is voor het merendeel van de maagkanker gevallen. Onderzoekers van de gerenommeerde John Hopkins universiteit hebben na onderzoek het vermoeden dat er een soortgelijk probleem speelt bij het ontstaan van colon carcinoom (dikke darmkanker), altijd nog de meest voorkomende kanker in West-Europa.
Hier gaat het om stammen van de veel voorkomende Bacteroïdes fragilis (ETBF) die diarree kan veroorzaken. Volgens onderzoek zou deze bacterie bij 20-35% van de kinderen en volwassenen met diarree voorkomen en in maar liefst bij 40% van de gevallen van colon carcinoom. Dieronderzoek (muizen) heeft aangetoond dat deze bacterie hardnekkige ontstekingen van het slijmvlies van de dikke darm kan veroorzaken, een mogelijke voorloper van colon carcinoom. Men spreekt inmiddels al van de “H.pylori van de dikke darmkanker”.
De onderzoekers stellen: “Indien wat we zien in muizen ook voor mensen geldt, zal de chronische ontsteking de genetische informatie van de colon cellen beschadigen, waardoor er ongecontroleerde groei kan ontstaan en daardoor kanker”.
Commentaar:
Deze bevindingen lijken belangwekkend, zeker gezien het veelvuldig voorkomen van colon carcinoom in de Westerse Wereld. Ook lijkt dit een bevestiging voor de waarnemingen in andere studies dat het gebruik van Probiotica mogelijk een beschermende rol kan spelen bij het ontstaan van colon carcinoom.