Just another WordPress.com weblog

Anti-oxidanten en kanker

4 reacties

De Volkskrant van gisteren komt met een geruchtmakend studie onder de noemer “Anti-oxidanten helpen kanker groeien”. Dit n.a.v. een in het gerenommeerde blad Nature gepubliceerde studie van de al even gerenommeerde Harverd University. Een onverdachte bron, zou je zeggen. Dat is in zeker zin ook zo, maar je moet wel zuiver aangeven waar het om gaat. Olie op het vuur voor de tegenstanders van de Orthomoleculaire geneeskunde en het belang van gezonde voeding in de kankerpreventie. Maar de Volkskrant journaliste loopt te hard en te ongenuanceerd van stapel.

De implicaties van dit onderzoek zijn zeer beperkt en rechtvaardigen zeker niet de kop van het Volkskrant artikel. Het betreft een zogenaamde “In Vitro studie”, zeg maar een studie die is uitgevoerd in een reageerbuis in het laboratorium onder streng gecontroleerde omstandigheden. Eén van de klassieke dilemma’s in de natuurwetenschappen is dat wanneer iets werkt in de reageerbuis dat het bepaald niet zomaar vertaald kan worden naar wat er in het echte leven gebeurd. Deze studie zegt helemaal niets over de interactie tussen anti-oxidanten gebruik en kankercellen binnen de oneindige complexiteit van het menselijk lichaam (In Vivo). Zélfs al zouden deze bevindingen bevestigd kunnen worden door middel van onderzoek aan proefdieren (muizen bijv.) dan nog zou het kunnen dat het bij mensen compleet anders werkt.

Natuurlijk zijn de bevindingen van de wetenschappers interessant vanuit een celbiologisch perspectief. Maar verdere conclusies zijn bepaald voorbarig en daardoor onwetenschappelijk.

Er zijn tal van studies die aangetoond hebben dat anti-oxidanten een positief effect hebben op het vertragen van kankerprocessen of het voorkomen van kanker. Vooralsnog heeft deze studie geen enkele implicatie voor kankerpatiënten. Zelfs de onzekere formulering die de journaliste in de afsluiting van haar bericht gebruikt is tendentieus en ongegrond.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

4 thoughts on “Anti-oxidanten en kanker

 1. Het betreft hier niet een in/vitro onderzoek.

  `Maar langlopend onderzoek onder duizenden rokende mannen in Finland bracht ook een keerzijde aan het licht: mannen die jarenlang extra anti-oxidanten slikten, kregen juist vaker longkanker. ´

  Met vriendelijke groet,

  Wil

  • Je bent abuis, de studie waaraan gerefereerd werd in Nature is wel degelijk een In Vitro onderzoek geweest. De Finland studie is een In Vivo onderzoek, dat klopt maar die werd alleen aangehaald om de conclusie kracht bij te zetten. Het betreft een oudere studie waar overigens ook veel inhoudelijke kritiek op is geweest.

   Mvg. Wim

 2. Bijzonder helder verhaal! Het feit dat je in een keer op 2 staat op zaterdagochtend in de top blogs van wordpress geeft daarbij aan dat hier behoefte aan is. Ik houd me aanbevolgen voor dit soort blogs in relatie met de actuele discussies.

  Groet!
  Remmelt Meijer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s