Just another WordPress.com weblog

Blaasontsteking bij vrouwen

136 reacties

Chronische blaasontsteking bij vrouwen (recidiverende cystitis) is een veel voorkomende en hardnekkige klacht. Veelal krijgen vrouwen deze lastige en vaak pijnlijke aandoening maar moeilijk onder controle ondanks alle antibiotica die ervoor wordt gegeven. Er zijn zelfs vrouwen die er incontinentieklachten door ontwikkelen of omgekeerd, vrouwen die moeten gaan katheteriseren om de blaas goed te kunnen legen. Veel vrouwen nemen de toevlucht tot het gebruik van extra vitamine C en cranberry, omdat ze gehoord of gelezen hebben dat deze zelfmedicatie middelen tegen blaasontsteking zouden helpen.

Het probleem is dat in 90% van de gevallen dit soort blaasontstekingen worden veroorzaakt door een bacterie die E-coli wordt genoemd. Deze bacteriestam komt van nature voor in onze darmen, daar geeft hij geen problemen, maar in de urinewegen des te meer. Deze bacterie is resistent tegen de meeste antibiotica’s en verdraagt ook een zuur milieu (vitamine C gebruik) uitstekend omdat ook in de darm doorgaans een zuur milieu heerst. Dat maakt dat deze bacteriële infectie met genoemde middelen nooit uit te roeien is en zo wordt het probleem chronisch.

Eigenlijk is er maar één oplossing: D-Mannose. D-Mannose is een suiker (afkomstig uit hout) die niet door het lichaam gebruikt wordt. Met andere woorden, de suiker wordt in de darmen gewoon opgenomen en vervolgens direct via nieren en blaas uitgescheiden. D-Mannose blijkt zo’n grote aantrekkingskracht op de E-coli bacterie te hebben dat hij de wand van de urinewegen graag verruild door zich aan de D-Mannose te hechten. Vervolgens wordt de D-Mannose samen met de E-coli uitgeplast en wassen de urinewegen letterlijk schoon van deze akelige bacterie. Zeer effectief en het kan zowel in chronische gevallen (onderhoudsdosering) als ook in acute gevallen (bij een optredende blaasontsteking) gebruikt worden. Als daarnaast de weerstand van de slijmvliezen in algemene zin verhoogt wordt door het gebruik van probiotica dan is de kans van slagen nog groter. Als u vragen hebt, dan horen we het graag.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

136 thoughts on “Blaasontsteking bij vrouwen

 1. In plaats van Cranberry sap te drinken, kan je beter D mannose slikken. Is het werkende bestanddeel uit cranberry. Het is to wel 50X effectiever

 2. Ik heb regelmatig blaasontstekingen,moet soms wel tot 3 kuren antibiotica slikken voordat het helpt. Van alles geprobeerd met homeopathie, hoge dosering vit C, veenbessen etc, niets hielp echt.
  Ik heb nu 1 jaar ervaring met D Mannose en die is zeer positief. In het begin heb ik het dagelijks gebruikt, nu alleen wanneer ik de eerste klachten voel aankomen, tot 2 dgn ná de klachten. Het heeft tot nu toe geholpen, de klachten zijn weer verdwenen. Eén keer leek het niet te lukken maar door de dosering flink op te voeren is het alsnog weggegaan. Ik controleer de urine zelf met een urinestick . Nadeel: het is nog vrij prijzig, een voordeel is dat ik geen antibiotica (tot nu toe) hoef te gebruiken, waardoor ik ook geen darmklachten meer hebt.

  • Berste Astrid,

   Je verhaal is heel herkenbaar, we hebben veel mensen op gelijke wijze kunnen helpen met D-Mannose. Ik heb begrepen dat het momenteel zelfs onderzocht wordt in het Academisch Ziekenhuis in Groningen. De meeste blaasontstekingen bij vrouwen worden veroorzaakt door de darmbacterie e-coli, die vrij resistent is tegen de meeste antibiotica’s.

   Mvg.

   Wim

 3. ik heb bijna alle maandenblaasonstekeing heb nu de papieren van de huisarts gehad daar ik op onderzoek ga nu zit ik met e colli na het lezen van dit ga ik ook d mannose gaan halen dank u voor de raad

 4. in verband met chemo-kuur is mijn weerstand heel laagen ben ik gevoelig voor ontstekingen.
  blaasontsteking ten gevolge van chemo, ook ik heb D-Mannose gebruikt, het heeft goed gewerkt, wel kwam het weer een beetje terug nadat ik gestopt was, maar nu gaat het wel goed, heb het nog wat langer door gebruikt.
  Annelies

 5. Ik heb een dochter van 7 met recidiverende urineweginfecties veroorzaakt door de e-colibacterie.
  Kun je die D-mannose ook voor kinderen gebruiken?
  En smaakt het vies, want ze houdt niet van drankjes?

  Groetjes Monique

 6. ik heb de link http://www.biomore.eu geprobeerd te bekijken maar krijg niks te zien, werkt deze wel?

  mvg mirella

 7. Ik heb sinds het einde van de chemo 2 jaar geleden al 10 keer urineweg infectie/ nierbekken onsteking gehad. Vandaag kreeg ik via mijn huisarts te horen dat ze via de urine kweek erachter zijn gekomen dat de E.coli bac. in de urine zit.
  Ik heb geen dikke darm meer door kanker (geen stoma). Omdat ik door de antibiotica steeds grote problemen heb (erge diaree en vaginale schimmelinfectie’s) vraag ik me af wat er aan gedaan kan worden, ook omdat ik door de zware pijnstillers en andere medicijnen niet alles mag gebruiken en veel dingen hebben ook geen nut om te nemen omdat het niet goed wordt opgenomen door mijn lichaam.
  Kunt u mij advies geven of moet ik darvoor naar de MDL arts die mij voor de kanker behandelt.

  Mvrgr
  Sandra

 8. Ik heb altijd veel baat gehad bij D-mannose. Het is het enige wat werkt bij mij als ik blaasontstekijng heb. Nu ben ik zwanger en vraag ik me af of ik het mag gebruiken.

 9. Regelmatig blaasontsteking. Nu zie ik voor het eerst d-mannose als oplossing voor dit vervelende probleem. Maar welke d-mannose?
  Er zijn inmiddels veel aanbieders op de markt. Is de kwaliteit ongeveer hetzelfde? Of zijn er duidelijke kwaliteitsverschillen? Er zijn in ieder geval wel duidelijke prijsverschillen! Welke d-mannose is nu de beste?
  Graag uw reactie.
  mvg. Myriam

 10. waar is D-mannose te koop? En werkt het ook bij een vernauwde plasbuis want dit is bij mij waarschijnlijk de oorzaak van steeds weer terug kerende blaasontsteking.Hierdoor plas ik niet voldoende uit waardoor de bacterie blijft zitten na een antibioticakuur.

 11. Ik heb tot 2 keer toe in een paar weken blaasontsteking gehad. Ik heb D-Mannose gebruikt de laatste week in grote hoeveelheden ( 9 per dag) helaas geen resultaat.
  Gisteren een antibioticakuur van de huisarts gekregen.
  Ik heb 2 capsules ingenomen gisterenavond en 1 vanmorgen. Toen kreeg ik vanmiddag toch een buikpijn. Bijna niet uit te houden. dokterspost gebeld, ik moet er mee ophouden en morgen de huisarts bellen. Is het verstandiger weer mer de d-Mannose te beginnen?
  Vr, gr. M

  • Daar kan ik helaas geen uitspraak over doen. U heeft kennelijk niet de D-Mannose gebruikt die wij voorschrijven en ik ken de details van uw gezondheidstoestand niet. Desgewenst kunt u met de praktijk bellen 036-5224145.

   Mvg. Wim

 12. Ik heb al een half jaar last van blaasontstekingen. Heb al 3 verschillende soorten antibiotica gehad, maar het komt steeds weer terug.
  Ik heb nu een kweek laten maken van mijn urine. In mijn urine zaten ESBLbacteriën.
  Nu is mijn vraag of het verstandig is om met D-Mannose te beginnen of toch maar weer aan de antibiotica.
  mvg. Hetty.

  • Beste Hetty,

   Uit je beschrijving maak ik op dat de blaasontstekingen worden veroorzaakt door ESBL-vormende bacteriën. ESBL-vormende bacteriën zijn vertegenwoordigers van aerobe darmbacteriën Enterobacteriaceae, die deel uitmaken van de normale darmflora, de voornaamste: Escherichia coli en Klebsiella pneumoniae. ESBL-vormende bacteriën zijn ziekenhuisbacteriën en worden ingedeeld bij de Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO).
   Deze groep van resistente bacteriën is bij mijn weten niet effectief te bestrijden met D-Mannose. D-Mannose is vooral effectief tegen een andere darmbacterie, de e-coli bacterie.
   Tegen genoemde groep resistente bacteriën is m.i. alleen Fulvinezuur effectief. Deze natuurlijke substantie die veel uiterst nuttige effecten heeft in het menselijk lichaam, rekent af met een grote variatie aan pathogene bacteriën waaronder ook diverse zogenaamde ziekenhuisbacteriën. Fulvinezur (mits zuiver; geldt alleen voor CHD-FA) heeft daarnaast nog veen andere nuttige effecten waardoor het heel goed langdurig als een wellness-drank is te gebruiken.
   Voor meer details, mail me even op wim@ccgonline.eu

   Mvg. Wim Gelderblom

 13. Kan D-Mannose gebruikt worden door iemand die Neulasta vaccin krijgt geïnjecteerd (na een chemokuur)?
  Ik vraag dat omdat Neulasta wordt gemaakt door E-coli bacteriën (!) zó genetisch te manipuleren dat ze een eiwit maken dat de productie van witte bloedlichaampjes oppept.

 14. D-mannose gaf bij mij een enige verbetering, maar het ging niet over (eerst 5 dagen aangeraden hoeveelheid, daarna 3-4 weken elke dag 1 tablet).
  Bij mijn moeder (ook regelmatig blaasontsteking) had het geen positief effect.

  • Ik ken de concentratie D-Mannose in de tablet niet. We gebruiken zelf uitsluitend zuivere D-Mannose in poedervorm. De concentratie is zeker van belang. Daarnaast wordt niet iedere blaasontsteking door de e-coli bacterie veroorzaakt en daar is D-Mannose specifiek voor bedoeld. De urine op kweek laten zetten en dan zien welke bacterie de veroorzaker is. Als het een andere bacterie is kan CHD-FA (Fulvinezuur) een oplossing zijn. Het werkt tegen vrijwel alle ziekte verwekkende bacteriën, virussen en schimmels en wekt geen resistentie op en wordt uitstekend door het lichaam verdragen.

 15. Beste Wim Gelderblom,

  Ik heb vanaf mijn 4e levensjaar last van blaasontstekingen. Ze hebben alles al bij mij geprobeerd, namelijk operaties, onderzoeken, klysma’s, speciale wc’s, ander eten, allemaal verschillende soorten antibiotica, etc. Maar het wil maar niet weggaan. Nu ben ik 18 en wil ik er eigenlijk zo snel mogelijk vanaf komen want het beinvloed mijn prive-leven en mijn studie. Verder weet ik ook niet of ik nu wel of niet de e-coli bacterie heb. Zou het voor mij na alles wat ik heb meegemaakt wel effectief zijn? Heeft u misschien ook nog andere tips voor mij, want ik ben echt ten einde raad!

  Met vriendelijk groet,
  Cynthia

  • Beste Cynthia,

   In meer dan 90% van de vrouwen met chronisch recidiverende blaasontstekingen wordt deze veroorzaakt door de e-coli.
   Je kunt zonder schade en risico de D-Mannose (dan wel de 100% zuivere vorm) gebruiken en zien hoe je erop reageert. Mocht het niet helpen dan heb ik wel een andere oplossing. Je mag me altijd bellen (036-5224145).

   Mvg. Wim

 16. hallo wim,

  ik heb een dochtertje van 5 jaar en heeft al 2 jaar last van blaasonstekingen, (RECIDIVERNEDE CYSTITIS ) en ze hebben ook het e.colli gevonden in haar plas. ze heeft al meerdere kuren gehad maar niks helpt.
  nu heb ik een verwijskaart gekregen voor na het ziekenhuis om te kijken waar het vandaag komt maar ze kan pas achter 2 wkn terecht daarom ben ik zelf maar opzoek gegaan op het internet om te kijken wat ze nu precies heeft. ik zie dat u d-mannose aanraad en bij de meeste gevallen heel goed helpt, zou het dan ook voor mijn dochtertje ook helpen.?????
  ( haar plas stinkt ook heel erg is dat normaal bij een blaasonsteking ??????)

  mvg mevr timmers.

  • Beste mevrouw Timmers,

   Zeker is het zinvol om z.s.m. met D-Mannose te starten, dat kan op die leeftijd zonder problemen.
   Dat de urine gaat stinken bij cystitis is niet ongebruikelijk.
   Mocht u D-Mannose in de poedervorm (behalve hoog geconcentreerd, voor kinderen ook heel gemakkelijk in te nemen) willen hebben bel dan even met de assistente (036-5224145).

   Laat me bij gelegenheid weten hoe het gegaan is.

   Mvg. Wim

  • Ik vraag mij af als verpleegkundige, hoe uw dochtertje haar billen afveegt. Want wordt er van achter naar voren afgeveegd, dan veeg je als het waren de E-coli richting de plasbuis, wat besmetting kan veroorzaken. Als je je aanwent de billen naar achteren af te vegen, kan je dit al vast voorkomen. Daarnaast gebruik ik ook D-mannose met goede resultaten hoor! vriendelijke groet.

 17. Beste Wim
  Na een behandeling van twee jaar ben ik nog steeds aan het tobben met een blaasontsteking. Ben nu gedurende de laatste zes weken met de vierde kuur bezig en wel: 20 tabletten norfloxacine cf 400mg tabl. 2 Tabl. per dag.
  Daarop aansluitend volgt een onderhoudskuur van 1 tablet per dag van 200mg. Het gaat bij mij om een E.coli bacterie.
  Kan ik zonder meer de zuivere D.mannose nu al innemen. Met vriendelijke groet
  Annet

 18. Had de ene na de andere blaasontsteking, wat bleek vitamine D3
  gebrek samen met brandnetelthee,
  elke morgen een kopje.
  Probleem opgelost

 19. Al een heel jaar geen blaasontstekingen ontstekingen meer!! Nu ben ik 2 maand geleden zo dom geweest om antibiotica tegen een keelontsteking te nemen!! Na 3 dagen kon ik niet meer plassen en branderig gevoel en om dat mijn urine zo zuur was, was mijn vaginale flora ook ontregeld. Te zuur. Dacht ik eindelijk van die nest af te zijn zit ik er nu al meer dan 2 maanden terug mee. Ben er echt depressief van. Ik neem nu furadentine tegen de blaas. maar na een paar dagen is mijn vagina ontregeld dan neem ik daar iets voor en dan is mijn blaas weer ontregeld soms neem ik gelijktijdig wat in maar het duurt en het duurt zo lang en zo blijf ik er weer mee sukkelen en sukkelen en sukkelen tot ik na ontzettend veel tijd terug een evenwicht gevonden heb. advice please!

 20. Heb al jaren last van een blaasontsteking , heb al vele ab kuurtjes gehad maar dat helpt ook niet .heb altijd een brandend gevoel in mijn blaas
  Bij de uroloog geweest heeft in mijn blaas gekeken daar zat veel ontstekingen in .
  Kreeg oxybutynine , maar ook geen verbetering .
  Gebruik ook dagelijks d- manose en cranberry sap .
  Mijn urine ruikt heel vies , heb geen sociale leven meer en ben depressief .Wil zo graag dat hier een eind aan komt .mvg , anneke
  .

 21. is het verstandig om met een e.coli bacterie,aan D-Mannose te beginnen. ,of toch naar een specialist.

 22. Hallo

  Ik heb al een tijdje een blaasontsteking en ik heb cranberrysap genomen en zo’n doosje met d-mannose, maar na de kuur heb ik nog last van de ontsteking. Voorheen ging het sneller weg.
  Moet ik nu nog een kuur nemen of wat raadt u aan?

  Groet,
  Annette Wisman

  • Het kan zijn dat het niet de e-coli bacterie is die verantwoordelijk is voor de blaasontsteking. Het kan ook zijn dat er een onderliggend probleem is dat ervoor zorgt dat de weerstand sterk verminderd is waardoor de infectiegevoeligheid hoog blijft.

   Mvg. Wim

   • Dank jullie voor de reacties.
    Het is de e coli bacterie dat heb ik nagevraagd.

    Ik ga toch nog even aan de cranberry. En misschien ga ik de rest van de tips ook opvolgen

    Groetjes
    Annette

  • levertraan capsules = D3 van het kruidvat 200 stuks € 4,50 en iedere morgen een kopje brandnetelthee

   succes met deze simpele maar doeltreffende oplossing

   • Dat is mooi Margriet maar deze formule is te simpel om voor iedereen werkbaar te zijn.
    Ook bevat genoemde levertraan capsule slechts een kleine fractie van wat de Noord-Europese mens (gelet op ons klimaat) aan vitamine D3 dagelijks nodig heeft.

    Mvg. Wim

   • Het is de moeite van het proberen waard en voor de prijs hoef je het niet te laten.
    is voordeliger dan D-manose en cranberry.
    en als je dat al geprobeerd hebt en het helpt niet.
    Weet uit eigen ervaring hoe het is om contant blaastontsteking te hebben.
    Nu dus niet meer.

 23. Mag ik D-mannose gebruiken in combinatie met Metoprololtartraat?
  (hiervan gebruik ik 3x daags 1/2 tablet van 50 mg)

 24. Hallo

  Ik heb chronische blaasontsteking, al jaren ,ik ben 56 jaar, altijd antibiotica geslikt.
  Ik wil dit niet meer, ik heb alles al geprobeerd, ganberry, vit c, veel drinken.
  Nu lees ik hier over D-Mannose, maar ik kan niets vinden over de goede D-Mannose, waar jullie het over hebben hoe en waar kan ik het bestellen, want dat kan ik ook niet vinden, ik wil er zo gauw mogelijk mee beginnen , want ik heb nu weer een blaas ontsteking.

  Fransien

 25. hallo Wim
  mijn naam is Uschi en ik ben 62 jaar!! Heb 2jaar geleden een Miltbloeding gehad en sindsdien geen werkende Milt meer!!! Loop sinds 1 jaar al met blaasontsteekiing …die naar vele antibiotica kuren niet weg gaat!! In mijn urine wordt altijd de E-coli bakterie gevonden!!! uroloog vond ook niks en zei …je moet maar daarmee leven (want ik heb verder geen pijn bei plassen ) moet alleen s-nachts twee keer opstaan voor te plassen !! Antibiotica krijg ik niet meer ….maar ik kan toch niet mijn leven lang rond lopen met de e-coli bacterie!!!! Wil graag de D-mannose Poeder gaan gebruiken maar het zijn er zo veel merken van en ik weet niet de naam van de poeder die u. adveseert!!!! kunt u. mij die naam mailen??!! wil eindelijk van de e-coli bacterie af!! dank U. met vriendelijke groeten Uschi

 26. Beste Wim , ik heb in 2002 een tvt bandje gekregen werkt perfekt maar heb sinds die tijd 2 a 3 blaasontstekingen per jaar gekregen. Tot anderhalf jaar geleden ik bijn iedere maand een had. In December 2012 kwamen ze er achter dat ik in het gelukkige bezit ben van de Klebsiella bacterie die graag in mijn blaas verblijft en zich niet laat wegjagen door welke antibiotica dan ook. ben nu bijna resistent tegen elk middel en daarom 11 weken geleden gestopt met antibiotica want ze gooien je vol met die troep. Tot nu toe is het me gelukt maar het is nu weer echt goed hommeles. Ik weet het niet meer heb van alles gebruikt, drink erg veel en de hygiene is top speol me af na ieder toiletbezoek dus wat nu???

  • Beste Reina,

   De beste oplossing is CHD-FA Fulvinezuur i.c.m. een herstel van de darmflora. Dit eerste middel werkt antibiotisch zonder resistentie uit te lokken en daar hebben we al meer dan 10 jaar uitzonderlijke goede ervaringen mee in uiteenlopende bacteriële, virale en schimmelinfecties.
   Je kunt me desgewenst mailen op wim@ccgonline.eu

   Mvg. Wim

 27. Ik heb heel vaak een blaasontsteking ,ik wil geen antibiotica omdat ik ook vaak bronchitis heb en daarvoor al Antibiotica krijg. Nu slik ik Demanosse en dat help goed maar als ik van 9 tabl per dag langzaam afbouw naar 2 tabletten per dag gaat het weer mis. Hoelang moet ik Demanosse slikken en wat is een goede dosis. Met vriendelijke groet Janneke

  • Beste Janneke,

   Dat is moeilijk te zeggen omdat ik de concentratie zuivere D-Mannose in je tabletten niet ken.
   Wij werken zelf met D-Mannose in poedervorm en daar is verder niets bijgemend.
   Geef even door hoeveel mg D-Mannose er per tablet aanwezig is.

   Mvg. Wim

   • Dank je voor je reactie Wim , er staat op de verpakking D-Manosse uit Mais, hulp stoffen plantaardige cellulose (HPMC) vulstof Magnesiumstearaat 1 Capsule heeft 500 mg. Met vriendelijke groet Janneke

 28. Ik gebruik al enkele jaren de D-mannose van HERBAPHARM en bereik hier zeer goede resultaten mee. Ook geef ik mijn dochtertje ( 8 jaar) bij de eerste klachten direct D-mannose. Zij reageert hierop zo goed/snel dat het vaak de eerst volgende keer met plassen al niet of minder pijnlijk is. Ik ben zelf doktersassistente en kan daarom de urine ook zelf nakijken. De leuco’s (witte bloedl) en nitriet zie je al snel verminderen eind van de dag, ná de inname van D-mannose. Ik hou zelf geen vaste dosering aan, maar gebruik in ernstige gevallen of de eerste dag, direct bij klachten,iedere keer ná het plassen 1 volle theelepel poeder in lauwwarm water opgelost. Ik heb gemerkt dat de frequentie verhogen beter werkt dan de hoeveelheid verhogen. Voor de nacht zet ik een extra kopje alvast klaar mocht ik naar de wc gaan. Meestal is dit maar 1 dag nodig en verlaag ik de frequentie al gauw naar 3x daags, bouw ik af van 2x daags naar 1x daags en dan stop ik, beetje afhankelijk hoe mijn weerstand is op dat moment. Belangrijk is in iedergeval, heb ik gemerkt, de inname net voor het slapen gaan en direct bij de eerste klachten beginnen. Ik hoop dat ik met mijn ervaringen iemand kan helpen. Ik slik in iedergeval al jaren geen antibiotica meer.

  Met vriendelijke groet,

  Astrid

 29. Inmiddels een zware urineweg infectie gehad 6 dagen en nachten 40 gr koorts met stuipen.
  Ik had al een week of twee weer een blaasontsteking ging weer aan de D -Mannose en dan ging het weer over, ik slikte weer een paar dagen en dan verminderde het weer .Tot ik op een nacht met een koortsstuip wakker werd en goed ziek geweest ben, antibiotica gehad . Naar de uroloog geweest en die vertelde me dat mijn blaas er goed uit zag maar dat hij erg dun was en de urinebuis er geïrriteerd uit zag . Dit kwam door dat een vrouw vanaf haar 40 steeds minder hormonen produceert en dat daardoor je een dunner haar huid enz krijgt . Bij mij dus ook een zeer dunne blaas en urinebuis zodat bacteriën er snel door kunnen. Ze heeft me hormoontabletten gegeven voor 5 maanden om de blaaswand dikker te maken en ze vond de D-mannose prima maar ze adviseerde me om een dosis cranberry vlak voor het slapengaan met de D-mannose te slikken dat zou beter werken. Niet overdag want cranberry plas je snel weg.
  Ik geef het maar even door.

 30. hierbij een vraag voor mijn 89 jarige moeder.zij heeft het afgelopen jaar zware AB kuren gehad voor blaasontstekingen. heeft nu een prevnetieve onderhoudskuur met daarnaast dagelijks 2 capsules D Mannose. Mijn vraag is wat is de interactie tussen deze 2. Heeft de onderskuur AB, invloed op de werking van D mannose en omgekeerd. Is het zinvol om beide te gebruiken?
  Graag hoor ik van u wat u van deze combi vindt.

 31. Fijn, hartelijk dank voor uw reactie!

 32. Beste Wim,
  Ik ben 49 jaar en snel last van blaasontsteking inmiddels was het twee jaar geleden, nu acuut en niks anders in huis dus werd AB. Ik heb D manose gekocht van Care-free http://www.schoneblaas.nl dit gekocht net voor ik u blog vond. Het middel bevat per tablet van 1.17 gram 92,5% D- manose en 5% D – fructose en 2,5% bindmiddel NaMCM veel gebruikt bij voedingssupplementen. Is dit vergelijkbaar met U product? Ik voel dat de AB niet afdoende gaat helpen, zal ik stoppen en met D- manose gaan beginnen? Ik blijf een gevoel houden te moeten plassen maar de pijn is door de Ab afgenomen en de vieze geur ook. Is het waar dat na geslachtsgemeenschap de kans op blaasontseking groter is doordat de vagina droger wordt naarmate je naar de overgang gaat?

  Graag spoedig U reaktie.
  Mvg, Jolanda

  • Beste Jolanda,

   Producten vergelijken is op basis van deze informatie lastig, wij werken uitsluitend met 100% zuivere D-Mannose in poedervorm, wordt opgelost en opgedronken.
   Ik kan zo op afstand en zonder gedetailleerde informatie niet een advies van de huisarts doorkruisen. Maar je mag de D-Mannose rustig naast de AB gebruiken.
   Er zijn een aantal factoren die de kans blaasontsteking bij vrouwen vergroten, droge slijmvliezen in de overgang, geslachtsgemeenschap e.d. zijn daar enkele van.

   Mvg. Wim

 33. Beste Wim,

  Hoe fijn kan het zijn, een snelle reaktie en nog gratis ook! Bedankt ik begin met manose, wat ook 100% D-manose is.

  Mvg, Jolanda

 34. Beste Wim,
  Graag wil ik de D mannose in poedervorm gaan gebruiken, die jij voorschrijft.
  Daar ik al 5 jaar een chronische blaasontsteking heb.
  Kun je me het middel mailen?

  Vriendelijke groet, Jean

 35. Goh ik wou dat d mannose bij mij hielp!! Heb 2 potten gebruikt de afgelopen maand t lijkt helemaal niets te doen. Ik weet dat mijn blaasontstekingen door de ecoli bacterie wordt veroorzaakt. Heb t afgelopen jaar al 7 antibiotica kuren gehad en ik krijg t elke keer na een vrijpartij, ookal plas ik meteen erna en neem ik een grote schep dmannose ervoor en erna en nog meer van dit soort voorzorgsmaatregelen. Heb t nu weer en ga niet weer aan de antibiotica,maar wat dan wel??

 36. Ik slik a.b kuur tegen blaasonsteking e coli.. nu is mijn vraag mag ik tegelijk ook mannose gebruiken.

  • Dat is geen probleem, het kan zonder meer samen gebruikt worden.
   Wel zijn veel AB kuren breedspectrum waardoor ze ook een verstoring teweeg brengen in de darmflora en een gezonde opbouw van de darmflora is weer bepalend voor de weerstand op slijmvlies niveau.
   Daardoor hebben veel AB kuren secundair tot gevolg dat de eigen weerstand verlaagd.
   In zo’n geval kan een probioticumkuur noodzakelijk zijn.

   Mvg. Wim

 37. Hoi,
  Ik heb een vraagje wanneer begint de D-mannose te werken? Ik heb namelijk maandag mijn eerste werkdag, en moet ontzettend vaak plassen 😦

  Groetjes Christine.

  • Beste Christine,

   Het is uiteraard mede afhankelijk van de omvang van de infectie hoe snel je effect merk, maar doorgaans is dat snel. Stug doorgaan met de frequente inname.

   Mvg. Wim

 38. Ik ben overgegaan op een ander merk omdat het niet vooradig was en direckt een blaasontsteking. Het is allebei 50mg hoe kan dat

 39. Ik heb al bijna 2maand elke week een blaasonsteking ik eet citroen drink veel water drink cranberrysiroop en plas goed uit ook na de seks en veeg van voor naar achter maar het blijft trg komen ik heb echt schrik want het doet zo’n pijn 😢 weet iemand raad??

  • De vraag is welke bacterie verantwoordelijk is voor de infectie. Bij vrouwen is dat in 90% van de gevallen de E-coli bacterie. Die gedijd uitstekend in een zuur milieu en daarom heet het citroensap geen zin.
   Cranberry is niet voldoende effectief tegen de E-coli, daarvoor zul je echt geconcentreerde D-Mannose moeten gebruiken.
   Daarnaast is er de mogelijkheid van een serieus tekort aan Jodium, ook dat kan o.a. tot rec. blaasontstekingen leiden.

   Mvg. Wim

 40. Sinds 2008 heb Ik heb zelf een chronische blaasontstekking, Antibiotica biedt alleen een tijdelijke oplossing met bijwerkingen, Heb D-Mannose gebruikt zonder resultaat.
  Het enige wat bij mij helpt is jodium. Als ik voel dat het weer mis is neem ik 3 tabletten Jodiol 750 en de volgende dag is het helemaal over.

  • Wanneer D-Mannose niet helpt is er vermoedelijk niet sprake van een e-coli infectie.
   Jodium is al eeuwen bekend vanwege z’n breedspectrum antiseptische werking en dat geldt niet alleen voor lokale toepassing op de huid.
   Wanneer u zo sterk reageert op inname van een onze ogen relatie lage dosering jodium dan zou dit wel eens kunnen betekenen dat uw jodium depot flink te laag is.

   Mvg. Wim

 41. Ik ben 7 weken zwanger en heb weer een blaasontsteking , tot mijn grote verbazing mag je tijdens de zwangerschap geen cranberry pillen of poeder gebruiken en ook geen vitamine c bruistabletten. Ik heb van de dokter wel een antibioticakuur gehad en dat mag dus wel tijdens zwangerschap. Dit klinkt erg onlogisch omdat een kuur veel sterker en zwaarder is dan cranberry en D-mannose wat op natuurlijke basis is. Kan D-mannose ook niet tijdens de zwangerschap??

  • Gezien het werkingsmechisme van D-Mannose kan ik geen enkele reden bedenken waarom het tijdens de zwangerschap niet ingezet zou kunnen worden. Bij AB kan ik talloze argumenten bedenken.

   Mvg. Wim

 42. Heeft d-mannose invloed op je anticonceptie pil?

  • Nee, D-Mannose heeft geen effect op de werking van de anticonceptiepil. Omgekeerd heeft de pil wel gevolgen voor de weerstand op slijmvlies niveau omdat het o.a. altijd een zink-depletie geeft. Zink is essentieel voor een goed functionerende afweer.

   Mvg. Wim

 43. Beste Wim,

  Graag zou ik wat informatie willen over de d-mannose waar u het over heeft?
  Is het mogelijk dat u mij hierover een berichtje stuurt?

  Dank u en vriendelijke groet,
  Karin

 44. Ik heb 2 januari gemaild dat ik een zware nierbekken ontsteking heb gehad hier voor kreeg ik een zware antibiotica kuur gehad ,Toen naar de uroloog ook i.v.m. vele blaasontstekingen waarvoor ik wel D-Mannose slikte wat goed hielp maar na afbouwen de ellende weer begon. Een hormoonkuur voor een jaar gehad om de blaas sterker te maken, maar daar kon ik niet tegen na 3 maanden gestopt . Ik kreeg weer een blaasontsteking gelijk weer d-mannose poeder genomen met cranberry ,dit 2 maanden geslikt en toen gaan afbouwen.Nu al een paar maanden helemaal blaasontsteking vrij. Maar overal in mijn tassen zitten d-mannose tabletten .
  Heerlijk wat een feest geen blaasontsteking meer, ik hoop dat ik het nooit meer krijg want ik was helemaal uitgeschakeld als ik het kreeg.
  Dus iedereen die jaren last had
  zoals ik…ER IS HOOP!

 45. Ik heb nu al 3 of 4 weken last van mijn blaasontsteking, het is wel al vele meer verbeterd… Ik ben niet naar de dokter geweest maar nam D mannose… Het probleem is telkens als ik stop het terug pijn doet bij het plassen en soms zelfs een heel klein beetje bloed bij komt (dat denk ik want het is lichtrood en eerder doorzichtig dus niet echt bloed) ik had op een bepaald moment (2 dagen) geen pijn meer (ik nam geen dmannose mee) en plots begon het terug en pak ik terug dmannose… Zou ik naar de dokter gaan of verder doen met d mannose? Het duurt nu wel iets te lang naar mijn zin… Ik heb niet veel last tussen de plasbeurten maar ik moet meer plassen als normaal…

  • Beste Marie,

   De reactie op D-Mannose doet vermoeden dat het om de e-coli bacterie gaat.
   Deze is buitengewoon hardnekkig. Het probleem is dat je stopt zodra de klachten over zijn. In deze gevallen dien je geruime tijd nadat de klachten zijn verdwenen door te gaan met een onderhoudsdosering D-Mannose anders wordt de e-coli in no time weer actief. Het duurt soms wel maanden vordat deze bacterie m.b.v. D-Mannose echt is verdwenen uit de urinewegen.

   Mvg. Wim

 46. Naar aanleiding van uw blogartikel over blaasontstekingen bij vrouwen, zou ik graag willen weten hoe ik in het bezit kan komen van Fulvinezuur CHD-FA te koop is ter bestrijding van de klebsiella bacterie die ook in mijn urine is aangetroffen. De E-coli bacterie heb ik succesvol kunnen bestrijden met D-Mannose, maar de klebsiella blijft mij enorm pijnigen waardoor ik niet van de blaasontstekingen afkom.

   • Goedendag,

    Aan al uw reacties te zien neemt u de klachten van een ieder erg serieus.
    Mijn zoontje is nu 10,5 maanden. Met 4 maanden oud werd hij opgenomen met uitdroging en UWI.
    Zij nier en urineleider aan 1 kant is erg verwijd.
    Tevens heeft hij ( waarschijnlijk door z’n nier) een verhoogde bloeddruk. Hij krijgt sinds een paar maanden nitrofurantoine als onderhoudsdosering. Dit moet hij nog wel een tijd gebruiken helaas.
    Hij heeft een x een uwi gehad door de enterokokken en een x door de klebsiella.
    Ik weet niet of hij dit thuis opgelopen heeft of in het ziekenhuis. Het is lastig informatie erover te vinden.
    Ik wil in ieder geval heel graag een nieuwe infectie voorkomen en ik wil niet al m’n hoop op de onderhoudsdosering vestigen. Ik geef m nu 3 tabletten Optimax kindercranberry per dag maar ik heb erg m’n twijfels of dit überhaupt wel zinvol is. Nu lees ik veel over D-mannose maar heeft dit zin voor hem? ( werkt het voor enterokokken en klebsiella)?

    In ieder geval bedankt voor uw aandacht.

   • In het geval van uw zoontje zou ik eerder aan Fulvinezuur denken. Voor meer informatie: stuur even een bericht naar wim@ccgonline.eu

    Mvg. Wim

 47. 2 jaar geleden een jaar lang de ene naar de andere blaasontsteking gehad. Steeds na het stoppen van de ab kuur kwam het binnen enkele dagen terug. Meestal was het de e colli bacterie, een enkele keer de proteus bacterie. Eind van dat jaar (2013) kreeg ik acute leukemie. Zware chemo’s gehad, arsenicumkuren en de nodige intraveneuze antibiotica. Ook nog een niersteen gehad. Ik hoopte dat de blaasontstekingen na verwijdering van de niersteen op zouden houden. Vrijwel heel 2014 geen blaasontstekingen meer gehad. 1x seks gehad: blaasontsteking. Ab kuur, weer schoon. Weer seks: blaasontsteking. Geen seks meer gehad, geen blaasontsteking meer. Onlangs 2 ab kuren gehad voor longontsteking, blaas begint weer te vervelen, nog geen bacterie in urine maar wel last van aandrang en pijn in onderbuik. Wil nu d mannose gaan proberen, ooit in tabletvorm geslikt in 2013 deed niets. Slik nu nog steeds medicijnen voor de leukemie (methatroxaat, mercapopurine, tretinoine) waardoor mijn weerstand laag is. Slik ook clomipramine. Wellicht heb ik baat bij d mannose en probiotica voor de weerstand in mijn darmen. Wat raadt u mij aan en kan dit in combinatie met mijn andere medicijnen die ik nog langdurig moet slikken?

 48. Ik vroeg me af op welk moment van de dag de d-mannose het beste ingenomen kan worden? Ben er net mee begonnen om een nieuwe blaasontsteking voor te zijn. Jaarlijks twee antibioticakuren lijkt me niet gezond en werkt enkel resistentie in de hand. Op de pot (Artelle) staat wel vermeld welke hoeveelheden te gebruiken als kuur en als onderhoudsdosering maar niet op welke momenten van de dag, terwijl ik het gevoel heb dat het moment van inname ook nog wel eens bij kan dragen aan de effectiviteit? Ik zie uw antwoord graag tegemoet.

 49. Wim
  ik heb een zeer hardnekkige E coli bacterie en ik heb een buikkatheter. Na ca. 20 kuren te hebben doorstaan (waaronder het door het ziekenhuis voorgeschreven Nitrofurantoine) heb ik nog steeds een blaasontsteking. Ik gebruik sinds 2 weken D mannose in poedervorm en die heb ik zeer intensief gebruikt. Helaas ruikt mijn urine toch weer verschrikkelijk en laat ik mijn urine via de normale weg gaan. De verpleegkundige geeft me wel om de dag 100 ml Suby G blaasspoeling. mijn vraag is nu, gaat de D mannose en deze blaasspoeling wel samen? Ik heb trouwens een zeer lage weerstand vanwege progresieve MS.

  M.V.G. Lis

  • Beste Lis,

   Op zich kan D-Mannose wel met die blaasspoeling samen, maar als ik je verhaal lees moet je ervan uitgaan dat je naast het urineweg probleem een flink probleem hebt op het niveau van de darmen.
   Het immuunsysteem van de darmen (GALT) is bepalend voor de weerstand van alle andere slijmvliezen. De vele AB kuren zullen daar mede debet aanzijn.
   Ook bij een progressieve MS zul je de darmen niet uit het oog moeten verliezen. De Gut-Brain Axis is ook in de wetenschap momenteel een hot item.
   Niet zelden zie je dat een verstoring van het microbioom (darmflora samenstelling) ingrijpende consequenties heeft voor de hele stofwisseling inclusief die van de hersenen en het zenuwstelsel.
   M.i. vraagt je situatie om een grondige screening van het hele systeem om tot een geslaagde therapie te kunnen komen.

   Mvg. Wim

   • Wim

    Bedankt voor de snelle reactie en goede uitleg, we zullen dit bij onze huisdokter voorleggen.

    Met vriendelijke groet,

    Lis

 50. Beste Wim,
  Kan fulvinezuur tijdens de zwangerschap gebruikt worden?
  Met vriendelijke groet,
  Dianan

  • Beste Dianan,

   Ja, maar wel met een belangrijke opmerking vooraf. De herkomst van de Fulvinezuur is essentieel. Er is maar een zuivere Fulvinezuur op de markt. Alle andere bronnen zijn niet vrij van residuen van zware metalen en pesticiden en dat moet in het algemeen maar zéker tijdens een zwangerschap vermeden worden.
   De 100% zuivere Fulvinezuur is via Biocoherence.eu te verkrijgen.

   Mvg. Wim

 51. Beste Wim,

  Mijn dochter van vier heeft nu achter elkaar haar derde ab kuur voorgeschreven gekregen van de huisarts.

  Plasje 3x op kweek gezet, ecoli bacterie, maar nu 3x een gewijzigde vorm.

  Zaterdag gestart met D-mannose, echter nog geen resultaat. Kan ik de dosering opvoeren of heeft dat geen zin? Tijdens de nacht heb ik niet gegeven, zou dat wel moeten?

  Ik lees in de reacties hierboven ook over jodium en fulvinezuur. Hoe kom ik erachter of dit goed zou zijn voor mijn dochter?

  Mvgr,
  Davida

  • Het kan een doseringskwestie zijn en ’s nachts toedienen is in mijn ervaring niet nodig.
   Het succes van D-Mannose geldt met name voor e-coli infecties. Het kan dus ook zijn dat er een andere infectie speelt.

   Daarnaast dienen we nooit uit het oog te verliezen dat je ook zoiets als een blaasontsteking niet los kunnen zien van de verdere toestand van het organisme. Bijvoorbeeld een slechte opbouw van de darmflora kan de weerstand van alle slijmvliezen verminderen. Een totaal benadering blijft altijd de voorkeur houden.

   Mvg. Wim

  • De waarde van Fulvinezuur en/of Jodium kan alleen na een totaalbeeld van de situatie bepaald worden.

   Mvg. Wim

   • Beste Wim,

    Inmiddels een aantal maanden verder gaan we nog steeds van AB-kuur naar AB-kuur (dochter van 4). Even is het weg, maar komt heel snel weer terug. In het ziekenhuis niets vreemds te zien, constatering was eerder gaan plassen, blaas niet te vol laten worden.
    Ook bij natuurtherapeut geweest, supplementen als visolie en vit.C en een kruidenantibiotica… Helaas ook geen resultaat.
    Heeft u een advies hoe ik de totaalbenadering die u aangeeft voor haar kan bewerkstelligen?

    Mvgr
    Davida

   • bij mij werd de blaasontsteking veroorzaakt door vitamine D3 gebrek

 52. Hallo Wim,
  Ik heb regelmatig een blaasontsteking en neem dan D-Mannose, dat over het algemeen goed helpt.
  Mijn vraag is eigenlijk kan ik bij u D-Mannose bestellen en ik zou heel graag willen weten hoe de dosering is in acute gevallen. Hoor het graag.

 53. Hallo Wim,

  Ik zou graag willen weten hoe lang de D-mannose in de blaas blijft. Ik heb begrepen dat het binnen een uur de blaas bereikt?

  Welke dosering is het beste als je het preventief wilt gebruiken? Of heeft preventief gebruik geen zin? Ik hoor graag van u. Bij voorbaat dank!

  Vriendelijke groet,
  Natasja

  • Hallo Natasja,

   D-Mannose wordt weer vlot uitgeplast omdat het lichaam het niet als bruikbaar herkent. Daar zit ook de waarde van D-Mannose, want het heeft zo’n grote aantrekkingskracht op de de urinewegen voorkomende e-coli bacteriën dat die zich aan de D-Mannose hechten en zo uitgeplast worden.
   Dosering is helemaal afhankelijk van concentratie zuivere D-Mannose in het preparaat, daar kan ik geen algemene richtlijn voor geven.
   Preventief gebruik (onderhoudsdosering) heeft zeker zin, vooropgesteld dat het gaat om de e-coli bacterie.

   Mvg. Wim

 54. Goeden morgen,

  ik heb ditnalles gelezen en ben ook aan het einde vannmijn Latijns.
  nu ben ik aan het kijken naar het aanbod vannD-Mannose maar er zijn zoveel verschillende soorten.
  flacons met poeder zelf dosering hoe veel moet jendan doen.
  of flacons met capsules.
  hoeveel moet je dan nemen hoeveel milligram en hoeveel per dag.
  om deze smerige bacterie te doen laten verdwijnen.

  en wat ook belangrijk is wat gaat ons dit kosten.
  en wordt dit middel ook vergoed door het ziekenfonds?
  als de specialist dit voorschrijft.

  en zit je hier voornje leven aanvast of is dit tijdelijk een lange periode dat je ditnsupplement moet gebruiken.

  allemaal vragen die ik graag wil weten eer ik over ga naar een bestelling.

  • Dag Brigitte,

   Zie mijn reactie om de vraag van Natasja.
   Bij mijn weten wordt het niet door de ziektekosten verzekeraars vergoed.
   Je dient het te gebruiken totdat er geen e-coli bacteriën meer in de urinewegen aanwezig zijn.

   Mvg. Wim

 55. Ik heb nu al 3 maanden een blaasontsteking en ben nu met de 5de kuur bezig omdat het niet over wil gaan, met de tweede kweek kwam er 2 verschillende bacteriën uit en dus weer een kuur! Zit nu aan de amoxicilline met clavulaanzuur en slik D-Mannose, cranberry en probiotica van de Tuinen, maar geen resultaat! Nu ook nog een fikse schimmelinfectie en darmproblemen erbij, dus ben de wanhoop nabij!
  Volgens de Uroloog helpt citroenen of vitamine c slikken niet en ook over de cranberrie was hij niet enthousiast!

  • Beste Kelly,

   Het standpunt van de uroloog verbaast me niet. In dit geval zou hij wel eens gelijk kunnen hebben. Inmiddels is de darmflora zwaar aangetast door alle AB en dat is weer bepalend voor de weerstand van alle slijmvliezen in het lichaam (dus ook die in de urinewegen).
   Maar vermoedelijk is er al een onderliggend probleem met de weerstand anders zou de blaasontsteking niet zo hardnekkig zijn.
   Het zal tijd worden om dát onderliggende probleem boven tafel te krijgen en gericht aan te pakken, anders blijft het ‘dweilen met de kraan open’.

   Mvg. Wim

  • ik wil graag met je in contact komen..heb het zelfde probleem zou fijn zijn eens te kunnen delen met iemand.
   jacky.verdoes@upcmail.nl

 56. ik heb ook al enkele keren blaasontsteking gehad en telkens monuril moeten nemen, ook heb ik geregeld last van vaginale schimmel, volgens huisarts hangt dat samen met overgang , nu heb ik weer een blaasontsteking en neem d-mannose(wel van een ander merk debapharma)
  ik had deze al besteld voor ik dit had gelezen , nu is mijn vraag: hoelang duurt het normaal eer het werkt, ik neem 6 tabletten per dag, ook ga ik een kweek laten nemen van de bacterie, want zoals ik het begrepen heb: als het geen e-colli is , dan kan ik beter fulvinezuur nemen ?

  • Beste Ingrid,

   Het is belangrijk om hier toch nog eens te benadrukken dat het de kunst is om klachten altijd binnen de brede context van het hele organisme te beoordelen. Dat geldt ook voor blaasontsteking. Het is waar dat D-Mannose een uitkomst is bij e-coli cystitis maar dat neemt niet weg dat er bij herhaalde blaasontstekingen doorgaans toch echt wel wat meer aan de hand is, al is het maar op het vlak van het immuunsysteem. Monuril is een antibioticum en deze zal ook effecten hebben op het microtoom (bacterie-flora) in de darm. Het microtoom heeft eer enorme invloed op ons hele interne functioneren, inclusief de weerstand op het niveau van huid en slijmvliezen. Het is niet ondenkbaar dat die darm component er inmiddels tenminste bij betrokken dient te worden.
   Ook Fulvinezuur (mits de juiste; want de meeste producenten gebruiken uit de natuur afkomstige Fulvinezuur en de kans is erg groot dat daar residuen van pesticiden en/of zware metalen in zitten) is een fantastisch product maar dient bij voorkeur ingezet te worden als onderdeel van een totaal benadering.

   Mvg. Wim

   • ja, waarschijnlijk is mijn immuunsysteem verzwakt, want ik heb ook eczeem gekregen en die gaat maar niet weg, daar neem ik ook al bijkomstig cynara voor, ik heb ook wel probiotica in huis, misschien daar dan maar terug mee beginnen en aloevera-sap heb ik ook om darm te reinigen en ik neem regelmatig chiazaad voor de darmflora,
    mvg,
    ingrid

  • hallo ingrid
   is je vitamineD3 wel op orde, bloedwaarde moet minsten 100 zijn.
   door dat te herstellen, heb ik het vrijwel niet meer gehad.
   groet
   Margriet

   • Een andere factor is inderdaad Vitamine D3, een belangrijke vitamine o.a. voor ons immuunsysteem en o.a. een vaak vergeten factor bij chronische blaasontsteking.
    De door de huisartsen gehanteerde referentiewaarden voor het bloed zijn doorgaans te laag. Ons streven is om bloedwaarden van 25(OH) Vitamine Din serum tussen de 150-200 mol/L te houden.

    Mvg. Wim

 57. ik heb een tijdje geleden,1x in de week vit d in ampulevorm moeten nemen, omdat mijn vit d heel laag was, maar jullie spreken van vit D3 ? dat is niet hetzelfde waarschijnlijk ?

 58. Hallo,
  Ik gebruik al een half jaar d-mannose en beperk daarmee de klachten.
  Bij mij is 3 jaar geleden chronische blaasontsteking geconstateerd toen er geen bacteriën in de urine aanwijsbaar waren. De blaasontsteking met de wel aanwijsbare bacteriën kwam ook vaak terug. Van de antibiotica die steeds minder hielpen werd ik echt ziek: overgeven, zelfs na de kuur nog maanden maag en darm krampen. Die heb ik door probiotica kunnen verhelpen.
  Zo gauw ik op minder als 3 X 2 gram d-mannose per dag ga komen de klachten sterk terug.
  Maar met antibioticakuren de chronische blaasontsteking behandelen duurt ook soms meer als een jaar.
  Dus ik denk volhouden met een stevige dosering.
  Wat ik graag wil weten: Als je een dagje uitgaat en thee, water of vruchtensap mee neemt, kan je daar ’s morgens al de poeder in doen?
  Nog een tip: een berkeblaadje in een kopje thee bevordert het uitplassen, zoals blaas-en-nierenthee.
  Iedereen die meegedaan heefft aan deze site, heel veel dank. Het heeft mij erg ondersteund.
  Andrea

  • Ik denk niet dat het een bezwaar is om de D-Mannose voor een dag op te lossen in een vloeistof zodat je die mee kan nemen.
   Bedankt voor de tip.

   De vaak hardnekkige blaasontstekingsklachten waar veel (m.n.) vrouwen mee te kampen hebben zegt veel over de deplorabele toestand van het immuunsysteem van de gemiddelde westerse mens.

   Mvg. Wim

 59. Hallo,

  Ruim 2 jaar geleden isde diagnose chronische blaasontsteking gesteld. Sinds die tijd krijg een elke maand een blaasspoeling. De ontstekingen waren ook redelijk onder controle tot een half geleden. Ze namen weer in alle hevigheid toe. Daarbij heb ik na de laatste kweek ook te horen gekregen dat er BRMO bacteriën zijn gevonden. Sinds 12 jaar heb ik ook de ziekte van Crohn. Zou d-Mannose ook voor mij helpen, want nu lijkt er niet echt iets effectief te werken. Of ik heb last van de darmen, waar meestal dan een blaasontsteking op volgt waarna een schimmelinfectie instaat door de antibiotica, waarna het cirkeltje weer opnieuw begint. Ik hoor het graag!

  Mvg Mikkie

  • Beste Mikkie,

   Vanwege een vakantie wat later dan gewenst: je kunt de weerstand op het niveau van huid én slijmvliezen nooit (!) los zien van de conditie van het immuunsystreem op darmslijmvlies niveau (GALT). Dat wordt vaak vergeten. D-Mannose heeft een specifieke werking op de e-coli bacterie maar als de weerstand van het slijm,vlies slecht is dient er toch meer te gebeuren. D-Mannose werkt bij mijn weten niet tegen de BRMO maar daar is wel een andere oplossing voor (wim@ccgforum.com). Je spreekt terecht over een cirkel, de AB verzwakte de weerstand en de darm en daarmee verhoogt het de kans op een herhaling van de urineweginfectie en zo verder.

   Mvg. Wim

 60. Beste Wim,

  Ik ben nu 3 dagen bezig om via D-mannose mijn blaasontsteking de kop in te drukken. Ik slik capsules, van ieder 500 mg. Merk: Vitalize. Dit doe ik volgens schema zoals aangegeven door de fabrikant.
  In totaal per dag 12 x 500 mg in combinatie met 250 mg cranberry, in afbouwend schema.
  Ik merk nog geen verbetering; is dit een normale reactie?
  Wil graag doorzetten en het een kans geven. Wanneer zou ik verlichting kunnen verwachten? Geen koorts, verder voel ik mij goed, heb alleen pijn en continue aandrang.
  Dit is inmiddels mijn 5e blaasontsteking in 10 maanden. Voorheen nooit last van gehad.

  Hart. grt Elisabeth

  • Beste Elisabeth,

   Zoals ik elders al aangaf werkt D-Mannose met name bij een e-coli infectie. Hoewel die verantwoordelijk is voor ca. 90% van alle gevallen van blaasontstekling bij vrouwen kan het heel goed dat er sprake is van een andere bacterie. Zoals ik in de reactie op Mikkie al aangaf moet je nooit de weerstand op darmniveau uit het oog verliezen zéker als er al 5x een blaasontstekling is geweest. Daar ligt veelal de oorzaak van een slechte weerstand en AB gebruik verslechterd dat alleen maar.

   Mvg. Wim

 61. Beste Wim,

  Ook ik heb last van regelmatig terugkerende blaasontsteking, zeker 8 keer per jaar. Telkens weer een kuur, waar het gelukkig wel mee weggaat. Wanneer ik geen blaasontsteking heb, heb ik nog steeds pijn in mijn plasbuis. Ik denk dat dit komt omdat de blaas gerriteerd is geraakt.
  Thuis heb ik capsules van de natuurwinkel Cranberry met D-mannose. De samenstelling is als volgt:
  – Cranberry Extract 4:1 400mg
  – Vitamine C: 80mg
  – D-mannose: 125mg

  Op de pot staat 2 capsules per dag. Is dat wel voldoende D-mannose? Dat betekent dan 250g per dag en lees hierboven dat er 5x 500 genomen wordt.
  Voor mij geldt dit als onderhoudskuur. Bij een blaasontsteking ga ik toch antibiotica halen. Ik hoop het hiermee te kunnen voorkomen !

 62. Mag d mannose gebruikt worden tijdens zwangerschap?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s