Volgens het CBS is er een duidelijke afname van het aantal vrouwen dat de anticonceptiepil gebruikt. Bijna 7 van de 10 vrouwen tussen 18 en 45 jaar gebruikten in 2008 een voorbehoedmiddel. Van de vrouwen in deze leeftijdscategorie slikte 40 procent de pil. In 1998 was dat nog bijna 50 procent. Op zich is dat goed nieuws, want slechts weinigen realiseren zich dat de pil een allesbehalve onschuldig goedje is. Het voorschrijfgedrag van huisartsen doet overigens anders vermoeden. Hoeveel jonge tienermeisjes krijgen niet zonder blikken of blozen de pil voorgeschreven. Is het niet vanwege de anticonceptie, dan wel vanwege acné of menstruatieklachten.
Afgezien van de onnatuurlijke en ingrijpende consequenties die pilgebruik heeft op de hormale balans van de meisjes en vrouwen, is er een ander nadeel dat doorgaans niet of nauwelijks wordt gecommuniceerd. Om dat te begrijpen is het van belang om iets meer te weten over ‘bijwerkingen’ van reguliere geneesmiddelen.
Er zijn feitelijk twee soorten bijwerkingen. De ene soort staat doorgaans goed beschreven in de bijsluiter. Het zijn effecten die als regel kort na het begin van het gebruik van het geneesmiddel optreden. Daardoor wordt de link meestal vrij snel gelegd, is het niet door de gebruiker zelf, dan wel door de huisarts. Juist daarom is dit de minst gevaarlijke groep van bijwerkingen. Er is een andere groep bijwerkingen die we ook wel aanduiden als ‘depletie effecten’. Depletie effecten zijn tekorten van bepaalde nutriënten (voedingsstoffen) die in het lichaam tal van belangrijke functies vervullen. Doordat reguliere geneesmiddelen meestal zijn samengesteld uit onnatuurlijke stoffen (die in de vrije natuur niet voorkomen), want alleen díe zijn namelijk te patenteren, hebben ze ook een onnatuurlijk effect op het lichaam. Dit onnatuurlijk effect kost het lichaam wat, en soms veel. Het betekent een verstoring van een natuurlijk evenwicht en dit kan er toe leiden dat allerlei stoffen in een ‘tekort’ belanden. Het betekent dat de natuurlijke processen die van deze stoffen afhankelijk zijn steeds meer in de problemen komen. Hierdoor kunnen allerlei andere kwalen en klachten ontstaan. Echter, doorgaans ontstaan die tekorten niet van de één op andere dag, het kan soms wel een paar jaar duren voordat de tekorten dusdanig zijn opgelopen dat er klachten of zelfs ziekten door ontstaan. Het is niet waarschijnlijk dat na zoveel tijd het verband nog wordt gelegd met een geneesmiddel dat al enkele jaren, schijnbaar zonder problemen, wordt gebruikt.
Hoewel je niet kunt spreken van ‘De Pil’ want er is onder die noemer tegenwoordig een heel scala aan verschillende medicijnen op de markt, zijn er wel sterk overeenkomstige depletie effecten van deze groep geneesmiddelen.
De belangrijkste depletie effecten zijn:
- Foliumzuur
- Magnesium
- Tyrosine
- Vitamine B2
- Vitamine B3
- Vitamine B6
- Vitamine B12
- Vitamine C
- Zink
Er is over elk van deze stoffen veel te schrijven, want het betreffen allemaal voor de gezondheid essentiële nutriënten.
Voor dit moment wil ik ‘zink’ er even uitlichten. Zink is één van de zeer belangrijke sporenelementen, betrokken bij een groot aantal processen. Zie elders op de weblog. Zink is een antagonist van koper. Dat betekent dat zink nodig is om koper onder controle te houden. Wanneer er teveel koper is kan dit door de inname van extra zink worden uitgescheiden. En omgekeerd wanneer de zink inname te laag is en de koper inname te hoog dan gaat dit ten koste van de functie die zink heeft in het lichaam.
De zink-koper balans is van uitzonderlijk groot belang voor de gezondheid. Wanneer er te hoge koperspiegels zijn kan dat leiden tot kanker, schizofrenie, (manische) depressie, extreme angsten, paranoia, hallucinaties, epilepsie e.a. De zink inname in Nederland is al niet hoog maar het verbruik daarentegen wel. Vanwege de enorme suikerconsumptie alleen al is het zinkverbruik bij de westerse mens enorm gestegen. Daarnaast krijgen mensen veel te veel koper binnen o.a. via het drinkwater, aangezien we in alle woningen tegenwoordig gebruik maken van koperen leidingen voor het drinkwater. Ook vitamine C tekort en vitamine B3 tekort geven een verdere toename van de koper concentratie in het lichaam. Het is een goed gedocumenteerd feit dat vrouwen die de pil gebruiken te hoge koperspiegels hebben. Deels door de depletie van vitamine C, vitamine B3 en zink, deels doordat ceruloplasmine, een koperbevattend eiwit, sneller wordt geproduceerd o.i.v. de vrouwelijke oestrogenen.
Vanuit het oogpunt van gezondheidsbevordering en ziektepreventie zal het u niet verbazen, dat we tegen de achtegrond van het voorgaande, een afname van pilgebruik onder Nederlandse vrouwen van harte toejuichen.
Het risico dat de gevolgen van pil gebruik leiden tot ongewenste kinderloosheid, is zeer reëel. In die gevallen zal de gynaecoloog geen oorzaak voor de uitblijvende kinderwens kunnen vinden, maar op fysiologisch vlak is die oorzaak er wel.
mei 25, 2009 om 5:19 pm
Ik wil t.a.v. langdurige inname van (teveel) vit. B 6 graag een opmerking maken, daar ondanks dat dit een in water oplosbare vitamine is, m.i. voorzichtig met de inname van deze vitamine moet worden omgegaan. Een vriend van me heeft jarenlang vitamine
B 6 en ook andere vitamines, in vrij grote doses ingenomen, totdat hij op een gegeven moment veel last kreeg van brandende pijnklachten in zijn voeten, benen en later ook elders in het lichaam. De huisart constateerde een neuropathie als gevolg van, zo bleek uit bloedonderzoek, veel te hoge vitamine B 6 bloedwaarden. Nu na 3 maanden heeft deze vriend nog steeds heel veel last van deze klachten. Op internet lees je op sommige med. sites ook wel eens opmerkingen dat deze klachten als gevolg van de vitamine B 6 irriversibel kunnen zijn. M.i lijkt enige voorzichtigheid t.a.v. inname van te veel vit.
B 6 derhalve aan te raden.
mei 25, 2009 om 6:34 pm
Beste Robert,
Dank voor je aanvulling. ‘Teveel’ is nooit goed, ook niet van de wateroplosbare vitamines. Van Vitamine B6 is bekend dat doseringen boven de 300 mg/dag perifere neuropathie kan veroorzaken. Dit risico treedt met name op als hoge doseringen B6 worden ingenomen zónder equivalente hoeveelheden van de andere B-vitamines. Daarom is deskundige advisering op z’n plaats.
mei 26, 2009 om 9:08 pm
Dank voor het artikel over de schaduwzijde vd pil. Ik had enorme vermoedens dat mijn pilgebruik mij niet veel goed deed. Ik ben met een electroacupunturist aan de slag om mijn lichaaam weer in evenwicht te brengen. Heb veel last van stemmingswisselingen en hormonale buien. Regelmatig geen bloedverlies in mijn stopweek. Ook mijn sexuele drift is veel lager dan zonder pilgebruik. Ik heb tussendoor zo’n 3 jaar geen pil gebruikt. Voelde me veel beter,vrouwelijker, minder last van overgewicht. Nu ik weer aan de pil ben probeer ik met voedingssuplementen mijn cyclus in goede banen te krijgen. Inmiddels heb ik besloten te stoppen met de pil en voor een spiraaltje te gaan. Heel fijn om dit artikel en veel andere info op internet te vinden. Huisartsen deden alsof ik gek was, dat het psychisch was(GRRRRR). Mijn intuitie zei het me al, dit artikel bevestigd mijn gevoel hierin.
Dank! 🙂
groet Muite
mei 27, 2009 om 6:18 am
Beste Muite,
Dank voor je feedback. De schaduwzijde van het gebruik van synthetische vrouwelijke hormonen wordt enorm onderschat. De gevolgen voor de komende generaties zullen omvangrijk en in veel opzichten dramatisch zijn. Verstandig dat je gestopt bent.
Groet,
Wim.
november 19, 2010 om 5:37 am
Iedere persoon die lijdt aan een bipolaire stoornis weet al langer de wetenschap die er iets scheelt met de energiehuishouding in heel het lichaam. De schildklier bepaalt het basaal metabolisme van je lichaam..maar er is ook hulp.
—
Karel Van der Auwera
Psychiater-pschotherapeut
2320 Hoostraten, België
Home: http://sites.google.com/a/vdauwera.net/psychiater-hoogstraten—karel-van-der-auwera/
juni 26, 2012 om 8:54 am
Dank voor dit uitgebreide artikel. Op dit moment ben ik aan het overwegen om te stoppen met de pil, het ‘voelt niet goed’. Daarom heb ik de koperspiraal op het oog. MAAR -en dat is ook de reden waarom ik op deze site terecht ben gekomen- ik twijfel of een dagelijkse afgifte van koper in de baarmoeder wel zo verstandig is. De artikelen hierboven gelezen laten me denken dat ik dan extra Zink supplementen zou moeten nemen om het kopergehalte te neutraliseren.
Wat is uw mening ten aanzien van het koperspiraaltje?
Hartelijke groet,
Malou
juni 26, 2012 om 9:21 am
Beste Malou,
Vanuit het oogpunt van de gezondheid van de vrouw is iedere onderdrukking van de natuurlijke menstruatie cyclus (al of niet met het oog op anticonceptie) een slechte zaak. Ook het koperspiraaltje of de Mirena vallen hieronder. Het is te kort door de bocht om te denken dat je met extra zink inname de schadelijke effecten van koperafgifte kunt corrigeren. DE situatie is veel complexer en daar komt bij dat ik de actuele toestand van je mineralen huishouding niet ken. Anticonceptiva zijn de meest voorkomende behandelblokkades bij vrouwen en men onderschat massaal wat de schadelijke gevolgen zijn voor de gezondheid. Alleen treden de gevolgen vaak pas geleidelijk op en na enkele jaren waardoor de meeste vrouwen (en artsen) het verband nooit leggen.
Mvg. Wim
maart 4, 2020 om 2:16 am
Hoi Wim, Ik dacht zelf ook aan een koperen spiraal en kwam hier terecht. wat raad je aan om bijvoorbeeld te testen of te gebruiken bij het nemen van een Koperspiraal?
En nog belangrijker welke anticonceptie methode raad jezelf aan? een condoom alleen biedt onvoldoende bescherming en de rest bevat koper of hormonen. Ik wil het liefst niks gebruiken dat schadelijk is of de beste uit de opties kiezen.