Just another WordPress.com weblog

Zink tekort: een veelvuldig voorkomend probleem

12 reacties

Het belang van het mineraal Zink:
Zink is een van de meest belangrijke sporenelementen die nodig zijn door de lichaamscellen. Het helpt je immuunsysteem, helpt bij de eiwitsynthese, cel-reproductie en wondgenezing, en speelt o.a. een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid en de bevruchting.
Het belang van zink kan niet genoeg benadrukt worden. Zink is van nature aanwezig in verschillende voedingsmiddelen en voedselbronnen zoals vlees, gevogelte, zuivel, bonen, volle granen en noten zijn rijk aan zink. Echter, het lichaam kan zink slechts voor ongeveer 30%  absorberen. Doordat zink ook betrokken is bij de suikerstofwisseling en de gemiddelde inname van (witte)suiker in onze tijd extreem hoog is (gemiddeld 70 kg per hoofd van de bevolking per jaar) is ons verbruik aan zink ook extreem. Hierdoor komt zinktekort veel voor. Zinktekort is een belangrijke factor bij kinderen met leer- en gedragsproblemen (inclusief autisme).
Tekenen van Zink tekort:
De symptomen van zink deficiëntie verschillen sterk per persoon. Hier is een lijst van symptomen van zinktekort.:

 • gedrags- en slaapstoornissen
 • roos
 • vertraging in de wondgenezing
 • diarree
 • verschillende soorten huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en acne
 • groeistoornissen
 • haaruitval
 • hyperactiviteit
 • allergische klachten
 • ontsteking van de nagelriem
 • darmontstekingen
 • verlies van eetlust
 • verlies van de smaak of geur
 • verlies van libido (seksuele energie)
 • een lichte bloedarmoede
 • zwangerschapsvergiftiging en post-natale depressie
 • pre-menstrueel syndroom, verstoring van de menstruele cyclus
 • verminderde vruchtbaarheid
 • droge huid en huiduitslag
 • witte vlekken op de vingernagels

Eenvoudige test:
Op een eenvoudige manier kan met behulp van een ‘smaaktest’ een eerste indicatie verkregen worden over het al of niet aanwezig zijn van een zinktekort. Om het precies te bepalen kan een urineonderzoek plaats vinden in het lab.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

12 thoughts on “Zink tekort: een veelvuldig voorkomend probleem

 1. Wij van de redactie van De Hoogste Tijd, kregen wat vragen van lezers over zinktekort. Ik vind dit een prima artikeltje hierover! Mogen we dit gebruiken voor onze Nieuwsbrief? Dank alvast voor een reactie met vriendelijke groet,
  Ellen Vader

 2. Ik heb al een anderhalf jaar een bruine streep op me teennagel. Nu later was hij helemaal bruin! Ik heb enge verhalen van huidkanker gelezen. Maar nu blijkt het tekort aan zink te zijn.. Hoe krijg ik het weg?? Ik schaam me dr voor en heb dan ook altijd nagellak op.. Maar ik wil het gewopn wegkrijgen!

 3. Mijn zoon van 2,5 heeft een ernstig zinktekort. Na eerdere kuur met zinkdrank tijdelijk verholpen. Nu weer tekort, weer aan de zink….. Waarom kan hij dit zelf niet opnemen? Hij heeft ook igg deficiëntie (dus chronisch aan de antibiotica) en een broer (misschien 2 broers) met autisme. Zou dit alles verband kunnen houden met elkaar? Het ziekenhuis is er ook mee bezig, maar ze komen er niet uit (vooralsnog). Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Het is meer dan waarschijnlijk dat dit geen op zichzelf staande gebeurtenissen zijn binnen 1 gezin. Het is goed om je te realiseren dat ook mineralen nooit alleen maar een enkelvoudige werking hebben maar altijd in nauwe en complexe samenhang met andere nutriënten. Zo is zink in veel processen een antagonist van koper en bij veel jonge mensen zie je tegenwoordig een verontrustend hoge koperstapeling in het lichaam. Middels een speciale haar-mineralen analyse is dit te onderzoeken. Koper stapelt o.a. in de hersenen en kan daar een bron van ellende zijn (w.o. autisme). Koperstapeling vergt een complexere aanpak dan alleen maar extra zink erin te stoppen. Als de koperstapeling hoog is krijg je de zinkstatus niet op peil door alleen zink te geven. Voor nader overleg (wim@ccgonline.eu).

   Mvg. Wim

 4. ik ben 32 jaar en heb enorm veel klachten mijn ergste klacht ( angststoornis) die heel mijn geluk ontneemt heb al veel bloedtesten laten doen maar kwam daar ni!et zoveel uit alleen zie ik dat mijn kopergehalte altijd te hoog staat en ook mijn vit d te laag mijn zink staat altijd binnen de referentie waarden kan ik dan toch met een zinktekort zitten ?

  • Zinktekort is in het bloed niet betrouwbaar te meten. Uiteindelijk gaat het om de beschikbaarheid van zink in de weefsels.
   Een koperoverschot gaat altijd gepaard met een zinktekort.
   Zink speelt ook een zeer belangrijke rol bij de productie en functie van diverse neurotransmitters, en die zijn weer erg bepalend voor o.a. de stemmingen. Je zou de neurotransmitter vragenlijst eens kunnen invullen dan kunnen we n.a.v. de uitslag wel even contact hebben. Je kunt de vragenlijst vinden op: http://www.ccgonline.eu/downloads/neurotransmitter-vragenlijst

   Mvg. Wim

   • heel erg bedankt voor jou reactie ik ben blij dat ik nog ergens terecht kan met mijn problemen want volgens de vele dokters die ik al bezocht heb is er niets aan de hand zit( tussen de oren) ik had ook nog vergeten te vermelden dat ik een groot tekort heb aan het vit b6 heb deze laten testen in het eln te bunik

   • Vitamine B6 tekort is een andere belangrijke factor. Want deze vitamine is betrokken bij de productie van diverse neurotransmitters waaronder het zo belangrijke GABA (Gamma-Aminoboterzuur).

 5. Ik heb een koper spiraal als voorbehoedsmiddel. Nu vraag ik me af of de spiraal ook koper afgeeft aan het lichaam.
  Op zoek naar de oplossing van mijn klachten ben ik op dit forum gekomen. Fijn om alle informatie te kunnen lezen en beluisteren.

  • Zeker geeft het koperspiraaltje koper af, daar is de werking op gebaseerd. De zaadcellen van de man zijn in hoge mate voor hun functie afhankelijk van het mineraal zink. Koper verdringt zink en maakt zo de zaadcellen inactief.

   Mvg. Wim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s