“De mensheid sterft, lang leve de vooruitgang“! In een rap tempo worden de laatste restjes natuurlijke leefomgeving geofferd op het altaar van de vooruitgang, het evangelie van duurzaamheid, zogenaamd milieubewustzijn en natuurlijk, economische groei! “Wijn in petfles gaat het maken” kopt het Nederlands Dagblad. De petfles (en Tetra Pak) rukt op. Wat is daar op tegen, zo zult u zich afvragen.
Petflessen (én heel veel andere plastics) bevatten bepaalde chemische stoffen (plastic weekmakers) die bekend zijn geworden onder de naam ‘Xenoestrogenen’. Dit zijn oestrogeenachtige moleculen die in de vrije natuur helemaal niet voorkomen, ze zijn door de mens bedacht in z’n strijd voor vooruitgang. Oestrogenen zijn geslachtshormonen, samen met het progesteron worden ze ook wel de ‘vrouwelijke hormonen’ genoemd, hoewel ze in lagere concentraties ook aanwezig zijn in het lichaam van de man. De oestrogenen staan bekend als celgroei bevorderend terwijl progesteron het tegenovergestelde doet. Het is daarom dat oestrogeen dominantie bekend is geworden als een kankerbevorderende situatie. De reguliere geneeskunde gebruikt in de strijd tegen hormoongevoelige tumoren medicijnen die een anti-oestrogene werking hebben. Ons milieu vertoont steeds meer kenmerken van een ‘oestrogeen soep’. Restanten van oestrogenen, op grote schaal gebruikt in o.a. anti-conceptiva komen in ons oppervlaktewater en drinkwater terecht. Onderzoek heeft uitgewezen dat een verontrustend groot aantal diertjes in het Nederlandse oppervlaktewater onderhevig zijn aan geslachtsverandering, spontaan ontwikkelen ze zich van een mannelijk exemplaar in een vrouwelijk exemplaar, vanwege deze oestrogeenvervuiling.
Daar komen dan nog de Xenoestrogenen bij. De gevolgen zijn enorm, ook voor de mens. Xenoestrogenen geven een verstoring van de natuurlijke hormoonproductie bij de mens. In 2008 rapporteerde een Duits onderzoek dat er een wijdverbreide vervuiling is vastgesteld van Xenoestrogenen in mineraalwater dat verpakt is in petflessen. Deze moleculen migreren van het verpakkingsmateriaal naar de vloeistof die erin zit en zo komen ze in de mens terecht. Ze worden ook wel aangeduid als ‘hormone disrupters’, hormoonontregelaars. De gevolgen?
* Borstkanker (de toename van borstkanker in Noord-Amerika is bijna verdrievoudigd sinds 1950)
* Fibrocysten in de borsten
* Auto-immuunziekte (zoals lupus en thyroïditis)
* Verhoogde bloedstolling (verhoging van het risico van een beroerte)
* Allergieën (waaronder astma, netelroos, huiduitslag, sinus problemen)
* Versnelling van het verouderingsproces
* Baarmoederkanker
* Haaruitval
* Gewichtstoename
* Geheugen verlies
* Osteoporose
* Premenstrueel Syndroom (PMS)
* Prostaatkanker
* Schildklierstoornissen
* Onvruchtbaarheid
* Verminderd mannelijke seksueel functioneren
* Afname productie zaadcellen
Maar………… gemakkelijk is het wel zo’n petfles. Proost!
juni 17, 2009 om 3:07 pm
Wat een onzin. PET flessen bevatten geen ftalaten! Die worden gebruikt in PVC als weekmaker. PET bevat geen weekmaker.
juni 18, 2009 om 6:41 am
Misschien geen Ftalaten, maar wel Xenoestrogenen, en daar gaat het om. De Ftalaten vormen slechts één van de vele stoffen uit die groep. De conclusie van de Duitse studie spreekt voor zich:
september 9, 2009 om 12:38 pm
PET oftewel polyethyleenterephtalaat bevat per definitie phtalaat. Bij afbraak (uitlogen) wordt acetaldehyde gevormd, hetgeen meestal niet opvalt, behalve bij vaak herbruiken van flessen water, waar het een raar smaakje aan bijbrengt.
september 9, 2009 om 9:20 pm
Blijkbaar geen verstand van chemie. Kijk ook eens op http://www.plasticseurope.org
en acetaldehyde zit vooral in sinaasappels, en is onschadelijk.
november 22, 2009 om 11:21 am
Geen verstand van chemie? Of moeten zwijgen voor een grote mond? Hier volgt een onderzoek van: Mineraalwater in PET-flessen kan hormoonachtige stofjes in kleine hoeveelheden bevatten, melden Duitse wetenschappers. Loopt de consument gevaar?
Onderzoekers van de Goethe-universiteit in Frankfurt hebben in het mineraalwater van twaalf van de twintig gescreende PET-flessen verbindingen ontdekt die op het vrouwenhormoon oestrogeen lijken.
Wetenschapper Martin Wagner van de afdeling Aquatische ecotoxicologie waagt zich echter niet aan uitspraken over eventuele schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid.
Soortgelijke oestrogeenachtige stoffen staan echter al lange tijd in het verdachtenbankje. Ze zouden de vruchtbaarheid bij mannen verminderen en genitale afwijkingen kunnen veroorzaken. Ook is het vermoeden gerezen dat ze de vruchtbare leeftijd bij vrouwen kunnen verlagen. Verder onderzoekt de wetenschap of er sprake is van verhoogde borstkankerrisico’s.
Dit soort pseudohormonale stoffen komt onder meer voor in weekmakers (ofwel ftalaten) die in tal van plastic producten worden verwerkt. Ook in PET-flessen zitten ftalaten. PET wordt als kunststof niet alleen in flessen, maar ook in ander verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen gebruikt.
In de studie, recent verschenen in het vakblad Environmental science and pollution research international, analyseerden de onderzoekers mineraalwater in PET-flessen en glazen flessen uit Duitse supermarkten. Resultaat: het mineraalwater in twaalf PET-flessen vertoonde dubbel zoveel verontreiniging met het ‘pseudo-oestrogeen’ dan het water uit glazen flessen. Door chemische verontreiniging worden dergelijke oestrogeenimiterende stofjes overigens overal in het milieu aangetroffen, tot in de verste uithoeken van de aarde. Wagner meent dat de verhoogde gehaltes in het bronwater ontstaan, omdat chemische verbindingen van de PET-flessen in dit water uitlogen.
De Duitse onderzoekers kweekten daarnaast in een experiment slakken in glazen waterflessen en in PET-flessen. Slakken zijn uiterst gevoelig voor oestrogeen. Het bleek dat de vrouwtjeslakken die 56 dagen in de PET-fles vertoefden gemiddeld eens zo veel nakomelingen kregen als de slakjes die in de glazen flessen zaten.
Martin Wagner toont zich verrast door het resultaat: „Het is verbazingwekkend dat zelfs in bronwater deze verbindingen voorkomen. Van dit water verwacht je toch dat het zuiver is. Het leidingwater hier in Frankfurt bevat minder van dergelijke oestrogeenachtige stoffen dan het bronwater in de PET-flessen.”
Wagner wil geen uitspraken doen over eventuele gezondheidsschade, mede omdat nog onbekend is welke chemische verbindingen in de PET-flessen verantwoordelijk zijn voor de hormonale verontreiniging. Wel wijst hij erop dat vooral kleine kinderen gevoelig zijn voor dit soort stofjes. „Fabrikanten van mineraalwater raden ouders van zuigelingen aan flessenvoeding met dit water te bereiden. Kleine kinderen zou je echter niet te veel aan dit soort stoffen moeten blootstellen”, aldus Wagner
Toch wil hij geen adviezen verstrekken aan consumenten. „Die moeten maar zelf hun conclusies trekken. Adviezen moeten voor rekening van de instanties komen.” Wel vindt hij dat de autoriteiten zich meer zorgen moeten maken over hormonale verontreiniging. „De overheden hebben grenswaarden ingesteld voor blootstelling aan zware metalen of bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. Waarom dan niet ook voor hormonale belasting veroorzaakt door allerlei producten?”
november 28, 2009 om 12:09 pm
De lobby van Tetra Pack en de PET industrie tbv
PET (polyethyleen) flessen houden ons voor dat door het lichtgewicht het milieu gespaart wordt.
Wat wordt verzwegen is dat verpakkingen voor koolzuurhoudende dranken niet uit het oude materiaal kunnen worden geherproduceerd.
Telkens weer moeten nieuwe verpakkingen van Virgin materialen worden geproduceerd.
Virgin, versta hieronder Olie.
Recycling van PET om er weer PET van te maken voor dranken is onmogelijk, de gasdichtheid nodig om “Shelf life” te halen is er niet.
We worden dus door het gebruik van PET voor drankflessen gedwongen meer PET aan te maken en deze materialen te verwerken als paaltjes en autobumpers welke uiteindelijk wel in de natuur terecht komen, Te denken valt aan de enorme plastics in onze oceanen.
Onderzoek heeft aangetoond dat in de visvetten al concentraties zitten van de gftige stoffen die in deze materialen zitten.
Het is beter dat we ons toeleggen op materialen die snel recyclen, een korte recycle cirkel zoals met Blik en glas, Stalen drankblikken recyclen automatisch via ons huisvuil, bij de vuilverbranding wordt het automatisch verwijderd waarna de Corus klanten er weer van alles van kan maken, van fietsen of bruggen welk materiaal later weer om te vormen is naar drankblikken.
Het is niet alleen een goedkoop maar ook effectieve manier om ons zonder veel energie toevoeging weer een goed basis materiaal van te maken, we maken nauwelijks gebruik van grondstoffen.
Om grondstoffen naar Nederland te halen en te distribueren kost 30% van deze grondstof.
Tetra Pack werd vernoemd in het artikel waarop ik reageer, de melk die we drinken uit de carton verpakkingen zijn niet te recyclen, de containers die de Nederlandse gemeentes hadden geplaatst werden geleegd op Deense afval plaatsen waarop besloten is deze weer weg te halen, Melkverpakkingen worden nu verbrand.
Ik ben voorstander van het gebruik van stalen blikverpakkingen maar moet er bij vertellen dat ik wel gekleurd ben, Ik produceer de machines die deze drankverpakkingen maken maar weet ook dat ik dit artikel met een gerust geweten kan schrijven.
Natuurlijk belast de stalen drankverpakking het milieu maar de Footprint die we achter laten is bijzonder klein en ik doe er dan ook alles aan onze machines steeds milieu vriendelijker te laten produceren.
december 16, 2013 om 5:14 pm
After looking over a number of the blog posts on your website, I
truly appreciate your way of blogging. I added
it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
Please check out my web site too and let me know
what you think.
december 21, 2013 om 10:11 pm
Uit het artikel:
”Restanten van oestrogenen, op grote schaal gebruikt in o.a. anti-conceptiva komen in ons oppervlaktewater en drinkwater terecht.”
En een stukje verderop:
”Daar komen dan nog de Xenoestrogenen bij. (…) Xenoestrogenen geven een verstoring van de natuurlijke hormoonproductie bij de mens. In 2008 rapporteerde een Duits onderzoek dat er een wijdverbreide vervuiling is vastgesteld van Xenoestrogenen in mineraalwater dat verpakt is in petflessen. Deze moleculen migreren van het verpakkingsmateriaal naar de vloeistof die erin zit en zo komen ze in de mens terecht.”
Dus leidingwater is ongezond en mineraalwater uit plastic flessen ook. Wat moeten we dan nog drinken?
december 23, 2013 om 5:51 am
De beste oplossing is om een eigen waterzuivering systeem te hebben. Zelf gebruiken we al jaren het systeem van TwillMed uit Harderwijk.
Mvg. Wim