Het antwoord is ‘Ja’. Afgezien van het feit dat de ingestelde ADH waarde van 150 mcg/dag (=0,15 mg) slechts net voldoende is om te voorkomen dat mensen struma of ‘krop’ ontwikkelen is het een verre van optimale dosering. Zie vorige blog over jodium.
Daarnaast is het volgende van belang. Jodium behoort chemisch gezien tot een groep stoffen die worden aangeduid als de ‘Halogenen’. De andere belangrijke vertegenwoordigers van deze groep zijn Fluor, Broom en Chloor. Naast het feit dat de jodium in JOZO zout slechts voor circa 10% door het lichaam wordt opgenomen en dat we de laatste decennia aan alle kanten geadviseerd zijn om vooral minder zout te eten omdat zout slecht zou zijn voor hart- en vaten, is ons leefmilieu in onze moderne tijd vergeven van de lichaamsvreemde en toxische (=giftige) stoffen. Hieronder zijn veel stoffen die tot de genoemde halogenen behoren. Dr. David Brownstein in de US heeft in zijn praktijk bij 100% van de onderzochte mensen vastgesteld dat ze een veel te hoog gehalte broom in het lichaam hadden. Er was een directe correlatie tussen de hoogte van de broom belasting en de ernst van de ziektetoestand. Broom behoort tot de toxische elementen voor het menselijk lichaam en zou ten allen tijde moeten worden vermeden. Toch wordt broom in tal van zaken toegepast.
Broom wordt toegepast in haarverzorgingsmiddelen, vooral productie die moeten zorgen voor een sterke fixatie bevatten veelal broom. In vlamvertragers, waardoor het toegepast wordt in allerlei materialen die we in huis kunnen hebben, zoals venyl behang, vloerbedekking, in matrassen, etc. Er zijn paradoxaal genoeg diverse geneesmiddelen die broom bevatten, waaronder het veel gebruikt Bisolvon (een slijmoplosser), Impromen (een antipsychoticum), Parlodel (een borstvoedingsremmer in kleine doseringen en in hoge doseringen een anti-Parkinson middel). Het wordt gebruikt voor het bleken van textiel, bij bak- en brouwprocessen en in tal van bestrijdingsmiddelen. Tot en met 1991 werd broom (in de vorm van kaliumbromaat E924) gebruikt in brood. Vanaf 1992 is dat bij wet in Nederland verboden vanwege de negatieve gevolgen voor de gezondheid. Het betekent wel dat we tot die tijd aan onnodige broom belasting via de voeding hebben blootgestaan. Optimalisering van het jodiumdepot leidt bij vrijwel iedereen tot een verhoogde uitscheiding van het toxische broom via de urine.
Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van allerlei industriële chloorverbindingen waaronder de zo schadelijke perchloraten. Het gebruik van fluor in de tandheelkunde is algemeen bekend, minder bekend is dat het een veel gebruikt ingrediënt is in tal van geneesmiddelen waaronder het ‘populaire’ antidepressivum Prozac.
Andere medicijnen die fluor bevatten zijn: Rohypnol (flunitrazepam), Diflucan (fluconazol), Flixonase of Flixotide (fluticason), Terfluzine (trifluoperazine), Fluanxol (flupentixol) of Floxapen of Stafoxil (flucloxacilline).
Voor alle halogenen geldt dat ze gemakkelijk de plaats van jodium in het lichaam kunnen innemen, vanwege een grote overeenkomst op moleculair niveau. Alleen hebben ze niet het effect wat jodium op die plaatsen zou veroorzaken. Om hieraan het hoofd te kunnen bieden zijn veel hogere concentraties jodium nodig voor dagelijkse inname dan voor onze voorouders gold. Onder deskundigen wordt algemeen aangenomen dat de dagelijkse behoefte anno 2009 eerder in de buurt van de 12-13 mg ((80x meer dan de huidige ADH) zal liggen. Het gevolg van deze hoge inname van jodium zal er o.a. toe leiden dat er een ontgiftingsreactie t.a.v. de genoemde toxische halogenen optreedt.
Hebben kinderen en zwangere vrouwen ook meer jodium nodig? Daarover meer in de volgende blog.
april 14, 2014 om 7:34 am
Maar waarom hebben we nu meer Jodium nodig dan onze voorouders ? Dat is wat ik me al langer afvraag en waar ik geen antwoord op kan vinden. In vroegere tijden waren er ook veel mensen die niet in de buurt van de zee leefden, en dus weinig jodium binnenkregen via vis en zeelucht , terwijl ‘bakkerzout’ nog niet bestond. Hadden al die mensen last van krop na verloop van tijd?
Verder: interessante blogs, al mis ik wel bronvermelding . Er wordt zo veel met stelligheid verteld op het internet, dat het meoilijk is om kaf en koren te scheiden, vandaar dat ik dit opmerk.
vriendelijke groet.
april 14, 2014 om 8:00 am
Beste Annemarie,
Wat je opmerking over referenties betreft daar heb je inderdaad gelijk in. Het is de factor tijd die me verhinderd dat structureel te gaan doen, maar het is zeker een aandachtspunt.
Het grote probleem met jodium dat we tegenwoordig veel meer dan onze voorouders in continu contact komen met halogenen (fluor en broom bv.). Deze stoffen behoren tot dezelfde groep waar ook jodium toe behoort en ze gaan een competitie aan in het lichaam met jodium. Vooral broom is daar berucht voor en we worden in hoge mate geconfronteerd met broom. Onderzoeken van Brownstein en Abraham hebben uitgewezen dat de meeste mensen een vorm van broom-intoxicatie hebben. Broom hecht net zo makkelijk aan de jodium-receptoren. Om die broom uit het lichaam te krijgen heb je hogere doseringen jodium nog en om een normaal jodium depot te kunnen handhaven is een hogere dagdosering nodig.
Mvg. Wim