Just another WordPress.com weblog

Niet de calorieën maar de Koolhydraten maken u ziek.

1 reactie

Er zijn misschien weinig onderwerpen die meer aandacht krijgen dan juist diëten en informatie over gewichtsbeheersing en gewichtsverlies. Verwonderlijk is dat niet als je ziet hoe astronomisch de percentages zijn van mensen met Obesitas (=overgewicht). Zodra mensen overgaan op de zogenaamde Westerse levensstijl en het Westerse consumptie gedrag dan dient overgewicht zich aan. Was het voor enkele decennia een zeldzaam fenomeen in een land als China, in het zich razendsnel ontwikkelende land is Obesitas, samen met de introductie van de ‘moderne’ levensstijl letterlijk een groeiend probleem geworden.
Diëten lijken steeds maar een relatief korte levenscyclus te hebben, ze duiken op als hype en verdwijnen weer even snel als ze opgekomen zijn. Ze hebben we al tal van namen in de afgelopen jaren zijn opbloeien in de vaderlandse pers. Namen als Montignac, South Beach, Atkins en Sonja Bakker niet te vergeten. Het grote probleem is dat de mensen om verkeerde redenen een dieet gaan volgen, namelijk, verlies van overtollige pondjes, en liefst zo snel mogelijk. Daarna gaat men dan weer over tot de orde van de dag en, niet verwonderlijk, na een jaar is het probleem weer terug in alle hevigheid of nog erger.
De relatie voeding en gezondheid is uitvoerig onderzocht in de wetenschappelijke wereld. Toch zijn er vaak zeer tegenstrijdige meningen en visies die zich alleen zeggen te baseren op wetenschappelijk onderzoek. En de leek ziet door de bomen het bos niet meer en sluit zich aan bij de volgende hype.
Niet zelden worden bepaalde, deels al lang achterhaalde inzichten, dankbaar gesponsord door de enorme marketing budgetten van de voedingsmiddelen industrie. Niet ‘wat waar is’ telt in deze wereld, maar ‘wat de meeste economische voordelen’ heeft.
Een auteur van het gerenommeerde tijdschrift Science Magazine, Gary Taubes, heeft in de wirwar van informatie over voeding en gezondheid een monumentale daad verricht door het schrijven van zijn boek “Good Calories, Bad Calories” [“Goede Calorieën, Slechte Calorieën”]. Sommige recensenten spreken van het beste boek over voeding van de afgelopen 100 jaar. Anderen vinden dat hij een Nobelprijs verdiend. Taubes heeft gedurende een 7 jaar durende grondige studie naar alle literatuur over de relatie voeding en gezondheid kunnen vaststellen welke eenduidige conclusies meer dan 100 jaar wetenschap heeft opgeleverd. Conclusies die niet vervuild zijn door economisch belanghebbenden maar die het product zijn van grondig wetenschappelijk speurwerk. Zijn 600 pagina’s tellende boek mond uit in een reeks conclusies die er niet om liegen.

Auteur: Wimsview

Sinds 1986 actief in de Complementaire Geneeskunde, met een speciale belangstelling voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Ik ben gespecialiseerd in de toepassing van het Biomatrix theory systeem model (G.G. Járos e.a.) in de gezondheidszorg. De hierdoor ontwikkelde systeemdiagnostische en therapeutische visie op gezondheid en ziekte is uniek en wordt middels supervisie en training doorgegeven aan collega's.

One thought on “Niet de calorieën maar de Koolhydraten maken u ziek.

  1. Dank u voor deze verwijzing, zal ik deze site bezoeken. Toeval, ik heb dit onderwerp voor mijn presentatie volgende week.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s