Een nieuwe studie die is gepubliceerd in het British Journal of Nutrition gaf aan dat meer eiwitten tijdens het ontbijt zorgen voor een meer verzadigd gevoel gedurende de rest van de dag. De studie concludeerde dat, wanneer mensen kwalitatief hoogwaardig eiwitrijk voedsel aten (zoals eieren en magere bacon) tijdens het ontbijt, dit een meer aanhoudend gevoel van verzadiging gaf gedurende de rest van de dag in vergelijking met meer eiwitconsumptie tijdens de lunch of het avondeten. Het bijzondere van deze studie was dat er specifiek gekeken werd naar het moment van extra eiwitrijk eten en de invloed daarvan op de verzadiging. Voor mensen die aan het op dieet zijn vanwege overgewicht is dit belangrijke informatie.
Deze studie kan worden toegevoegd aan de grote hoeveelheid publicaties die aantonen dat het eten van kwalitatief hoogwaardige eiwitten gunstig zijn in belang van gewichtsbeheersing.
Twee recent uitgevoerde studies geven verdere onderbouwing voor deze bevindingen:
1. Een studie die de afgelopen maand werd gepubliceerd in ‘the International Journal of Obesity’ toonde aan dat het eten van 2 eieren tijdens het ontbijt, als onderdeel van een calorie beperkt dieet, ervoor zorgde dat volwassenen met overgewicht meer gewicht verloren en zich energieker voelden dan mensen die met het ontbijt een broodje aten met een gelijk aantal calorieën.
2. Een studie van de Perdue Unversiteit die in 2007 werd gepubliceerd in een nummer van “Obesity”, een wetenschappelijk tijdschrift, toonde aan dat een calorie-beperkt dieet met aanvulling van eiwitten resulteerde in een aanhoudend gevoel van verzadiging na het eten en een verbetering van de stemmingen in het algemeen. Dezelfde studie vond dat inname van meer eiwitten in de voeding zorgde voor een beter behoud van de spiermassa tijdens het afvallen.